Miénk az egyik legnívósabb virágünnep Európában

Vágólapra másolva!
Közel negyedmillió látogató érkezik Debrecenbe államalapító Szent István és az új kenyér ünnepén, augusztus 15. és 21. között. Az idén 42. alkalommal nyitó Virágkarnevál Debrecen leglátványosabb turisztikai eseménye: a virágok mellett zenével, tánccal, tűzijátékkal, utcabállal és az elmaradhatatlan virágkocsikkal vonulnak fel a hazai és külföldi résztvevők a város főutcáján, a Piac utcán, egészen a Nagyerdei Stadionig, ahol az érdeklődők közvetlen közelről is szemügyre vehetik a kompozíciókat. 
Vágólapra másolva!

A világ egyik legrégebbi kertészeti kiállítása az angliai Shewsbury városához kötődik, s egészen a IX-X. századig nyúlik vissza. Magyarországon az első igazán nagyszabású, rendhagyó virágünnepre az 1910-es években került sor, amikor Debrecen főutcáján látványos virágkorzó vonzotta a tekinteteket. Az ország második legnagyobb városa és a virágok közötti kapcsolatot aztán az először 1966-ban megrendezésre kerülő Virágkarnevál fűzte szorosabbra: ekkor már komoly szakmai zsűri díjazta a legkreatívabb virágkompozíciókat. Az évek során aztán egyre több látogatót vonzott az esemény külföldről és belföldről egyaránt, így a cívisváros egyre változatosabb, a hét minden napjára kiterjedő programkínálatot épített a virágesemény köré. Minden napra jutnak virágkiállítások, virágvásárok, virágkötészeti bemutatók és kézműves vásárok, továbbá egy fotókiállítás is, mely a korábbi karneválok hangulatába enged betekintést.

A szemet gyönyörködtető programok mellett persze a fület sem hagyják érintetlenül a szervezők: augusztus 15-én a Magyar Állami Népi Együttes Magyar Concerto című előadásával indul a koncertek sora. A következő napon, szombaton este a Musical Gála lép színpadra Dolhai Attila, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsi és Német Attila közreműködésével, vasárnap 20 órától pedig a beat zene veszi át a főszerepet a Mindhalálig Beatles képében. 18-án, hétfőn Debrecenbe látogatnak a Bolyki Brothers acapella "hangemberei", akik saját bevallásuk szerint hitükből merítik a daloláshoz szükséges inspirációt. A felvonulás előestéjén, 19-én az Amerikában élő smooth-jazz gitáros Vladimir Cetkar lép fel, fő "headlinerként" pedig láthatjuk a dzsessz és latin pop brit nagykövetét, a 90-es években nemzetközi népszerűségre szert tett Matt Bianco-t. Az államalapítás ünnepén a tűzijátékot követően a Neoton Família és egy fergeteges utcabál szórakoztatja a cívisváros közönségét.

Augusztus 20-án a főszerep a virágkocsiké: idén a felvonuló tizenhárom virágkocsi között állandó kompozícióként Debrecen város címere és a nemzeti korona jelenik meg, a többi kocsi pedig újonnan kitalált és létrehozott virágalkotásokkal mutatkozik be.

Forrás: [origo]

Jelen lesz a város tisztaságáért és zöldterületeiért felelős AKSD, akik állatfigurákkal ábrázolják a természettel, a növényekkel és az állatokkal való kiegyensúlyozott kapcsolat fontosságát. Az Autó-Eskort Kft. történelmi kompozícióval készül, Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulójára emlékezik. Szintén a történelmi kompozícióé a főszerep Bihar megye és Hajdú-Bihar megye közös szekerén: Szent László és Szent István alakja a barátságot, az összetartozást, valamint a kölcsönös segítséget szimbolizálja. A hajdú és bihari takarékszövetkezetek kocsija a spórolásra hívja fel a figyelmet, kompozíciójukon szorgos méhecskék gyűjtögetnek, míg a TEVA Gyógyszergyár pedig környezetvédelmi filozófiáját, valamint a sport iránti elkötelezettségét mutatja be a kocsiján focizó bogarak képében. Az IT Services kocsija Molnár Ferenc ifjúsági regényének, a Pál utcai fiúknak egy jelenetét ragadja ki, a Dexium Kft. pedig egy ókori mitológia titokzatos alakja, a Kentaur lénye köré épül. Végiggördül az utcákon a Sodexho virágkocsija is, akik stílszerűen a Lecsó című animációs film egyik jelenetét keltik életre. Először indít virágkocsit a Debreceni Egyetem: mottójuk a nyitottság és a tanulás szabadsága. A reneszánsz év alkalmából idén reneszánsz kocsi is végiggördül az utcákon.

Az egyenként több tízezer, de akár több millió szál virágból építkező, képzőművészek által tervezett kompozíciókat szakmai zsűri értékeli, melynek élén Bálint György áll. A zsűri tagjai között idén olyan nevek is szerepelnek, mint Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester; Tunyogi Bernadett balettművész és koreográfus; Tóth Enikő színművésznő, a Madách Színház tagja, valamint Kangyal Balázs jégkorongozó. A leglátványosabb, legprofibban felépített kocsikat állító cégek pénzjutalmat kapnak.

Forrás: [origo]