Vágólapra másolva!
Bill Guerin, Doug Weight és Tony Amonte piros-fehér-kékre festette a minden eddiginél több gólt hozó vasárnapi, 51. NHL All-Star bulit. Lemieux-csúcs nélkül nem lett volna ünnep az ünnep, Super Mario 12. gála-gólját érte el a kapusszomorító lőpárbajon.

A 14-12-es észak-amerikai győzelemmel végződő találkozón Bill Guerin (Boston Bruins) a 12. triplát szerezte az All-Star történetében, két gólpasszt is adott, nem véletlenül lett ő a legértékesebb játékos (MVP) - az elismerés mellé egy kocsit is nyert. "Nehezen hiszem el, hogy én lettem az MVP. Csak pihenni akartam, szórakozni és a többiekkel lenni. A trófea és az autó: hab a tortán" - mondta Guerin, aki a hétvégén már másodszor ünnepelhetett. Szombaton gyorskorcsolyázásban mérték össze tudásukat a résztvevők, Simon Gagne és Szergej Fjodorov előtt győzött.

Guerin, Amonte és Weight - akik a New England-i egyetemi csapatban együtt játszottak -, a három egyesült államokbeli hat gólt és hét asszisztot jegyzett. Segítségükkel köszörülték ki az észak-amerikaiak a tavalyi csorbát (4-9), s tettek szert 3-1-es előnyre az összetettben.

A 26 találat rekord, 1993-ban, Montrealban 22-szer rezdültek a hálók. Guerin mindhárom harmadban bezörgetett, az utolsót két perccel a vége előtt vágta. Amonte (Chicago Blackhawks) két gólt ütött, és egy gólpasszt adott, Weight (Edmonton Oilers) egyszer volt befejező, háromszor társait hozta ziccerbe.

"Amikor Billy (Guerin) beütötte első gólját, a mi sorunk úgy döntött, hogy segít neki megszerezni az MVP-címet" - így Amonte. "Remek volt újra Billel játszani" - tisztelgett Weight egykori bostoni csapattársa előtt.

A kanadaiak közül Theo Fleury (New York Rangers), Luc Robitaille (Los Angeles Kings) és Simon Gagne (Philadelphia Flyers) kétszer-kétszer volt eredményes. A Világválogatottban a svéd Mats Sundin (Toronto Maple Leafs) két-két gólt és gólpasszt ért el, az orosz Szergej Fjodorov (Detroit Red Wings) is kétszer talált a hálóba.

A második és a harmadik harmad egyaránt tíz gólt hozott - rekordbeállítás, az 1997-es San José-i All-Staron is ennyi volt. A kanadai Joe Sakic (Colorado) ekképp lelkendezett: "Óriási volt, remek támadójátékkal. Szeretem a sok gólt." Csapat- és honfitársa, Patrick Roy is élvezte, pedig ő kapus: "Az egyedüli rossz az volt, hogy Peter Forsberg (szintén Colorado) betalált. A svéd erről a következőket mondta: "Bizony, az volt a csúcs számomra. Többnyire támadók vagyunk, így tetszett a dolog. A kapusok biztos nem győzték kivárni a harmadok végét."

"A leggólerősebb játékosok parádés támadójátékát láthattuk - mindkét fél részéről. Nekünk több lehetőségünk volt, picivel jobban céloztunk. A kapusok az egész mérkőzésen ki voltak szolgáltatva a lövőknek" - nyilatkozta Joel Quenneville, az amerikaiak edzője.
A hálóőrök közül a kanadai Martin Brodeur (New Jersey) emelkedett ki. "Egyszer egy évben elég" - jegyezte meg aztán, utalva arra, hogy őt sem kímélték, lőtáblának nézték az európai játékosok. "Brodeur akadályozta meg, hogy 12-11-nél egyenlítsünk. Billy Guerin aztán meglőtte harmadik gólját, s azzal el is dőlt" - vélekedett Larry Robinson, a Világválogatott segédedzője. Sundin ugyanígy látta, szerinte is Brodeur miatt nem zárkózhattak fel.

A 36 mezőnyjátékosból csak a kanadai Scott Niedermayer (New Jersey Devils), a finn Janne Niinimaa (Edmonton Oilers) és a svéd Marcus Ragnarsson (San Jose Sharks) nem szerzett pontot.

Mario Lemieux (Pittsburgh Penguins) a második szakaszban, 4-4-es állásnál ütötte rekordot érő, 12. All Star-gólját. "Volt néhány helyzetem az első harmadban, de a cseh Hasek remekül védett. Így aztán várnom kellett, de nagyon élveztem, amikor végre sikerült." Super Mario a mezőnyben a legtöbb lövést: kilencszer lőtt kapura, csúcs, hatszor az első periódusban, az összarány 53-45 az észak-amerikaiaknak.

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.



Ajánló: