Anelka bocsánatkéréssel Eb-résztvevő lehet

Vágólapra másolva!
Az Eb-címvédő francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Jacques Santini úgy nyilazkozott, hogy megbocsát és visszaveszi Nicolas Anelkát a válogatottba, ha a Manchester City támadója nyilvánosan bocsánatot kér tőle. A csatár és Santini közötti összetűzés még 2002 novemberére vezethető vissza, amikor a combsérülést szenvedett lyoni támadó, Sidney Govou helyére hívta be a kapitány Anelkát, aki visszautasította a lehetőséget, mert rosszul esett neki, hogy nem az eredeti keretben kapott helyet.
Vágólapra másolva!

Santini most azért szeretné visszacsábítani Anelkát, mert a minap Djilbril Cissé ötmeccses eltiltást kapott egy U21-es válogatott meccsen történt szabálytalanság miatt. Az Auxerre csatára a büntetést "magával viszi" a nagyválogatottba is (az eltiltás csak tétmeccsekre vonatkozik), s így az Eb-n már csak a döntőben léphetne pályára - ha eljutnak odáig a franciák.

"Anelka kitette magát a keretből, mert visszautasította a meghívásomat, nem tisztelte eléggé a francia szövetséget és a nemzeti csapatot. Csak akkor fogom legközelebb számításba venni, ha nyilvánosan bocsánatot kér tőlem" - szögezte le Jacques Santini kapitány.

Anelka 2002 áprilisa óta nem volt válogatott, és 2003 augusztusában úgy nyilatkozott, hogy végleg lemondja a válogatottságot, minthogy elege van már az álszent szövetségi kapitányokból. Vagy mondják meg neki, hogy nem számítanak rá, vagy legyen biztos a helye a válogatottban. De "ha ló nincs, szamár is jó" alapon ne rángassák elő akkor, amikor mindenki megsérült - jelentette ki akkor a gall csatár. A szinte gyermekként a világfutball élvonalába berobbant Anelkának az is roppantul fáj, hogy az 1998-as és a 2002-es világbajnokságról is lemaradt.

Anelka klubpályafutását a Paris Saint-Germainben kezdte, 1994. augusztus 1-től 1997. február 22-ig a csapat tanonca volt, tízszer szerepelt ez idő alatt az első csapatban. Ekkor - nem egészen 18 évesen - az Arsenalhoz szerződött, félmillió fontért. A londoniaknál 50 ligameccsen 23 gólt szerzett, mielőtt 1999. augusztus 2-án 23 millió fontért, akkor spanyol rekordösszegért a Real Madridhoz igazolt.

Ám ott 2000. július 1-ig 19 bajnoki mérkőzésen mindössze kétszer talált a hálóba. Madridból két évre visszatért a PSG-be, ahol két év leforgása alatt 39 bajnokin 10 gól volt a termése. A "bolygó francia" közben kölcsönjátékosként öt hónapot futballozott Liverpoolban is, de ott sem váltotta meg a világot: 13 bajnoki, 4 gól. Jelenlegi állomáshelyére, a Manchester Cityhez 2002. június hetedikén igazolt, immár "csak" 13 millió fontért. Itt idén 14 meccsen 9-szer volt eredményes.