Maniche (Portugália)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Maniche, a portugálok középpályása.
Vágólapra másolva!

Maniche
Poszt: középpályás
Klub: FC Porto
Születési idő: 1977. november 11., Lisszabon
Válogatottság: 7 mérkőzés

A teljesen Nuno Ricardo Oliveira Ribeiro névre hallgató futballista a Benfica volt dán csatára, Michel Manniche tiszteletére vette fel művésznevét, ebből is látható, hogy fiatalon a lisszaboniak drukkerek volt.

A Benficánál kezdte pályafutását, és már 18 esztendősen az első csapat keretéhez tartozott, valamint a különböző korosztályos válogatottaknak is tagja volt. A fővárosiaknál azonban nem tudott bekerülni a kezdő tizenegybe, így aztán 1996 nyarán kölcsönadták az FC Alvercának, ahol rendszeres játéklehetőséget kapott, és olyannyira elégedettek voltak vele, hogy további két szezonraq "kikölcsönzték" a Benficától. Nevelőegyesületéhez így csak 1999 nyarán került vissza, és első otthoni szezonja parádésre sikeredekk, hiszen középpályás létére tíz találatot ért el.

A következő pontvadászatban is rendszeresen pályára lépett, de csak egy gólt ért el, ráadásul szerződése körül bonyoldalmak akadtak, és konfliktusba keveredett a klub vezetőivel. Szerződését nem bontották fel, de kitiltották a Benfica edzőpályájáról is, és így egy évig csak egyedül tréningezhetett.

Ennek ellenére 2002 nyarán leigazolta őt a Porto, és az előző szezonban tagja volt a bajnokságot és UEFA-kupát nyerő gárdának. Ennek köszönhetően Luis Felipe Scolari behívta a válogatottba, a nemzeti csapatban a brazilok ellen debütálhatott. Jelenleg is alapembere a BL-negyeddöntős Portónak.