Elmaradt a portugál és a svéd reváns, Beckham vereséggel jubilált

Vágólapra másolva!
Nagyüzem volt Európa és a világ futballpályáin, lejátszották az 1958-os világbajnoki és 2004-es Eb-döntő "visszavágóját", de sem a svédeknek, sem a portugáloknak nem sikerült a reváns a brazilok, illetve a görögök ellen. David Beckham századik alkalommal szerepelt az angol válogatottban, de a jubileum nem lett igazán szép, mivel a franciák 1-0-ra legyőzték a Fabio Capello irányításával első vereségüket elszenvedő szigetországiakat.
Vágólapra másolva!

Párizsban két Davidre szegeződött minden tekintet, a hazai alakulatban Trezeguet-t ugyanis reaktiválta az őt látványosan mellőző Raymond Domenech, a túloldalon pedig Beckham, ötödik angol játékosként, századik válogatott találkozójára készült.

Anelka fejese volt a találkozó első ígéretes lehetősége, aztán Beckham maradt le centikkel egy Coupet által is érintett beadásról. A 31. percben Anelka ugrott ki Clerc passzával, James rossz ütemben jött ki, és felborította a csatárt, a jogos büntetőt Ribéry belsőzte a bal sarokba, majd egy sárga lapért cserébe levette a mezét, hogy a pólóján "üzenjen" a kedden, szívinfartusban elhunyt Thierry Gilardinak, a TF1 csatorna vezető riporterének.

Beckham 63 percet töltött a pályán, Trezeguet egy perccel később vonult le a gyepről, kettőjük közül a gall lehetett boldogabb, mivel a folytatásban már nem változott az állás, még Djibril Cissének volt ziccere, de ballábas szögből jobbal lőtt, a labda pedig az oldalhálóban landolt.

A párizsi rangadó összefoglalója:


Semleges helyszínen, Londonban feszült egymásnak Svédország és Brazília, a két gárda 50 évvel ezelőtt világbajnoki döntőt játszott, akkor a Pelé vezérelte selecao 5-2-re győzte le a mondial házigazdáját.

A skandinávok visszavágásra készültek, és Rosenberg meg is szerezhette volna nekik a vezetést, de ziccerben a legrosszabb megoldást válaszotta, passzolhatott volna a középen érkező Elmandernek, vagy eltalálhatta volna a kaput, ehelyett csúnyán mellétüzelt.

A másik kapu előtt Júlio Baptista előtt adódott lehetőség, de Isaksson bravúrral hárított. A történelem végül ismételte önmagát, 1958-ban a 17 éves Pelé döntötte el a döntőt, és most is egy tinédzser volt a hős, az első válogatottságát ünneplő Pato ugyanis annyira megzavarta a csereként beállt Shaaban kapust, hogy a portás belebikázta a labdát, a Milan csatára pedig felismerte a lehetőséget, és éles szögből ballal a hálóba ívelt.

A svéd-brazil meccs legfontosabb jelenetei:


A portugálok egyenesen bosszút emlegettek, amikor szóba került a görögök elleni találkozó, jól emlékezhetünk rá, hogy a hellének a legutóbbi Eb első és utolsó meccsén is borsot törtek a luzitánok orra alá. Sok volt a hiányzó Scolari csapatában, többek között Maniche, Deco, Nani és Cristiano Rolando sem szerepelt a portugáloknál, de ők sem segíthettek volna a 33. percben, ahhoz minimum még egy kapus kellett volna, hogy Karagunisz remekül elcsavart szabadrúgása ne a jobb pipában kössön ki.

A második félidőben Karagunisz duplázott, ezúttal is szabadrúgásból volt eredményes, a különbség annyi volt, hogy ezúttal Baszinasznak legurította a labdát, aki megállította, de ezt követően mintha az első gólt láttuk volna, megint a jobb felsőbe vágódott a bőrgolyó. A portugáloknak csak a szépítésre futotta, Miguel adott be ballal a jobb oldalról, Hugo Almeida visszafejelte a labdát, amit Nuno Gomes becsúszva küldött a hálóba.

Egy másik vb-selejtezős csoportellenfelünk, a dán együttes a csehekkel meccselt, a hazaiak szép akció végén kerültek előnybe, Kristensen és Bendtner játszott össze, végül az Arsenal légiósa gurított a hálóba.

A csehek Koller révén egyenlítettek, a robosztus támadó egy jobboldali beadás után bólintott a jobb sarokba hat méterről. Málta is egy csoportba került a mieinkkel, nos, a védőknek majd jól lesz figyelni a régi ismerősre, Michael Mifsudra, aki a Liechtenstein elleni 7-1-es kiütésből öt góllal vette ki a részét.

A játéknap egyik legjobban várt rangadóján a világbajnok olasz nemzeti tizenegyes a spanyol válogatott vendége volt, a hispánok tétmeccsen még nem győzték le a squadra azzurrát, de ezúttal bizonyították, hogy barátságos találkozón képesek erre.

Bár a meccs elején a vendégek szereztek gólt, de Pirlo beívelése után Toni hiába fejelt a hálóba, a bíró - valószínűleg lökés miatt - nem adta meg. Az olasz kapu előtt a Fernando Torres, David Silva páros ügyeskedett össze egy helyzetet, de előbbi beadása után a Valencia játékosa a jobb sarok mellé lőtt.

Aztán a Liverpoolban a gólokat ipari mennyiségben termelő Torres tornáztatta meg Buffont, aki Fabregas lapos suhintását is kitolta. Az Arsenal ifjú karmestere a második félidőben is nagy lökettel adott munkát a klasszis kapusnak, aki csak másodjára tette ártalmatlanná az életerős lövést. A világbajnoknak is voltak helyzetei, Camoranesi a szünet után előbb a lécet forgácsolta egy nagy bombával, majd hatalmas helyzetben Casillasba spiccelte a labdát.

Végül David Villa döntött, Cannavaro fejelte ki rossz helyre a labdát, a cserecsatár pedig ballal, kapásból, 15 méterről fantasztikusan ragasztotta a jobb felsőbe a labdát.

Spanyol siker a világbajnok ellen:


Az Eb házigazdái egyaránt vereséggel hangoltak a kontinensviadalra, a svájciak a németektől, az osztrákok a hollandoktól kaptak ki odahaza. Pedig a sógorok álomszerűen kezdtek az Oranje ellen, Ivanschitz a 6. percben egy épphogy becsorgó lövéssel szerzett vezetést, majd Prödl két szögletnél is kihasználta, hogy Timmer kapus nem érezte a kijöveteleket.

Szintén egy szöglet után szépítettek a hollandok, Huntelaar feje villant az osztrák ötösön. A második félidő közepén a kétgólos Prödl hibázott hatalmasat a kapuja előtt, lyukat rúgott, így Heitinga egy gólra felhozta a vendégeket.

Az utolsó tíz percben előbb a csereként beállt Vennegoor of Hesselink kanalazta be a Payer hibája után elé kerülő labdát, majd Huntelaar fordult be a védője mellett, és közelről a hálóba helyezett, amivel Marco Van Basten fiai végül kicsikarták a győzelmet.

A svájciaknak nem volt esélyük a Nationalelf ellen, a 23. percben Gomez lapos beadásába Benaglio ugyan beleért, de a labda így is eljutott Kloséhoz, aki nem okozott gondot három lépésről eltalálni az üres kaput. A második félidőben Gomez előbb 17 méterről ballal, majd egy kiugratás után jobbal mattolta a svájci kapust, akinek Podolski okozott újabb kellemetlen élményt a végén, amikor megadta a kegyelemdöfést.

Német négyes az egyik házigazda ellen:


Az első Eb-jére készülő lengyel csapat sem zárt valami jó napot, az amerikai válogatott ugyanis 3-0-ra nyert Krakkóban. A polákok védelmének komoly gondjai voltak a beívelt labdákkal, Donovan előbb Bocanegra, majd Onyewu fejére varázsolta oda a labdát, miközben a hazai hátvédek csak asszisztáltak. A 73. percben Lewis szabadrúgásból szerezte a harmadik amerikai gólt, Leo Beenhakkernek lesz még dolga bőven csapatával az Eb rajtjáig.

A skót válogatott élén a horvátok elleni döntetlennel debütált George Burley, David Healy mindkét kapuba betalált az északír-grúz meccsen, Montenegró pedig nagy skalpot gyűjtött be Norvégia legyőzésével.

barátságos mérkőzések:
Spanyolország - Olaszország 1-0 (0-0)
gól: Villa
(78.)

Portugália - Görögország 1-2 (0-1)
gól:
Nuno Gomes (75.), illetve Karagunisz (33., 60.)

Ausztria - Hollandia 3-4 (3-1)
gól:
Ivanschitz (6.), Prodl (18., 35.), illetve Huntelaar (37., 86.), Heitinga (67.), Venegoor of Hesselink (83.)

Franciaország - Anglia 1-0 (1-0)
gól:
Ribéry (32., 11-esből)

Skócia - Horvátország 1-1 (1-1)
gól:
K. Miller (30.), illetve Kranjcar (10.)

Lengyelország - Egyesült Államok 0-3 (0-2)
gól:
Bocanegra (12.), Onyewu (35.), Lewis (73.)

Svájc - Németország 0-4 (0-1)
gól: Klose (23.), Gomez (61., 67.), Podolski (89.)

Észak-Írország - Grúzia 4-1 (3-0)
gól: Lafferty (25., 36.), Healy (33.), Kobiasvili (87., öngól), illetve Healy (55., öngól)

Svédország - Brazília 0-1 (0-0)
gól: Pato (72.)

Belgium - Marokkó 1-4 (0-2)
gól: Witsel (51.), illetve Alludi (14.), Szektiui (35.), El-Zhar (84.), Benjellun (90.)

Litvánia - Azerbajdzsán 1-0 (1-0)
gól: Ksanavicius (38.)
kiállítva: Allahverdiyev (33. Azerbajdzsán)

Ukrajna - Szerbia 2-0 (0-0)
gól: Sevcsenko (54.), Nazarenko (58.)

Dél-afrikai Köztársaság - Paraguay 3-0 (1-0)
gól: Moriri (31.), Mccarthy (46.), Tshabalala (63.)

Izrael - Chile 1-0 (1-0)
gól:
Benajun (30.)

Bosznia-Hercegovina - Macedónia 2-2 (2-2)
gól: Damjanovic (17., 20.), illetve Maznov (40., 45.)

Szlovákia - Izland 1-2 (0-0)
gól: Mintal (87.), illetve Thorvaldson (71.), Gudjohnsen (82.)

Dánia - Csehország 1-1 (1-1)
gól: Bendtner (25.), illetve Koller (42.)

Luxemburg - Wales 0-2 (0-1)
gól: Eastwood (37., 46.)

Málta - Liechtenstein 7-1 (4-0)
gól: Mifsud (2., 17., 21., 59., 69., az elsőt és a harmadikat 11-esből), Pace (35.), Said (86.), illetve Burgmeier (51.)
kiállítva: Elia (21., Liechtenstein)

Fehéroroszország - Törökország 2-2 (1-1)
gól: Kutuzov (35.), Hleb (64.), illetve Tuncay (38.), Metin (71.)

Románia - Oroszország 3-0 (1-0)
gól: Marica (45.), D. Niculae (60.), M. Niculae (75.)

Montenegró - Norvégia 3-1 (2-0)
gól: Burzanovic (8.), Boskovic (36.), Djalovic (60.), illetve Carew (72.)
kiállítva: Jovanovic (81., Montenegró)

Egyiptom - Argentína 0-2 (0-0)
gól: Agüero (66.), Burdisso (85.)

Bulgária - Finnország 2-1 (0-1)
gól: Lazarov (49.), Gencsev (90.), illetve Litmanen (22., 11-esből)

Észtország - Kanada 2-0 (0-0)
gól: Stalteri (59., öngól), Zahovaiko (90.)