Rossz rajttal is lehet sikeres Eb-t játszani

Vágólapra másolva!
A foci-Eb első játéknapján az oroszok lenyűgözték a szakértőket remek játékukkal, Dick Advocaat csapatát rögtön favoritnak kiáltották ki, míg másnap az előzetesen esélyesnek tartott hollandok vereséggel nyitottak. Az első találkozó eredménye azonban nem feltétlenül jó fokmérő az egész tornára nézve: sokszor egy csapat a csoportkörben csak bukdácsol, és fokozatosan játékba lendülve jut egészen messzire.
Vágólapra másolva!

Van Bastenék útjára lépnének a hollandok

Az Európa-bajnokság második napján rögtön megszületett az első meglepetés, a végső győzelemre is esélyesnek tartott Hollandia 1-0-ra kikapott Dániától. A hollandok ezzel nehéz helyzetbe kerültek, hiszen a legerősebb csoportban még két rendkívül erős válogatott, Németország és Portugália szerepel, és a hollandoknak a továbbjutáshoz valószínűleg mindkettőt le kellene győzniük.

Az olaszok 1982-ben utat mutattak

Világ- és Európa-bajnokságon sokszor bebizonyosodott, hogy nem a csoportmérkőzések során kell villogni, hanem az egyenes kieséses szakaszban. A végső diadal szempontjából fontosabb, hogy egy csapat fokozatosan lendüljön formába - az első fázisban az a lényeg, hogy valamiként továbbjusson. Leggyakrabban az 1982-es világbajnokságot hozzák fel példának, hiszen anno Spanyolországban a brazil válogatott mindenkit lenyűgözött látványos támadójátékával a csoportmérkőzések során, miközben az olaszok csak szenvedtek.

Mindhárom találkozójukon döntetlent játszottak, csak több rúgott góljuknak köszönhetően előzték meg Kamerunt. A középdöntőben azonban Paolo Rossiék elkapták a fonalat, az argentinokat 2-1-re, majd a szuperfavorit és közönségkedvenc Brazíliát 3-2-re győzték le, és végül világbajnokok lettek.

Az 1982-es olasz az egyetlen válogatott, amely úgy nyert világbajnokságot, hogy a csoportkörben nyeretlen maradt, a legutóbbi tornán pedig Spanyolország annak ellenére is aranyérmes lett, hogy első meccsén vereséget szenvedett.

A spanyolok Svájctól kaptak ki 1-0-ra, de nem estek kétségbe, és az összes hátralévő találkozójukat megnyerték, aminek a vége világbajnoki cím lett. Korábban egyetlen válogatott sem tudott világbajnokságot nyerni úgy, hogy elveszítette első találkozóját, és a döntőig is csak két csapatnak sikerült hasonló előzményekkel eljutnia: 1990-ben az argentinoknak, négy évvel később pedig az olaszoknak.

A holland vereség jó ómen is lehet

Ami az Európa-bajnokságokat illeti, az arány ott is hasonló, mint a világbajnokságon. Két csapat annak ellenére is eljutott a fináléig, hogy az első meccsén kikapott. 1996-ban a csehek, 2004-pedig a házigazda portugálok bukták el az első találkozót, de utána játékba lendültek, és döntősek lettek - ahol azonban megint kikaptak. Ez persze nem meglepő, figyelembe véve, hogy ugyanaz volt az ellenfelük, mint az első összecsapáson: Németország, illetve Görögország.

Mindössze egyetlen olyan válogatott tudott Eb-t nyerni a nyitómérkőzésen elszenvedett vereséget követően, viszont Robin van Persie-ék számára pozitív előjel lehet, hogy ők honfitársaik voltak 1988-ban.

Akkor a Marco van Bastent, Frank Rijkaardot és Ruud Gullitot felvonultató csapat az első találkozóján szintén 1-0-ra kapott ki, mégpedig a Szovjetuniótól, a hátralévő mérkőzésein azonban már nem hibázott.

Az esetleges párhuzam elsősorban Klaas-Jan Huntelaar számára lehet kedvező, mert 1988-ban egy olyan csatár lett a hős, aki az első mérkőzésen csak csereként állt be: Van Basten a szovjetek ellen csak kispados volt, a folytatásban viszont bekerült a kezdők közé, és rögtön a következő meccsen mesterhámast vágott az angoloknak. Bert van Marwijk számára tehát adott a recept, a folytatásban Huntelaarnak kell bizalmat szavaznia.

www.globalsoccerapp.com