Király Gábor

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (b) átadja a szövetség ajándékát Király Gábornak a magyar labdarúgás napja alkalmából rendezett ünnepségen a budapesti Danubius Hotel Arénában 2015. november 25. A kapus
Budapest, 2015. november 25. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója (b) átadja a szövetség ajándékát Király Gábornak a magyar labdarúgás napja alkalmából rendezett ünnepségen a budapesti Danubius Hotel Arénában 2015. november 25. A kapus a Norvégia elleni pótselejtezős párharc visszavágóján játszotta 101. válogatott mérkőzését. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Veterán rekorder, élő legenda, mindenki mackónadrágos kapusa. A magyar labdarúgás második 100-szoros válogatott játékosa, Király Gábor olyan karriert futott be küldföldön, amilyet magyar játékostól ritkán látni.
Vágólapra másolva!

A szombathelyi születésű kapus édesapját, a szintén labdarúgó Király Ferencet követve lett a Haladás VSE játékosa 1982-ben. 1993-ban három edzőmérkőzés erejéig már beállhatott a felnőtt csapatba, majd november 1-jén szülővárosában aláírta első profiszerződését. A következő év tavaszán bemutatkozott a magyar élvonalban.

Csányi Sándor MLSZ-elnök és Király Gábor a 100-as mezzel. Forrás: MTI/Illyés Tibor


1997-ben igazolt a Herthához, az 1999/2000-es szezonban 10 mérkőzésen a Bajnokok Ligájában is védett. Önéletrajza szerint

több alkalommal is bejelentkeztek érte európai topcsapatok

(Milan, Fiorentina, Chelsea, Arsenal, Real Madrid, Manchester City, Arsenal), a Hertha azonban nem tudott megegyezni velük.

Németországi szerződése lejártakor úgy döntött, kipróbálja magát Angliában, hároméves szerződést kötött a londoni Crystal Palace-szal. Többszöri kölcsönadás és csapatváltás után 2009-ben az 1860 Münchenhez szerződött. Az itt töltött öt év alatt végül nem sikerült a Bundesliga I-be feljutnia csapatával.

Újra Szombathelyen

2014 nyarán visszatért Londonba, ezúttal a Fulhamhez, majd tavaly nyáron hazaszerződött Szombathelyre. Az előző szezonban éppen csak bennmaradó Haladás pedig az 5. helyen zárta a bajnokságot.

A válogatottban Bicskei Bertalan irányítása alatt mutatkozott be, 1998 márciusában. A 2006-os máltai Eb-selejtező kudarcáig Király helye megkérdőjelezhetetlen volt. Bicskeinél, Gelleinél, Matthäusnál és Bozsiknál is alapember volt, viselte a válogatott kapitányi szalagját is. 2009-ig azonban nem kapott meghívót.

Így ünnepelte a kijutást Bogdán Ádámmal Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 2016-os Európa-bajnokság selejtezői során viszont megint ő állt a legtöbbször a válogatott kapujában. A norvégok elleni pótselejtezőn elérte a 100. és a 101. válogatott mérkőzését, ezzel beérte Bozsik Józsefet. Május 20-án az Elefántcsontpart elleni felkészülési mérkőzésen pedig új csúcsot beállítva 102. alkalommal állt a válogatott kapujában.

A Király brand és a közhasznúság

2002-ben szülővárosában létrehozta a Király Sportlétesítményt, hogy Szombathely sportéletét és az emberek egészséges életmódját javítva teret biztosítson több sportágnak. Négy évre rá megalapította a Király Szabadidősport Egyesületet, majd 2013-ban megnyitotta a Király Gábor Nemzetközi Kapusiskolát. 2014-ben sikeres "A" licences edzői vizsgát tett.

100. válogatottsága alkalmából az MLSZ az Európa-bajnoki részvételt érő Norvégia elleni győztes mérkőzés után adta át, neki azt a kiadványt, amelyben a pályafutásában fontos szerepet játszó sportemberek beszélnek róla. "Fülöp Marci már nem érte meg az átadást, de az ő gondolatai örök emlékként megmaradnak benne. Nagyon megható volt olvasni, hogy halála előtt nyilatkozott rólam" - mondta a kereskedelmi forgalomban is kapható könyvről.

Tavalyi teljesítményéért ötödszörre lett az övé a hazai sportújságírók által megszavazott Magyar Aranylabda. Király 105 pontot, míg a második helyezett Nikolics Nemanja 93-at kapott. Emellett az UEFA a pótselejtezők legjobb játékosának választotta, így a négy párharc álomcsapatába is bekerült.

Kevesen tudják róla, hogy nemcsak a focihoz ért:

végzett dísznövénykertész.