Vágólapra másolva!
Igencsak érdekes és nem szokványos véleménycikkek kezdtek el megjelenni a nemzetközi szaksajtóban, amelyek fő témája az április 20-i, Devin Haney elleni WBC kisváltósúlyú világbajnoki mérkőzésére készülő Ryan García mentális állapota. Több szakíró, rajongó is azt követeli, hogy a promóterei, edzői ne engedjék bokszolni a rossz pszichés állapotban lévő sportolót.

A két bunyós a tervek szerint a brooklyni Barclays Centerben feszül majd egymásnak, és már el is kezdték az ilyenkor szokásos médiafelvezetést. A profi ökölvívás világától egyáltalán nem áll távol a trash talk, azaz egymás sértegetése, hergelése, megfélemlítése, elbizonytalanítása. Kezdetben még úgy tűnt, hogy Ryan García is talán ez utóbbit kívánja használni fegyverként, és mind a Haney-meccs köré épített sajtótájékoztatókon, mind a neki hazai terepnek számító közösségi médiában durva kirohanásokat produkált az elmúlt hetekben. Azonban most úgy tűnik, sikerült túllőnie a célon, vagy tényleg rendkívül komoly egészségügyi probléma van a háttérben, írja a Profiboksz.hu magyar szaklap.

Devin Haney v Ryan Garcia - New York Press Tour
Ryan García osztja Haney-t és az észt az első közös sajtótájékoztatón
Fotó: Getty Images via AFP / Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Már az sokakban ellenérzéseket váltott ki, hogy órákkal azután, hogy december 23-án megszületett a kisfia, García bejelentette, hogy elhagyja feleségét.

Az önmagából teljesen kivetkőző (vagy a másik verzió szerint profi színészi teljesítményt nyújtó) kaliforniai bokszoló ezt követően többek között 

nyíltan beszélt arról, hogy aktívan alkoholizál, dohányzik, hogy nem veti meg a marihuánát, azt viszont tagadta, amivel Haney meggyanúsította, hogy kokaint is fogyaszt.

A bizarrabbnál bizarrabb Garcia posztok között találunk olyat, amelyben arról ír, hogy 2 éves korában családtagja megerőszakolta, hogy egyszer elrabolták, és arra kényszerítették, hogy megnézzen egy olyan videót, amelyben egy gyereket bántalmaznak szexuálisan, és hogy egy emberkereskedő hálózat tagjai könyörögtek neki, hogy csatlakozzon hozzájuk. Szintén megbotránkozást keltett, amikor arról írt, hogy nyáron egy földrengés fogja elpusztítani Hollywoodot és Las Vegast.

Ryan Garcia v Oscar Duarte, ökölvívás
Ryan García derekán a bajnoki övvel, miután 2023. decemberében legyőzte Oscar Duartét
Fotó: Getty Images via AFP / Getty Images via AFP/2023 Getty Images

A sokkoló posztokat követően egyre többen kezdték el követelni, hogy Garcíát ne engedjék bokszolni Haney ellen, vélhetően ennek hatására szerdán ígéretet tett a 25 éves öklöző, hogy visszafogja magát, és csak a bunyóra, és a Derrick James edző által vezetett dallasi edzőtáborára fog koncentrálni, illetve maximum ezzel kapcsolatos bejegyzéseket tesz közzé,

azonban ez a fogadkozás nem tartott sokáig, így újabb, gyakorta nehezen értelmezhető, vallási témájú bejegyzést tett közé a közösségi médiás oldalain.

Mentális problémái miatt korábban már szüneteltette a pályafutását García, így igen aggasztó abba belegondolni abba, hogy sajnos akár igaza is lehet azoknak, akik úgy vélik, a fiatal sportoló romokban van lelkileg, az pedig még ennél is szörnyűbb, ha nem csak kitaláció például a gyerekkori traumájáról írt bejegyzése, írja a Profiboksz.hu.

Kapcsolódó cikk: