A babaringatástól a latin táncig: ezek voltak a labdarúgó vb-k legemlékezetesebb gólörömei

57625969 Horizontal
Grossót kergetik a többiek
Vágólapra másolva!
A világbajnokságok történetében számos gyönyörű és sorsdöntő gól született a tornákon. Ezeket a találatokat gyakran szellemes vagy fura gólörömök követték a játékosok részéről. Az Origo a korábbi vb-k legemlékezetesebb gólörömeiből szemezgetett.
Vágólapra másolva!

Pelé és Jairzinho, 1970

Az 1970-es világbajnoki döntőben Brazília és Olaszország mérkőzött meg. A meccs első találatát a brazilok legendás csatára, Pelé szerezte egy elképesztően fejes után. A Fekete Gyöngyszem becenevű csatár a csapattársa, Jairzinho nyakába ugrott, és öklét magasba emelve a levegőt bokszolta.

Ez a gól volt a brazil labdarúgó-válogatott 100. gólja a vébék történetében.

Marco Tardelli, 1982

Az 1982-es világbajnokságon a legszebb futballt a brazil válogatott játszotta, de Olaszország (köszönhetően Paolo Rossi mesterhármasának) kiejtette a Sócrates, Falcao, és Zico vezette dél-amerikaiakat a középdöntőben.

Az olaszok elképesztő munkabírású középpályása, Marco Tardelli az 1982-es világbajnokság döntőjében, az NSZK ellen szerezte az olaszok második gólját. Tardelli felpörgette a labdát, majd estében védhetetlen gólt rúgott a kapuba.

A középpályásból szinte kitörtek az érzelmek: a játékos könnyezve és az ökleit rázva futott az olasz kispad felé, miközbena fejét rázta örömében.

Josimar, 1986

A brazilok az 1986-os világbajnokságon is kudarcot vallottak, de a hátvéd Josimar gólja és gyermeki gólöröme örökre emlékezetes maradt. A több mint huszonöt méterről leadott bomba után a brazil focista az ég felé tartott kezekkel szinte kirohant volna a pályáról örömében.

Roger Milla, 1990

A kameruni csatár 1990-ben, Olaszországban szerzett hírnevet magának – 38 évesen. Milla előbb a románoknak rúgott két gólt a csoportban, majd a nyolcaddöntőben Kolumbia hálóját is kétszer vette be, ráadásul mindkétszer a hosszabbításban. A veterán támadó a gólja után körbetáncolta a szögletzászlót.

Bebeto, 1994

A kölyökképű brazil csatár felesége három nappal a Hollandia elleni nyolcaddöntő előtt szülte meg a harmadik gyereküket az 1994-es vb ideje alatt. Bebeto Brazília második gólját jegyezte a hollandok elleni meccsen, majd az oldalvonalhoz futva babaringatást utánzott.

Bebeto ifjú apukaként örült a góljának Forrás: AFP/Patrick Hertzog

Társai közül Romário és Mazinho is csatlakozott hozzá, így megszületett minden idők egyik legaranyosabb gólöröme.

Diego Maradona, 1994

Messi mellett (mögött?) Diego Maradona az argentinok valaha volt legnagyszerűbb játékosa. Az irányító remek formában várta az 1994-es világbajnokságot. Argentína első csoportmeccsén, a görögök ellen 4-0-ra megnyert találkozón egy szép akciót fejezett be egy kegyetlen nagy góllal, majd az oldalvonalhoz szaladva egyenesen a kamrába üvöltött. Sajnos az isteni Diego csak két meccsen játszott az amerikai vb-n: a tiltólistán szereplő ephedrint találtak a szervezetében, így nem léphetett pályára a torna többi találkozóján, és újból eltiltották a játéktól.

George Finidi, 1994

A nigériak szélsője, George Finidi egy gyönyörű emeléssel szerzett gólt a Görögország elleni csoportmeccsen. A játékos ezután a szögletzászlóhoz rohant, és egy olyan kutyát imitált, aki épp pisilni készül. Talán minden idők legbizarabb gólöröme volt ez a vb-k történetében.

Zinedine Zidane, 1998

Az 1998-as hazai rendezésű tornán Franciaország megdícsőült a Brazília elleni meccsen. A franciák második gólját is az inkább a csodálatos passzairól és periférikus látásáról ismert Zinedine Zidane szerezte fejjel. A francia középpályás a mezén lévő címer csókolgatva ünnepelte a gólját. A jelenet 0:48-tól látható.

Brian Laudrup, 1998

Az 1998-as világbajnokságon Dánia a félelmetes brazil válogatottal találkozott a negyeddöntőben. A meccset Bebeto és Rivaldo góljaival a brazilok nyerték, de Brian Laudrup gólja és gólöröme egészen különlegesre sikerült. Roberto Carlos óriási hibája után egy bombagólt lőtt a rövid felső sarokba a dán középpályás, majd hosszan elnyúlva a fűvőn egy gondolkodó arcot vágva várta a csapattársai gratulációját. A gólöröm így szó szerint klasszikussá vált, akárcsak egy Caravaggio-festmény. Állítólag a vb előtt a focista fia mondta neki, hogy túl unalmasak a gólörömei.

Julius Aghahowa, 2002

A nigériai csatár a Svédország elleni csoportmeccsen remekül fejelt a kapuba, majd utána egy látványos szaltósorozatot produkált. Aghahowa gólja volt az egyetlen, amit az afrikai ország csapata szerzett a 2002-es vb-n, így Nigéria csoportutolsóként zárt.

Papa Bouba Diop, 2002

Szenegál a 2002-es világbajnokság nyitómeccsén a legnagyobb meglepetést produkálta: a vb-címvédő Franciaország elleni találkozón egy francia labdavesztés után Boupa Diop Papa szerzett szerencsés és egyben győztes gólt. Minden idők egyik legmulatságosabb gólöröme következett: Diop a szögletzászlóhoz szaladt, levette az ingét, letette a földre, és körtáncolni kezdett körülötte csapattársaival együtt.

Fabio Grosso, 2006

A 2006-os vb legjobb meccse a Németország-Olaszország elődöntő volt. A találkozó 118. percében döntetlen állásnál Andrea Pirlo zseniális megoldása után a balhátvéd Fabio Grosso talált be Lehmann kapujába.

Grossót kergetik a többiek Forrás: AFP/Roberto Schmidt

Grosso teljesen megőrült a góltól, és ahogy Tardelli 1982-ben, ő is a fejét rázva futott örömében.

Siphiwe Tshabalala, 2010

A dél-afrikai támadó szerezte a 2010-es labdarúgó-világbajnokság legelső gólját a mexikói labdarúgó-válogatott ellen. Az óriási gól után az afrikai focista a csapattársaival a szögletzászlóhoz rohant, és egy aranyos törzsi tánccal kápráztatta le a vuvuzelázó közönséget.

James Rodriguez, 2014

A kolumbia középpályás a 2010-es évek csúcsformában játszott, és fél Európa le szerette volna igazolni. A 2014-es vb-n egy remek gólt fejelt az Elefántcsontpart elleni csoportmeccsen. A találat után a társaival latin amerikai táncmozdulatokat adtak elő a kispad előtt, és láthatóan mindenki kiválóan érezte magát.

Cristiano Ronaldo, 2018

A portugál Aranylabdás támadó a 2018-as vb évében még tündökölt az európai klubfutballban és a válogatottban is. A spanyolok elleni utolsó percekben szerzett brilliáns szabadrúgásgólja után Ronaldo a Real Madridban már annyiszor látott gólörömével ünnepelt.