Vágólapra másolva!
Sztárjátékosokkal erősített a ZTE labdarúgócsapata. Így például a hazai piac legkeresettebb futballistája, Kenesei Krisztián is Zalaegerszegre szerződött. Több milliós fizetésekről és prémiumokról suttognak, ám Lang József ügyvezető elnök több mendemondát is cáfolt beszélgetésünk során.

- Honnan van annyi pénzük, hogy sztárokat szerződtessenek?
- Nincs ebben semmi titok, jól gazdálkodunk. Két évvel ezelőtt még száztízmillió forint volt a költségvetésünk, s akkor Molnár Balázs Spanyolországba történt eladása jelentette az alapot. A most véget ért bajnokságban már száznyolcvanmilliónk volt, de ehhez az is kellett, hogy Sebők Józsit hetvenkétmillióért tudtuk eladni Ciprusra. Ma főszponzorunk, a Zalahús Rt., valamint az önkormányzat és a helyi vállalkozók segítségével kétszázhatvanötmillió forint a költségvetésünk.

- Mennyit fordítottak játékosvásárlásra?
- Hatvanöt-hetvenmilliót.

- Ne haragudjon, de ebből hogyan jön ki Kenesei ára? A hírek szerint nyolcvanhétmilliót kért érte az MTK.
- Hogy mennyit kért, egyelőre nem publikus, mint ahogyan az sem, hogy mennyit fizettünk érte. Annyit mondhatok, hogy ennél lényegesen kevesebbe került, ráadásul két részletben kell fizetnünk.

- Miért titok a vételár?
- Nem titok, felőlem akár már ma megírhatnák, de úgy állapodtunk meg az MTK vezetőivel, hogy az átigazolási szezon július 31-ei lejárta után hozzuk nyilvánosságra az összeget.

- Teljesen kiköltekeztek?
- Csaknem, de egy bizonyos összeg még a rendelkezésünkre áll.

- Pedig Kenesein kívül is vettek még nagy neveket.
- Igen, de a szintén MTK-tól érkezett Szamosi kölcsönben van, az újpesti Urbánnak pedig lejárt a szerződése, így csak vele kellett megállapodnunk. Molnár Balázs ügyében még tárgyalunk, mert nem elképzelhetetlen, hogy véglegesen visszavásároljuk az Espanyoltól. Az sem titok, hogy az átigazolások számunkra anyagi befektetést is jelentenek. Pénzt hozhatnak, és a pénz a pénznek a legjobb barátja.

- És mi az igazság a nagy fizetésekről? Azt hallani, hogy Kenesei szerződésében havi kétmillió forintos fizetés, plusz prémium szerepel.
- A fele sem igaz. Nem értem, hogy miért foglalkoznak játékosaink fizetésével, amikor vannak klubok, ahol havonta sokkal nagyobb pénzt vehetnek fel a futballisták. Mondhatnám Kabát Péter esetét.

- Tényleg, hogyhogy nem sikerült megszerezniük a gólkirályt?
- Mert ő a Dunaferrt választotta. Csillagászati összegekről suttogtak, de itt rögtön feltenném a kérdést: akkor miért a Dunaferrt választotta? Milyen feltételeket kínáltak neki? Mert mi is felajánlottuk, hogy ha megfelelő külföldi ajánlatot kap, azonnal mehet. Talán ezzel érzékeltetem, hogy mégsem tudunk vetélytársai lenni a legjobban fizető magyar kluboknak.

- Tudom, hogy önök nemcsak vesznek, eladnak is. Mi a helyzet Egressyvel?
- A napokban várjuk a ciprusiak ajánlatát. Akkor sem esünk kétségbe, ha Egressy az őszt nálunk játssza végig. Nem akarjuk elkótyavetyélni értékeinket, ezért úgy gondoljuk, inkább nálunk játsszon, mintsem áron alul adjuk el.

- Mennyiért adnák Egressyt?
- Pontos számot nem szeretnék mondani, elégedjen meg annyival, hogy mostani átigazolásainkat duplán fedezné az ára.

Burkovits Ferenc