Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik csapata, a Premier League-ben szereplő Liverpool teljesítette a haldokló edzőlegenda, Sven-Göran Eriksson álmát. A súlyos hasnyálmirigyrák-betegséggel küzdő svéd szakember mindig is nagy rajongó volt a Liverpool együttesének, most pedig 76 évesen teljesült élete álma, ugyanis egy jótékonysági mérkőzésen leülhetett szeretett csapata kispadjára.

Januárban derült ki, hogy az angol válogatott korábbi szövetségi kapitánya halálos betegséggel küzd. 

„Legjobb esetben is csak egy évem van hátra, vagy már annyi se” – mondta a legendás edző, aki a svéd IFK Göteborg csapatával UEFA-kupát, az olasz Lazio együttesével pedig KEK-et nyert.

Sven-Göran Eriksson a Liverpool kispadján
Fotó: AFP

A 76 éves svéd edzőlegenda régóta a Liverpool nagy szurkolója, ezért a szezon végén távozó Jürgen Klopp vezetőedző felajánlotta neki, hogy egy meccsen Eriksson irányíthatja a Vörösöket. A jótékonysági mérkőzést szombat délután rendezték az Anfielden, ahol a Liverpool legendái az Ajax korábbi sztárjaival csaptak össze. 

A találkozón teljesült Eriksson élete álma, ugyanis Ian Rush, John Barnes és John Aldridge mellett a svéd szakember is leülhetett a kispadra az Anfielden, ahol a szurkolók vastapsban részesítették. 

Eriksson rövid és nem igazán jelentős játékoskarrier után még 30 éves sem volt, amikor már a svéd élcsapat, a Degerfors edzője lett, majd az IFK Göteborggal 1982-ben megnyerte az UEFA-kupát, ami egy csapásra sztáredzőt csinált belőle. 

Ezt követően olyan csapatok kispadján ült, mint a Benfica, az AS Roma, a Fiorentina, a Lazio, a Sampdoria és a Manchester City.

Legismertebb azonban talán az angol válogatott kispadján töltött öt évéről lehet. Beckhamék az ő vezetésével verték meg Münchenben 5-1-re a németeket, jutottak ki a 2002-es és a 2006-os világbajnokságra, de mindkét tornán a negyeddöntőben búcsúztak, ami komoly csalódást jelentett.