Manapság is tornásznak halhatatlanjaink

Vágólapra másolva!
A Magyar Tornasport Halhatatlanjainak Klubja idei ünnepélyes díjátadóján Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Kende Rezső, Urvári Sándor, Sárkány István és Vígh László vehetett át díszoklevelet, és került be ezzel a Halhatatlanok Klubjába. Csillik Margit posztumuszdíjat kapott.
Vágólapra másolva!

A Magyar Torna Szövetség ünnepélyes keretek között, gálavacsorán n köszöntötte a Halhatatlanok Klubja legújabb tagjait. Az okleveleket Szabó András, a MATSZ elnöke és Sasváry László, a Halhatatlanok Klubjának elnöke adta át.

Elsőként posztumusz díjat ítéltek oda Csillik Margitnak, az 1936-os olimpián bronzérmes csapat tagjának, a később kiváló edzőnek, mesteredzőnek, akinek több tanítványa is olimpiai érmet nyert. Az oklevelet Benkéné Balikó Györgyi, egykori tanítványa vette át. A jelenleg élő legidősebb tornászunk az 1928-as amszterdami olimpián szerepelt, idén 100 esztendős (!) Kende Rezső, őt otthonában látogatta meg és díjazta Sasváry László, erről kisfilmet láthattak az ünnepségen jelenlévők.

Urvári Sándor válogatott tornász volt, a '70-es, '80-as években pedig a legelismertebb magyar pontozóbíró, ebbéli minőségében öt olimpián működött közre. Hetvenhárom évesen mind a mai napig aktívan tornázik, a nyújtó és korlát mellett a kötélmászás is szerepel a "repertoárjában". A Halhatatlanok Klubjába választották a 95 éves Sárkány Istvánt is, az 1936-os ötkarikás játékok résztvevőjét, aki az ünnepségen szellemi frissessége teljében idézte fel olimpiai emlékeit.

A kitüntettek sorában ezután Vígh László, a kétszeres olimpiai, háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok bajnok Magyar Zoltán mestere következett, aki a róla készült kisfilmben bevallotta, hogy "terrorista edző" volt. Azt is elárulta, hogy ma már nem dolgozna trénerként, s bizony a mai átalakult lólengés-gyakorlatokat csodálja.

A lólengésben az 1976-os montreali, majd az 1980-as moszkvai olimpián egyaránt legyőzhetetlen Magyar Zoltán is meghatottan vette át a kitüntetést. A hazai tornasportba újra visszatért, és a MATSZ-ban általános alelnökként tevékenykedő egykori klasszistól megtudhattuk, előfordult, hogy annak idején éjfélig edzett a tornacsarnokban, hiszen edzője minden egyes hiba után plusz gyakorlatokat végeztetett vele. Ám belátja, csak ennek a "terrornak" köszönhetően érhette el a kiváló eredményeit. Magyar Zoltán legfiatalabbként, 55 évesen került be a Halhatatlanok Klubjába.

Ide az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnest már tavaly beválasztották, de az Izraelben élő 87 éves legenda csak most tudta átvenni a díszoklevelet. Az '50-es években a világ női tornasportjának zászlóvivője fiatalokat megszégyenítő módon még az ünnepségen is lábemelést mutatott be, és elmesélte, hogy manapság is rendszeresen tornászik és szobabiciklizik.

Megtudhattuk tőle, hogy olimpiai érmei közül számára az utolsó, az 1956-os arany a kéziszercsapattal a legemlékezetesebb, ezt külön helyen tartja. Keleti Ágnes nosztalgiával nézte végig a róla szóló filmbejátszást, és állította, hogy élete egyik legjobb gyakorlatát nem valamelyik olimpián, hanem a tatai edzőtáborban hajtotta végre. Minden idők legeredményesebb magyar tornásza bevallotta, hogy sportága nemzetközi történéseit ma már nem nagyon követi figyelemmel.

Az ünnepségre meghívták a világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Berki Krisztiánt, valamint edzőjét, Kovács Istvánt, akiket a szövetség Berki idei kiváló Eb-szereplése okán elismerésben részesített. Az UTE versenyzője a lausanne-i kontinensbajnokságon is megnyerte a lólengést, s nem elképzelhetetlen, hogy valamikor majd ő is bekerül a Magyar Tornasport Halhatatlanjainak Klubjába.