Olimpiai hősnők: Latinyina, Egerszegi és a többiek

Vágólapra másolva!
Szűk három hét múlva kezdetét veszi a XXIX. nyári olimpia. A pekingi játékok előtt a világ sajtóorgánumai elkészítik a maguk szubjektív ranglistáit, a sorból az [origo] sem maradhat ki. Összeállításunkban ezúttal a világ legeredményesebb, legsikeresebb női sportolóiból válogattuk össze a magunk tízes listáját - közte olyan magyar csillagokkal, mint Keleti Ágnes és Egerszegi Krisztina.
Vágólapra másolva!

Larissza Latinyina 1934. december 27-én született a mai Ukrajna területén található Hersonban. Pályafutása során összesen 18 olimpiai érmet (közte kilenc aranyat!) nyert, amely máig megdönthetetlen rekordnak számít.

Az 1954-es római világbajnokságon mutatkozott be a világnak, ahol máris aranyérmet nyert a szovjet csapattal. Az 1956-os olimpián győzött az egyéni összetett versenyben, valamint a lóugrásban és a talajtornában (holtversenyben Keleti Ágnessel). Emellett ezüstérmet nyert a felemáskorláton, a szovjet csapat tagjaként pedig egy arany- és egy bronzérmet szerzett.

Az 1960-as olimpián ismét megnyerte az egyéni összetett versenyt és a talajtornát. Gerendán és felemáskorláton ezüstérmet szerzett, lóugrásban pedig bronzot. A szovjet csapat tagjaként újabb aranyérmet nyert.

Az 1964-es olimpián az összetett versenyben második lett Vera Caslavská mögött, de két újabb aranyérmet nyert talajtornában és csapatversenyben. Emellett ezüstérmet szerzett lóugrásban, gerendán és felemáskorláton pedig bronzot.

Forrás: Getty Images

A világbajnokságokon összesen nyolc arany, négy ezüst és egy bronz a mérlege.