Verrasztó Dávid nem utazott el Pekingbe

Vágólapra másolva!
Szerda délután a Hainan kínai légitársaság menetrend szerinti járatával útnak indult a pekingi olimpiára utazó magyar versenyzők első nagyobb csoportja, az úszók. Verrasztó Dávid azonban lemondta szereplését, így nem tartott a csapattal.
Vágólapra másolva!

Az úszók 31-es létszáma így eggyel csökkent, ugyanis Verrasztó Dávid nem változtatott korábbi elhatározásán, s lemondta részvételét, amelyről még édesapja, a világbajnok, olimpiai ezüstérmes egykori versenyző sem tudta lebeszélni.

A 20 éves úszó azzal indokolta távolmaradását, hogy egyelőre csak tartalékként került az utazók közé, s ha nem versenyezhet, túl nagy szomorúságot jelentene számára a lelátóról nézni végig a versenyeket - tájékoztatott a MOB. Verrasztót a 4x200 méteres gyorsváltóban nevezték.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke elmondta, hogy Verrasztó Dávid édesapjával és testvérével, Evelynnel több napja győzködték az utazást lemondó versenyzőt, hogy repüljön el Pekingbe.

"Dávidnál pszichés gát lépett fel, édesapja pszichiáternél is járt vele. Sajnálom és nem értek egyet a döntésével, de nálam jobban szenved az édesapja, aki nem tudta meggyőzni fiát" - fogalmazott Gyárfás.

Hozzátette: Verrasztó Dávid szerinte 400 vegyesen döntőbe juthatott volna az olimpián, de ebben a számban ketten is - Cseh László és Kis Gergő - jobb eredményt értek el nála, így nem volt nevezhető.

A 14.30-ra tervezett indulás előtt két és fél órával - a pekingi kánikulára való tekintettel - könnyű, sportos öltözetben gyülekezett a Ferihegyi repülőtéren az úszók mellett a két tornász, Böczögő Dorina és Gál Róbert is, de szintén az első különítménnyel tartott Schmidt Gábor, a kajak-kenu szövetség főtitkára és Tállay András főorvos, az egészségügyi csoport vezetője is. Az utazás várhatóan több mint kilencórás lesz.

* * *

Elképzelhető, hogy nem hitelesítik Mirna Jukic 200 m női mellen elért szombati Európa-csúcsát, mert a schwechati uszoda medencéje négy centiméterrel rövidebb a szabványnál.

Erről a Kurier című lap számolt be, hozzátéve, hogy bizonyos hosszengedmény létezik a létesítményekkel kapcsolatban, de ez csupán két centi.

Az osztrák úszó tizenhárom századmásodperccel javította meg Kovács Ágnes 2:24.03-as rekordját, amelyet a 2000-es sydneyi olimpián ért el, a középfutamban. Egy nappal később az idén visszavonult a magyar versenyző a finálét is megnyerte.