Novák Dezső: Divat nálunk a siránkozás

Vágólapra másolva!
Olimpiai sorozatunkban egykori ötkarikás bajnokainkat és érmeseinket keressük fel, hogy mondják el a véleményüket a játékok és saját sportáguk változásairól, illetve beszéljenek Pekinggel kapcsolatos várakozásaikról. A mai részben minden idők legeredményesebb olimpiai labdarúgóját, az 1964-ben és 1968-ban arany-, 1960-ban bronzérmes Novák Dezsőt kérdeztük.
Vágólapra másolva!

- Milyen az élete, mivel foglalkozik manapság?
- Nyugdíjas életet élek. Köszönöm szépen, jól vagyok.

- Mennyiben változott meg az olimpia az ön idejéhez képest?
- Rengeteget fejlődött mindenben. Nemcsak a versenyprogram tekintetében gazdagodott, de sokkal nagyobb publicisztást is kap, s ez így van jól, hiszen ez a világ legnagyobb sporteseménye. A teljesítmények is egyre elképesztőbbek, a mi időnkben elképzelhetetlen volt, hogy a sportolók ilyen időket ússzanak, fussanak, vagy ekkorát ugorjanak.

- Hol tartja az olimpiai érmeit?
- A vitrinben.

- Milyen változásokon ment keresztül a sportága a visszavonulása óta?
- A világon szinte mindenhol fejlődött a labadrúgás, habár pont nálunk sajnos ez nem mondható el. Gyorsabb lett a játék, a csapatok totális focit játszanak, elmosódtak a szerepkörök. A védőknek szinte ugyanúgy kell tudniuk támadni, mint a csatároknak, és fordítva, vagyis egy mai éljátékosnak a kapusposztot leszámítva minden pozícióban meg kell állnia a helyét. A mezőny is átalakult, a Szovjetunió és Jugoszlávia felbomlásával több jelentős játékerőt képviselő állam is bejelentkezett a verenybe. Ami az olimpiát illeti, a területi alapú selejtező nagyon megnehezíti az európai csapatok dolgát, több olyan együttes ki sem jut az olimpiára, amelyek esetleg erősebbek egyes afrikai, ázsiai vagy amerikai válogatottaknál.

- Ha most lenne abban az életkorban, mint olimpiai sikerei idején, hogyan boldogulna a jelenlegi mezőnyben?
- Az akkori magyar csapat volt olyan erős, hogy most is helye lenne az olimpián. Egyénileg is olyan képességű labdarúgók alkották, hogy bármelyikük beférne akármelyik jelenlegi válogatottba.

- Milyennek látja a magyar sport, illetve sportolóink helyzetét?
- Manapság mindenki panaszkodik a pénztelenségre, de szerintem a sportolókat ez nem különösebben zavarja. Azok a körülmények, amelyek elengedhetetlenek a tisztességes felkészüléshez, mindenki számára biztosítottak. Divat nálunk a siránkozás, de remélem, az eredményeken ez nem fog meglátszani.

- Hány magyar aranyérmet vár az olimpián?
- Bízom benne, hogy megközelítőleg most is olyan eredményesek leszünk, mint az ezt megelőző olimpiákon. Persze a szerencsének is nagy szerepe van ebben, reménykedjünk, hogy minket segít majd.

- Olimpikonjaink közül kiknek a szerepléséhez fűzi a legnagyobb reményket?
- Cseh László esélyes, akárcsak a kajak-kenus lányok, a vívók is általában hoznak egy-egy aranyérmet. Pólóban és kézilabdában is lehet keresnivalónk.

- Mit gondol, ki okozhat meglepetést a magyar csapatból?
- Minden olimpián jön egy-egy olyan aranyérem, amellyel nem számoltunk előzetesen, lehet az lövészetben, úszásban vagy cselgáncsban. Talán idén nem is egy ilyen lesz.

- Jelenleg kit tart sportágában a világ legjobbjának?
- Kakát és Cristiano Ronaldót.

Forrás: MTI

- Milyen újdonságokra számít Pekingben?
- Akik személyesen is látták az előkészületeket, egytől egyig csodákat mesélnek. Ezek alapján a világ eddigi legszínvonalasabb versenyére van kilátás, és a nyitó- és záróünnepség is bizonyára minden eddigit felülmúl majd. Összességében tehát a versenyek, a szervezés és a körítés terén is szenzációs olimpiára számítok. Remélem, nem kerül sor olyan eseményre, ami ezt megzavarja, mert az hatalmas pofon lenne az olimpia mozgalomnak.

- Mi a véleménye Tibet helyzetéről?
- Ezt és az olimpiát külön kellene választani. A politikának el kéne határolódni a sportról, de úgy tűnik, ez nem lehetséges, mert vannak, akik nem engedik. Régen még a háborúkat is beszüntették az olimpia idejére, ma úgy látszik, akkor kerülnek előtérbe a politikai vonatkozások, ha olimpia van.

- Mi foglalkoztatja éppen a legjobban?
- Sok minden, nyitott szemmel járok a világban, követem a napi eseményeket, híreket. Korral persze az ember annak örül a legjobban, ha nyugalomban és békében élhet a családja körében.