Hosszú Katinka döntött a jövőjéről, Késely Ajna könnyek között távozik Tokióból

swim Oly Horizontal
Hosszú Katinka szerdai döntője magyar idő szerint hajnali 4.45-kor kezdődik
Vágólapra másolva!
Csütörtök este előfutamokkal folytatódott az úszóprogram a tokiói olimpián. A háromszoros olimpia bajnok Hosszú Katinka csak a hatodik helyen végzett a 200 méteres hátúszás előfutamában, ezzel pedig nem jutott be a középfutamba, így számára véget ért az olimpia. Ugyanebben a számban viszont Burián Katalin bejutott az elődöntőbe. A 200-on aranyérmes Milák Kristóf, valamint Szabó Szebasztián is továbbjutott a középfutamba 100 méter pillangón, a 4x100 méteres vegyes vegyesváltó a 15. helyen zárt, így szintén kiesett, míg Késely Ajna összesítésben a 13. helyen végzett  800 méter gyorson, így nem jutott döntőbe.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Késely Ajna három nappal ezelőtt a kilencedik helyen végzett a női 1500 méteres gyorsúszás előfutamában, így pont lemaradt a döntőről. A 19 éves úszó ennek ellenére bizakodó volt, mert a négyszáz gyorson való kiesés után lelkileg össze tudta szedni magát. Kiemelte, hogy volt már itt az olimpián tizedik és kilencedik is, ezért bízik benne, hogy most benne lesz az első nyolcban és több szerencséje lesz. Késely csütörtök este a 800 méteres gyorsúszás előfutamában volt érdekelt, márpedig erről a számról szép emlékei voltak, hiszen 2017-ben megnyerte a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát, egy évvel később pedig Glasgow-ban szerzett Eb-ezüstöt a felnőttek között ugyanebben a versenyszámban.

A 19 éves versenyző a rajt után a hetedik helyen fordult, és egészen a nyolcperces futam végéig tartotta ezt a pozíciót. Egyedül Pigna Delfinát sikerült megelőznie, igaz, az argentin úszó megcsinálta azt a "bravúrt", hogy egy komplett kört kapott a teljes mezőnytől. Késely végül 8:26.20-as idővel a hetedik helyen ért célba, ami nem ért továbbjutást.

Késely Ajna kiesett, de boldogan távozik Tokióból Forrás: MTI/Kovács Tamás

„A délelőtti váltó után nem sok időm maradt pihenni, de ez bele volt kalkulálva. Talán egy órát pihentem az ágyban. Viszont nem vagyok csalódott, mert ahhoz képest, amilyen formában most vagyok, felülmúltam önmagamat. Ma édesanyámért úsztam, mert augusztusban egy olyan megmérettetésre, egy 160 kilométeres futásra készül, ami nagyon fog neki fájni. És persze Gyuri báért (Turi György – a szerk.), mert valószínűleg ez volt az utolsó úszásom, amikor ő fogta a stopperórát a kezében.

Kilenc év van mögöttünk, tízévesen felkarolt, és már két olimpiára is elvitt, úgyhogy nagyon sokat köszönhetek neki. Látom, hogy ebben a kemény stresszhelyzetben már évről évre nehezebben bírta, sokszor pótcselekvésként még a kávéskapszulákat is rakosgatta.

Teljesen megértem, ha már pihenésre vágyik. Tokiónak ezzel számomra vége. Sok mindent át kell gondolnom a jövővel kapcsolatban, de büszkén távozom" – mondta a vegyeszónában a könnyeivel küszködő Késely Ajna, aki leszögezte, hogy a jövőjével kapcsolatos gondolatai az egyetemhez és a költözéshez köthetőek, szó sincs arról, hogy ne akarná folytatni az úszást.

Késely Ajnaának ez volt az utolsó száma Tokióban Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Nagyon csodás olimpia volt ez. Még így is, hogy két méter távolságra vagyunk egymástól. Örüljünk annak, hogy legalább így sikerült megtartani, és nem kellett Párizsig várni"

– tette hozzá Késely Ajna.

A férfi 100 méteres pillangóúszás előfutamában két magyar versenyző, a budapesti Európa-bajnokságon 50 méter pillangón aranyérmet nyerő Szabó Szebasztián, és a csütörtökön a 200 méter pillangón olimpiai csúccsal diadalmaskodó, most már olimpiai bajnok Milák Kristóf volt érdekelt.

A két magyar a hetedik előfutamban szerepelt. Milák 50.62-es idővel végzett az élen, és a második legjobb idővel jutott be a középfutamba, Szabó ötödik lett, és a 14. legjobb idővel szintén továbbjutott.

Milák Kristóf továbbra is remek hangulatban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

„Remek a hangulatom, sikerült kipihenem magam tegnap óta. Az időmmel elégedett vagyok. Szerintem annyira vettem komolyan az első felét, mint Caeleb Dressel.

Dresselnél a péntek reggel lesz érdekes, mert lehet, hogy benne is lesz vegyesváltóban. Majd meglátjuk, hogy alakul" – mondta Milák, aki a 100 méteres pillangóúszásban nem számít a legnagyobb esélyesnek, ezért óriási dolog lenne, ha legyőzné a háromszoros olimpiai bajnok Caeleb Dresselt.

„A továbbjutás a lényeg, de túl erősen kezdtem. Az volt a terv, hogy menjek, mint a bolond. Nyolcvanöt méterig jól is mentem, de gyorsan jött a fáradtság és majdnem a víz alatt fejeztem be a versenyt.

Mindig dolgozunk az utolsó tizenöt méteren, de nem könnyű. Szerencsére továbbjutottam, megéreztem a versenyt, sanyargat is fájdalom. Holnap kicsit gyengébben kell kezdenem, mert ez majdnem maximális pálya volt. A lényeg, hogy bekerüljek a döntőbe" – mondta Szabó Szebasztián.

Szabó Szebasztián rendesen kimerült Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hosszú Katinka címvédőként csak az ötödik lett a 400 méteres vegyesúszás döntőjében, a 200 méteres vegyes döntőjében pedig hetedik helyen végzett, szintén címvédőként. A háromszoros olimpiai bajnok ráadásul rengeteg kritikát kapott az elmúlt három napban, ugyanis az utolsó pillanatban visszalépett a 200 méteres pillangóúszás versenyszámában. Nagy valószínűséggel azért döntött a visszalépés mellett, mert a 200 méteres pillangóúszás középdöntője szerdán délelőtt 10.57-kor került megrendezésre, 48 perccel később pedig címvédőként kellett úsznia a 200 méteres vegyesúszás döntőjében. Hosszút a kedd esti döntése után valósággal szétszedték a szurkolók, ugyanis azzal, hogy Rióban és most Tokióban is az utolsó pillanatban lépett vissza a versenyszámtól, azzal megfosztott egy másik úszót attól, hogy az olimpián szerepelhessen.

Hosszú Katinkára óriási nyomás nehezedik Forrás: AFP/Oli Scarff

A 32 éves úszó a vártnál gyengébb szereplését azzal magyarázta, hogy a koronavírus-járvány miatt új felkészülést kellett kitalálnia, mivel korábban már tökéletesítette a felkészülését a versenynaptárra, de a halasztás miatt ez szétcsúszott. Ezt követően pedig leszögezte, hogy a 200 méteres hátúszástól nem fog visszalépni még a történtek után sem.

Hosszú becsületből elindult a 200 méteres hátúszás előfutamában, de csak a hatodik helyen végzett, így nem jutott tovább a Rióban három aranyérmet nyerő klasszis, aki a futam után a vegyeszónában kijelentette, hogy egészen biztosan folytatni fogja az úszást.

„Próbáltam elfelejteni az előző úszásokat, de azokat figyelembe véve sejteni lehetett, hogy nem ez lesz életem úszása.

Hosszú Katinkának is véget ért az olimpia Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ettől függetlenül odaálltam, és harcoltam végig. Próbáltam olyan gyorsan menni, ahogy tudtam. Ez végig nagy küzdelem volt, kár, hogy az időeredményen nem látszódott" – nyilatkozta a vegyeszónában Hosszú Katinka, aki kiemelte, hogy a versenyzés hiánya miatt van rossz formában. „A sebességem nincs meg, ami eddig az állandó versenyzések miatt megvolt. Próbáltunk erre kitalálni dolgokat, de ezek szerint nem volt elég.

– tette hozzá a háromszoros olimpia bajnok, aki 20. helyen fejezte be szereplését ebben a számban.

Ugyanebben a versenyszámban az idén rendezett budapesti Európa-bajnokságon bronzérmet nyerő Burián Katalin a negyedik helyen végzett az előfutamában, és a nyolcadik legjobb idővel jutott tovább a középfutamba.

Burián Katalin a női 200 méteres hátúszás előfutamában Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Nagyon jól esett. Könnyebb tempóban sikerült jönnöm, a karom és a lábam sem fáradt el, így

Bízom benne, hogy reggel jobban tudok úszni, mint a külföldiek. Ez a magyaroknak jobban szokott menni. Már két éve úgy csináljuk, hogy reggel vannak a kemény edzések, de ettől függetlenül az emberi test úgy van kitalálva, hogy az idegrendszere még nincs ébren. Lehet ezt gyakorolni, de kevés embernek sikerül. Reggel a legnagyobb sztárok sem tudták eddig megközelíteni a legjobbjukat. Én már annak is örülnék, ha nyolcadik helyen továbbjutnék" – mondta a 26 éves Burián Katalin.

Az utolsó esti előfutamban a Kovács Benedek, Halmai Petra, Márton Richárd, Gyurinovics Fanni összetételű 4x100 méteres mix vegyesváltó 3:47.15 perces idővel a 15. helyen zárt, így nem jutott a döntőbe.