A karatés Hárspataki Gábor bronzérmes a tokiói olimpián

HÁRSPATAKI Gábor
Hárspataki Gábor drámai körülmények között jutott be az elődöntőbe
Vágólapra másolva!
A karatés Hárspataki Gábor bronzérmet nyert a 75 kilogrammos kumitések kategóriájában a tokiói olimpia pénteki versenynapján. Az MTK 25 éves versenyzője drámai körülmények között jutott be a legjobb négy közé. Az utolsó csoportmeccsén kiesésre állt, de az utolsó másodpercben fejbe rúgta japán ellenfelét, ezzel pedig biztossá vált, hogy érmet szerez az olimpián. Az elődöntőben azonban minden idők egyik legjobbjával, az azeri Rafael Aghayevvel került szembe, aki ellen sajnos nem volt esélye.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

Amikor interjú készül egy felkapott harcművésszel, többnyire előkerül az a klisé, hogy azért kezdett el karatézni, mert kölyökként látta a Véres sport című filmet, és lenyűgözte Jean-Claude Van Damme elképesztő mozgása. Magam ugyan nem vagyok harcművész, de a kilencvenes években voltam gyerek, így a mára már klasszikusnak számító, Frank Dux életén alapuló film nálam is rongyosra lett nézve VHS kazettán.

Van Damme egy egész generációval szerettette meg a karatét Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Cannon International/Cannon International

25 évvel és mínusz 25 kilóval ezelőtt magam is a karate szerelmese voltam, én is tudtam spárgázni két szék között akárcsak a brüsszeli muszkli, de egyszer édesanyám rajtakapott közben, és kis híján szívrohamot kapott a mutatványtól. A lényeg, hogy végül nem lettem karatés, talán csak a sárga övig jutottam el, de a sportág iránti szeretetem a mai napig megmaradt, és amikor kiderült, hogy megnézhetem Hárspataki Gábort, az első magyar karatés olimpikont, nagyon izgatott lettem.

Hárspataki egészen fiatalon, már ötévesen elkezdett karatézni.

Gyerekként az volt az álma, hogy katona lesz, de nem vették fel a katonai iskolába, így sportiskolába ment. Hárspatakinak 16 éves koráig nem nagyon voltak kiugró eredményei, utána viszont robbanásszerű fejlődéssel elkezdte hozni az eredményeket és azóta is töretlenül az egyik legsikeresebb magyar karatés. Az MTK 25 éves versenyzője 2015-ben megnyerte az U21-es világbajnokságot és Európa-bajnokságot is. Hárspatakinak nagyon jól sikerült a felkészülése, minden ellenfelére külön kidolgoztak személyre szabott taktikát. A magyar karatésnak az erőnléte biztosan megvan, a kérdés az volt, hogy fejben mennyire tud ott lenni.

A 75 kg-os súlycsoportban a magyar színeket képviselő Hárspatakira japán, ukrán, amerikai és egyiptomi ellenfél várt az olimpián.

Edzője, Fischer Mihály közel egyforma erősségűnek ítélte meg a két csoportot, de szerinte valamivel kedvezőbb, hogy versenyzője az A csoportba került.

"Hasonlóan erős a két csoport, ugyanakkor a másik ötös két kiemeltje, az olasz és az azeri két igen fajsúlyos versenyző, velük szemben valószínűleg nehéz lenne megugrani a továbbjutást.

úgyhogy ott okos küzdelemre lesz szükségünk. Ha erőviszonyokat kell felállítanom, akkor ez a csoport talán egy fokkal kedvezőbb nekünk" - értékelt Fischer Mihály.

Az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes magyar versenyző remekül kezdett a tokiói olimpián bemutatkozó sportágban. Az első meccsén 2-2-re végzett az egyiptomi Abdelaziz Abdallával, de mivel ő szerezte az első pontot, győztesként hirdették ki.

Hárspataki Gábor (kékben) győzelemmel kezdett Tokióban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezt követően a kétszeres pánamerikai bajnok, az amerikai Thomas Scott várt Hárspatakira. A két versenyző nagyon türelmesen kezdett, fél percig csak táncoltak egymás körül, majd az amerikai egy fejrúgással (kizami mawashi geri) betalált, amelyre ippont (3 pontot) kapott. Ezt követően Hárspataki kezdeményezett, azonban Scott szabályosan elfutott előle, amiért kapott is egy intést. Két perccel a vége előtt Scott is bekapott egy pontot (yukot), majd Hárspataki egy kizami tsuki jodan-jával (első kezes ütés fejre) felzárkózott 4-3-ra. Egy perccel a vége előtt úgy tűnt, a magyar ismét pontot szerez, de a videobíró elvette a fejre mért találatát, a következő támadásból pedig az amerikai visszaállította a kétpontos különbséget egy fejütéssel (3-5). Az utolsó pillanatban aztán Scott bevitt egy fejrúgást, ezzel pedig 8-3-ra megnyerte a harcot.

Hárspataki harmadik meccse nem ígérkezett könnyűnek, mert a torna egyik legnagyobb esélyese, az ukrán Európa-bajnok Sztanyiszlav Horuna ellen kellett tatamira lépnie, aki nem mellesleg mindkét korábbi meccsét megnyerte a csoportban.

A két karatés óvatosan kezdett, 36 másodpercig egyikük sem kísérelt meg ütést vagy rúgást. Az ukrán próbálkozott egy lábsöpréssel, de Hárspatakinak sikerült elmozognia. Fél perccel a vége előtt az ukrán földre vitte Hárspatakit, akit ez után ápolni kellett, de a magyar folytatni tudta a harcot. Tíz másodperccel a vége előtt már az edzője mondta Hárspatakinak, hogy jó a döntetlen is, de a 25 éves karatés még megkísérelt egy utolsó támadást és dudaszó pillanatában, mintha a földre vitelt követően bevitt volna egy ütést, de videózás után nem adták meg az ippont, így maradt a 0-0-s döntetlen, amivel Hárspataki egy pontot szerezett a csoportjában.

Hárspataki Gábor (pirosban) megizzasztotta a torna egyik nagy esélyesét Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar karatésnak a továbbjutáshoz muszáj volt nyernie az utolsó meccsén, ugyanis az ötös csoportból az első két helyezett jutott tovább. Hárspataki három harc után három ponttal a csoport negyedik helyén állt, a négypontos Thomas Scott, a szintén négypontos Ken Nishimura, és az ötpontos Horuna is előtte volt a minitabellán.

A magyarnak ráadásul a hazai pályán szereplő, vb-ezüstérmes Nishimura ellen kellett volna kiharcolnia a továbbjutást.

A két harcos az első percben kivárásra játszott, egyikük sem indított támadást. Másfél perccel a vége előtt a japán próbálkozott egy lábsöpréssel, de csak súrolta Hárspataki vádliját, így nem járt érte pont. Egy perccel a vége előtt mindketten felpörögtek, egy kis birkózás után Hárspataki próbált meg bevinni két ütést, de a bírók nem adtak pontot. A következő akcióból viszont Nishimura azonnal talált egy fejütéssel.

Úgy tűnt, a japán megnyeri a harcot, de két és fél másodperccel a vége előtt már csak menekült Hárspataki elől, a magyar pedig egy gyönyörű fejrúgással (mawashi gerivel) az utolsó pillanatban megfordította a meccset, és 3-1-re megnyerte a harcot, ezzel pedig bejutott az elődöntőbe.

Hárspataki így a csoportja élén végzett az ukrán Horuna előtt, ők ketten jutottak az elődöntőbe, amelynek győztesei vívják majd a döntőt, míg a vesztesek bronzérmesek lesznek.

Hárspataki Gábor drámai körülmények között jutott be az elődöntőbe Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hárspataki ellenfele az elődöntőben az élő legenda, az azeri Rafael Aghayev volt, aki 11-szer nyert Európa-bajnokságot, ötször pedig világbajnokságot. A magyar versenyzőt azonban rendkívül feldobta a japán Nishimura elleni győzelem, ugyanis azt mondta:

"Teljesen mindegy, ki lesz az ellenfelem az elődöntőben, szét fogom verni."

Az elődöntőt az azeri nagyon lazán kezdte, a tekintetével folyamatosan bűvölte Hárspatakit, majd fél perc után Aghayev egy elkapott rúgást követően kiemelte a magyart és a földön megütötte, amiért ippont, azaz három pontot kapott. Ezt követően a Hárspataki ment előre, az azeri meg elmozgott, sokszor el is futkározott. Másfél perccel a vége előtt a magyar karatéka indított egy támadást, de Aghayev kilépett az útjából és bevitt egy ütést, ezzel pedig 4-0-ra módosította az eredményt. Egy perccel a vége előtt jött egy kis adok-kapok. Mindkét karatés bevitt a másiknak egy rúgást, azonban Aghayev mawashi gerijét a videózás után megadták, így kapott érte két pontot (6-0). Hárspataki találatát is megnézték, de azt nem találták szabályosnak. Az utolsó percben a magyar karatés mindent megtett a szépítésért, de egy ütéssel ismét Aghayev szerzett pontot, ezzel pedig eldőlt a harc.

Minden idők egyik legjobb karatésa bejutott az olimpiai döntőbe, Hárspataki Gábor pedig bronzérmet nyert, és történelmet írt a tokiói olimpián.