Ha valaki megérdemli az olimpiai aranyérmet, az Kopasz Bálint

Oly kayak Horizontal
Ha Kopasz Bálint csúcsformában van, verhetetlen
Vágólapra másolva!
A tokiói olimpia kajak-kenu versenyében a világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint olimpiai rekorddal aranyérmes lett a királykategóriás férfi K-1 1000 méteres versenyszámban, míg a 21 éves Varga Ádám óriásit hajrázva a második helyen ért célba, így a sportág történetében először született kettős, ráadásul kettős magyar győzelem. A női K-2 500 méteres döntőben a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra páros bronzérmet nyert, a Csipes Tamara, Medveczky Erika kettős pedig a negyedik helye végzett. A keddi döntők után Hüttner Csaba szövetségi kapitány elmondta, hogy ha valaki megérdemli az aranyérmet, az Kopasz Bálint. A női párosokról azt mondta, hogy számított az új-zélandiak sikerére, amiben szerepet játszott a hátszeles pálya is, Lucz Dóra K-1 200 méteren szerzett hatodik helyét pedig teljesen reálisnak értékelte.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiai játékokról, Tokióból.

„Bálintnak tavaly a dél-afrikai edzőtáborban nagyon megtetszett egy gyémánt, megígértem neki, hogy megvesszük neki, hogy sikerül aranyérmet nyernie. Remélem, eljutok oda még egyszer és akkor teljesíteni tudom, amit megígértem.

– kezdte az értékelést Hüttner Csaba, aki a befutó után megölelte Kopasz Bálintot, és azt mondta neki, hogy a legjobb helyre került az aranyérem. „Szerettem volna, ha holtverseny van. De Bálint az a kajakos, aki mindent megtett a győzelemért. Mindent alárendelt ennek. Olyan életet élt, ami erre volt felépítve. Ha nem ő nyert volna, az nem lett volna reális."

Hüttner Csaba szövetségi kapitány az elsők között gratulált kopasz Bálintnak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kopasz Bálintnak éveken keresztül nem volt ellenfele a magyar mezőnyben. Tavaly azonban a semmiből berobbant a 21 éves Varga Ádám, aki az országos bajnokságon legyőzte Kopaszt, aki ezzel négy év után először kapott ki a magyar mezőnyben. Idén májusban aztán Varga ismét legyőzte Kopaszt, csak most már a szegedi olimpiai és Európa-bajnoki válogatóversenyen. Az Origo kérdésére Hüttner Csaba elmondta, hogy nem csak Varga Ádám, hanem a fiatal magyar kajakosok teljesítménye is kellett Kopasz aranyérméhez.

„Varga Ádám berobbanása nem csak az ő érdeme, hanem azoknak a fiatal kajakosoknak – többek között az itt lévő Béke Kornélnak vagy akár Noé Bálintnak – is az érdeme, akikkel együtt edző Magyarországon. Az, hogy ilyen teljesítmények vannak a hazai vizeken, az azt mutatja, hogy ezek a versenyzők egyre jobbak lesznek. Amikor nincs ellenfél, akkor bele lehet kényelmesedni a dologba.

Ádám otthon kétszer is megverte Bálintot, de azért Bálint tudatosan az olimpiára építette fel a csúcsformáját, és be is igazolódott, hogy ha ő jó formában van, és kihozza magából a maximumot, akkor jelen pillanatban nem lehet megverni.

Ha Kopasz Bálint csúcsformában van, verhetetlen Forrás: AFP/Luis Acosta

Hüttner Csaba szerint a Kozák, Bodonyi kettős bronzérme azért nem lett fényesebb, mert a pályán erős hátszél volt, ami nem kedvezett a magyar egységnek.

„Mindkét női párosunk a szélcsendet vagy a szembeszelet szereti, így várható volt az eredmény ebben az erős hátszélben.

De a mi lányaink is megérdemlik a dicséretet, mert mindent megtettek. Ez most erre volt elég. Persze, szomorúnak nem kell lennénk, de bíztam benne, hogy a két női páros előrébb végez majd. De ez egy olimpiai, ilyenek a körülmények, ehhez kell alkalmazkodni. Szerintem ők sem maximálisan elégedettek.

Lucz Dóra a női K-1 200 méteres versenyszámban a hatodik helyet szerezte meg. A versenyszámot az új-zélandi Lisa Carrington nyerte, aki ezzel megismételte a londoni és a riói győzelmét is, ezzel ő lett a második kajakos, aki ugyanabban a versenyszámban sorozatban három olimpiai aranyérmet nyert. Ez korábban csak a svéd Gert Frederikssonnak sikerült, aki az 1956-os Melbourne-i olimpián sorozatban harmadszor nyert K-1 1000 méteren.

Lisa Carrington történelmet írt Tokióban Forrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

„A kétszáz méter esegy olyan versenyszám, amibe bármi belefér.

Dórinak nem volt jó pályája amúgy sem, de a realitás az, hogy a háromtól a hatodik helyig bármi benne lehet. Volt két kiemelkedő versenyző – Lisa Carrington és a dán Emma Jörgensen -, így annak volt realitása, hogy a háromtól hatodik hely valamelyikén végez" – zárta az értékelést a szövetségi kapitány.