Éremeső Tokióban, a magyar sportcsodától volt hangos az elmúlt 16 nap

olimpia
Szilágyi Áron
Vágólapra másolva!
Egy hihetetlen körülmények között megrendezett olimpián sikerült a magyar küldöttségnek 20 érmet nyerni, ráadásul mindezt összesen kilenc különböző sportágban. Szilágyi Áron és Kozák Danuta beírták magukat a sport halhatatlanjai közé, mellettük is sikerült történelmet írnia több versenyzőnknek Tokióban. Magyar szempontból vasárnap reggel a vízilabda-bronzmérkőzéssel és egy nagy győzelemmel véget értek az ötkarikás játékok a japán fővárosban, így összefoglaltuk az elmúlt bő két hét minden lényeges eseményét, természetesen a magyar érmes helyezésekkel a középpontban.
Vágólapra másolva!

Több szempontból is egyedülálló és különleges volt a tokiói olimpia. Egyrészt még sosem kellett ötkarikás játékokat egy világjárvány miatt egy évvel elhalasztani, másrészt olyanra sem volt még példa, hogy rendkívül szigorú egészségügyi intézkedések mellett, végül a nézők teljes kizárásával bonyolítsanak le egy olimpiát. Nos, 2021-ben, ebben a szó szerint páratlan évben ez is sikerült.

A koronavírus-világjárvány árnyékában azonban

a magyar küldöttség egész egyszerűen remekelt, és a kilenc különböző sportágban megszerzett 20 érmével az elmúlt negyedszázad legeredményesebb nyári olimpiáját tudhatja maga mögött.

Érdemes ízlelgetni ezeket a szavakat, egy alig tízmilliós ország a világ sportnagyhatalmai közül nem is egyet maga mögé utasítva több sportágban is megmutatta, hogy a legjobb, vagy ott van az élmezőny elején.

A hazai sportélet fejlődése megkérdőjelezhetetlen az elmúlt években, ehhez elég csak a riói olimpiára gondolni, amelyen 15 érmet (8-3-4) szereztek sportolóink, de mindössze négy sportágból jött össze ez a termés. Tokióban aztán ebből a szempontból is kiválóan szerepelt a magyar küldöttség, mert mind az érmek számában, mind a sportágak számában jelentősen előrelépett.

Milák Kristóf két érmet, egy aranyat és egy ezüstöt szerzett Tokióban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A japán fővárosban már kilenc sportág legjobbjait adta Magyarország, azaz sikerült bő kétszer annyi sportágban felállni a dobogó valamelyik fokára, mint Rióban.

A részletes eredményeket tekintve is történelmi olimpia volt a mostani. Szilágyi Áron megvédte a címét az ötkarikás játékokon a kard egyéni versenyszámban, tette mindezt ráadásul immár másodszor, azaz sorozatban a harmadik olimpiai elsőségét gyűjtötte be.

A Vasas sportolója ezzel örökre beírta magát az egyetemes sport nagy almanachjába, mert előtte még soha, senkinek nem sikerült kard egyéniben három egymás utáni olimpián is aranyérmet szerezni.

Szilágyi mellett Kozák Danuta is halhatatlan lett azzal, hogy Tokióban az eddig megszerzett öt olimpiai aranyérme mellé a női kajak négyesnek (Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna, Bodonyi Dóra) köszönhetően meglett a hatodik elsősége is az ötkarikás játékokon.

A 34 éves édesanya ezzel hatszoros olimpiai bajnok lett, amivel megelőzte a magyar női örökranglistán eddig hozzá hasonlóan öt-öt aranyéremmel álló tornász Keleti Ágnest és az úszó Egerszegi Krisztinát.

Ráadásul Kozák a magyar örökrangsorban utolérte a vívó Kovács Pált és Kárpáti Rudolfot, s az összesen nyolc dobogós helyével - hat első, valamint egy-egy második és harmadik - a hét elsőséggel (plusz egy ezüsttel és két bronzzal) csúcstartó Gerevich Aladár mögött minden idők második legeredményesebb magyar olimpikonja lett.

Kozák Danutáról (balról a harmadik) csak szuperlatívuszokban lehet beszélni Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha már a történelemírásnál tartunk, Milák Kristóf korábban már átadta a múltnak az amerikai úszófenomén,

Michael Phelps 200 méter pillangón elért világrekordját, most pedig az olimpiai csúcsát írta át a fiatal sportoló. Milák 200 méteren gyakorlatilag tönkreverte a mezőnyt, ritkán látott fölénnyel lett aranyérmes.

A 21 éves úszó aztán a 100 méteres pillangón is rajthoz állt, és hihetetlenül izgalmas döntőt vívott az amerikai Caeleb Dressellel, aki csak centiméterekkel tudta Milákot maga mögé utasítani az aranyért folyó csatában.

Az aranyérmek tekintetében, továbbra is a víznél maradva, a kajakosok is „összelapátoltak" három elsőséget Japánban. Korábban már írtunk a női négyesről, mellettük Tótka Sándor az olimpiától „búcsúzó" 200 méteres kajak sprint számot nyerte, ráadásul rajt-cél győzelemmel. A rövidtáv mellett a hosszabb táv is feküdt a magyaroknak, Kopasz Bálint a királykategóriás férfi K-1 1000 méteren ellentmondás nem tűrően verte vetélytársait és állhatott fel a dobogó legfelsőbb fokára.

Kopasz Bálint (középen) vasárnap a záróünnepségen viszi majd a magyar zászlót Forrás: AFP/Philip Fong

Ebben a számban legutóbb magyar versenyző 1968-ban nyert aranyérmet, így Kopasz 53 éves csendet tört meg.

A 24 éves sportolóra a versenyzés után egyébként még egy fontos feladat hárul majd, ő viszi a magyar küldöttség zászlóját az olimpia záróünnepségén.

A vízből kicsit kilépve, a birkózószőnyegre tekintve Lőrincz Tamás gyakorlatilag filmbe illő módon zárt le egy nem mindennapi pályafutást.

A 34 éves kötöttfogású birkózó az egyik legsűrűbb mezőnyben, a 77 kg-osok között élete utolsó versenyének utolsó meccsén aranyérmet szerzett, amivel teljes lett az éremgyűjteménye.

A kétgyermekes családapa így az eddigi Európa-bajnoki, világbajnoki és olimpiai ezüstérmes helyezései mellé feltehette az i-re a pontot, és olimpiai bajnokként hagyhatja ott a birkózószőnyeget.

Tamás mellett a másik Lőrincz testvér, Viktor is bejutott a saját, 87 kg-os súlycsoportjának a döntőjébe, ahol nagyot küzdve végül ezüstérmet szerzett. Ezzel egyazon olimpián egy arany- és egy ezüstérmet hoztak össze a testvérek, ami egészen egyedülálló teljesítmény a sportban.

A tokiói olimpián aranyérmet szerzett Lőrincz Tamás birkózót (elöl, b2) és az ezüstérmet szerzett Lőrincz Viktor birkózót (elöl, b) köszöntik a Liszt Ferenc-repülőtéren Forrás: MTI/Mónus Márton

Az egyedülállót egy másik sportoló, a vitorlázó Berecz Zsombor is elmondhatja magáról, aki Finndingi versenyszámban ezüstérmes lett az olimpián, amivel a magyar vitorlázás legfényesebb érmét szerezte az ötkarikás játékokon.

A vízen maradva, de sportágat váltva a kajak négyesben aranyat nyert Csipes Tamara egyéniben is remekelt. Női kajak 500 méteren az új-zélandiak ikonja, Lisa Carrington mögött (Carrington Tokióban három aranyérmet is nyert) másodikként csapott a célba, így egy arany- és egy ezüstéremmel zárta a tokiói játékokat. Varga Ádám is ezüstérmes lett egy klasszis mögött férfi kajak egyes 1000 méteren, méghozzá Kopasz Bálint mögött jött be, így ezen a távon a dobogó első két fokára magyar versenyző állhatott.

A nyílt vízen nemcsak kajakon, hanem úszásban is jól ment a magyar küldöttségnek, a férfiak 10 km-es versenyszámában

Rasovszky Kristóf mindenkit megvert, akit csak lehetett, így a hihetetlenül úszó Florian Wellbrock mögött a második lett a táv döntőjében.

Berecz Zsombor a vitorlázók Finndingi versenyében lett második, ez a szám Tokió után búcsúzik az olimpiai programtól Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezüstérmek tekintetében még Siklósi Gergely révén férfi párbajtőr egyéniben is volt magyar dobogós. A vívásnál maradva a férfi kardcsapat is felállhatott a dobogóra, annak is a harmadik fokára, miután a Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád összeállítású kvartett egész nap szépen vívva megnyerte a harmadik helyért kiírt mérkőzését.

A csapatok vonalán továbbhaladva női vízilabdásaink egy egészen fantasztikus és izgalmas meccset játszottak a bronzéremért az orosz olimpiai csapattal, és végül, többek között egy kapusgólnak is köszönhetően 11-9-re nyertek.

Ezzel Bíró Attila csapata is történelmet írt, mert még sosem szereztek női sportolóink ebben a versenyszámban érmet az ötkarikás játékokon.

Továbbra is ezen a vonalon maradva, csak sportágat váltva a Kozák Danuta – Bodonyi Dóra női kajak kettes az 500 méteres távon a harmadik helyen ért célba.

Hárspataki Gábor a karate otthonában, Japánban lett dobogós, ami egészen elképesztő teljesítmény Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Egyéni számokban is remekül helyt álltak versenyzőink, három különböző sportágban hárman is harmadik helyet szereztek Tokióban. A cselgáncsozó Tóth Krisztián a 90 kg-os kategóriában nyert bronzérmet, Kovács Sarolta öttusában mondhatta el magáról ugyanezt, és a karate őshazájában debütáló sportágban Hárspataki Gábor a 75 kg-os mezőnyben állhatott fel a dobogó harmadik fokára a férfi egyéni küzdelem kategóriájában.

A végére is maradt csattanó: férfi vízilabdásaink a görögöktől elszenvedett 9-6-os vereség után a spanyolokkal találkoztak a bronzmeccsen, amelyet kiváló játékot bemutatva megnyertek, megszerezve ezzel a magyar küldöttség 20. érmét is Tokióban.

A győztes magyar férfi vízilabda-válogatott Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Maddie Meyer

Erről az olimpiáról még egészen biztosan nagyon sokat fogunk beszélni. A következő nyári játékokat 2024-ben a francia fővárosban, Párizsban rendezik meg.