Véget ért a történelmi olimpia, amelyen remekeltek a magyar sportolók

Tokyo olympics Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, záróünnepség, 2021.08.08.
Athletes delegations pose with their national flag as they arrive during the closing ceremony of the Tokyo 2020 Olympic Games, at the Olympic Stadium, in Tokyo, on August 8, 2021. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
A záróünnepséggel hivatalosan is véget ért a tokiói olimpia, amelyen a magyar küldöttség az elmúlt 25 év legnagyszerűbb teljesítményét nyújtva, 6 arany-, 7 ezüst-, és 7 bronzérmet szerzett, ezzel összesen 20 medállal zárta a 2021-re halasztott ötkarikás játékokat. A sok szempontból történelmi nyári olimpián a magyar csapat előtt a záróceremónián a férfi kajak 1000 méteres távjának győztese, Kopasz Bálint vitte a zászlót.
Vágólapra másolva!

A záró esemény, akárcsak bő két héttel a nyitónap, most is tűzijátékkal indult az Olimpiai Stadionban, majd egy közeli képpel folytatódott az olimpiai lángról. Újból láthattuk a japán császárt, Naruhitót, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, Thomas Bachot maszkban helyet foglalni a díszpáholyban.

A nyári ötkarikás játékoktól a búcsút a rendező ország, Japán zászlójának a stadionba behozásával és felvonásával kezdték a szervezők, mely alatt jöhetett a japán himnusz. Ezt követően behozták az olimpián részt vett országok nemzeti zászlóit, mindegyiket mindössze egy-egy versenyző, a magyart Kopasz Bálint hozta be magával a stadionba.

Összesen 206 ország zászlója érkezett a záróünnepségre, az olimpián egyébként mintegy 11 600 sportoló vett részt. 93 ország képviselői szereztek érmeket az ötkarikás játékokon, ebből 65 ország sportolói nyertek aranyérmet.

A zászlók között természetesen ott volt a magyar is Forrás: AFP/Pedro Pardo

Az összes zászló megérkezését követően újabb videóbejátszás következett, az elmúlt bő két hét legemlékezetesebb pillanataiból raktak össze egy anyagot a szervezők. Miután a zenei aláfestéssel kísért felvétel véget ért, megkezdődött a főszereplők, azaz a sportolók bevonulása.

Csupa vidám arcot lehetett csak látni, aki érmet nyert és még Tokióban maradt a szigorú járványkezelési szabályok mellett, az a medáljával a nyakán, integetve jött be a záróünnepségre.

Miután mindenki megérkezett az Olimpiai Stadionba, ez körülbelül jó félóráig tartott, egy hihetetlenül látványos fényjáték vette kezdetét a küzdőtéren. Az ezerfelé szóródó fehér fénypontok táncuk végén az olimpiai ötkarikában teljesedtek ki, de ezt csak a képernyőkön keresztül lehetett látni.

Japánban lobogott az olimpiai láng Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yang Lei

A fények után a táncosok és egy helyi zenekar vette át a stafétabotot. Volt itt minden, ugrálókötelező fiatalok, futók, artisták, gördeszkások, BMX-esek és focizó gyerekek is. A zenés-táncos betétet a görög himnusz lejátszása és a zászló felvonása követte. Így ismét egymás mellé került az olimpiai, a japán és a görög zászló.

A hagyományoknak megfelelően a záróünnepség részeként osztották ki a női és a férfi maratonfutás érmeit.

Az érmeket a NOB elnöke, Thomas Bach és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke adták át a virágcsokrokkal egyetemben a versenyzőknek. Természetesen a kenyai győztesek meghallgathatták a nemzeti himnuszukat is, így kétszer is állva tiszteleghettek a záróünnepség résztvevői a kenyai himnusz előtt.

Ezután nagy tapsvihar mellett bemutatták a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának újonnan megválasztott három tagját.

Majd bejátszó következett, ezúttal az olimpián dolgozó összes önkéntes munkájáról, mintegy majdnem 52 000 ember hétköznapjairól készült egy remek összeállítás.

Azokról az emberekről, akik nélkül nem lehetett volna sikeres ötkarikás játékokat rendezni.

Eliud Kipchoge második maratoni aranyérmét ünnepelhette már Tokióban Forrás: AFP/Adek Berry

Az önkéntesek megünneplését követően egy egyszemélyes, táncos koreográfiát láthattunk a színpadon. Ezután egy hosszabb bejátszót láthattunk, amely keresztül-kasul járta Japánt, így egy kicsit közelebbről megismerhettük a felkelő nap országát. A stadionban a videó után újabb éneklés és tánc következett.

A program egy hivatalos résszel, az olimpiai rendezés átadásával folytatódott, amelynek első mozzanata az olimpiai zászló levonása volt.

A procedúra alatt természetesen újabb éneklés következett. Tokió kormányzója adta át az olimpiai zászlót Thomas Bachnak, aki pedig Párizs polgármesterének adta tovább azt. Miután ez megtörtént, jöhetett a francia himnusz.

Az olimpiai zászló átkerült a franciákhoz Forrás: AFP/Jewel Samad

A program végéhez közeledve beszédet mondott Hashimoto Seiko, a Tokiói Olimpiai Szervező bizottság vezetője, majd őt Thomas Bach követte. Seiko kiemelte, hogy mindenki megértette, hogy ez egy különleges olimpia volt, ahol mindenki tudta, mit kell tennie ezek között a körülmények között.

A NOB elnöke elmondta, hogy a sportolóknak sikerült összehoznia az olimpia varázsát a teljesítményükkel és a szolidaritásukkal. Azt is hozzátette, hogy

a sport egyesítő erején keresztül inspiráltak a versenyzők mindenkit ezekben a nehéz időkben, és még reményt is adtak emberek milliárdjainak.

Bach a beszéde végén mindent megköszönt Tokiónak és Japánnak, valamint az önkénteseknek az olimpia rendezése kapcsán.

Thomas Bach ezzel hivatalosan is lezárta a tokiói játékokat, így már csak egy dolog maradt hátra, az olimpiai láng eloltása, amelyre egy táncos-zenés előadás keretein belül került sor.