Hajára kenheti Svájc a vb-rekordot

Vágólapra másolva!
Megdöntötte az olaszok által 1986-ban és 1990-ben felállított kapott gól nélküli csúcsot, mégis kikapott a svájci labdarúgó-válogatott Chilétől a dél-afrikai világbajnokság H csoportjában. Az 59 percet emberelőnyben játszó együttes gólját a cserejátékos, Mark González fejelte.
Vágólapra másolva!

Eredmény, H csoport, 2. forduló:
Chile - Svájc 1-0 (0-0)
Port Elizabeth, Nelson Mandela Stadion
v.: al-Gamdi (szaúdi)
Chile: Bravo - Isla, Medel, Ponce, Jara - Vidal (M. González, 46.), Carmona, M. Fernández (Paredes, 65.)- A. Sánchez, H. Suazo (Valdivia, 46.), Beausejour
Svájc: Benaglio - Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler - Behrami, Inler, Huggel, Fernandes (Bunjaku, 77.) - Frei (Barnetta, 42.), Nkufo (Derdiyok, 68.)
gól: González (75.)
piros lap: Behrami (31.)

A H csoport első fordulójának két győztese, Chile és Svájc egymás elleni mérkőzésén már a nyolcaddöntőbe jutás volt a tét. A dél-amerikai együttes kezdőcsapatában helyet kapott Humberto Suazo, az egykori chilei és mexikói gólkirály a Honduras elleni nyitányt sérülés miatt hagyta ki.

A másik oldalon Ottmar Hitzfeld nem számíthatott a sérült Senderosra, helyét Von Bergen foglalta el a védelem tengelyében, Barnetta helyére Behrami került jobbszélre, de ott volt a pályán a legjobb svájci csatár, Frei is, aki Derdiyokot szorította ki a kezdőből.

Hitzfeld a mérkőzés előtt azt ecsetelte, hogy egy világversenyen az esélyeseken sokkal nagyobb a teher, idegesebben játszanak, így az esélytelen kiscsapatoknak akad esélye a meglepetésre. Csapata ráadásul világbajnoki rekord megdöntésére is készült: az eddigi öt vb-mérkőzésén még gólt sem kapó együttesnek 67 percet kellett kihúzni ahhoz, hogy hálója 551 perce érintetlen maradjon, s ezzel megdöntse az olaszok 1986 és 1990-ben felállított 550-es csúcsát.

Svájc első mérkőzésén nagy meglepetésre 1-0-ra legyőzte Spanyolországot, olvasóink akkor nem tolerálták túlzottan azt, hogy a Hitzfeld-csapat játékát antifutballnak neveztük. Ezt akkor sem éreztük túlzottan negatív megállapításnak - bárcsak nekünk lenne egy ilyen játékkal előrukkoló, meccseket nyerő nemzeti csapatunk -, de a Chile elleni összecsapás sem a veszett támadójátékról és a 21. század atomfutballjáról szólt.

Pedig már az első 80 másodperc rekordot hozott, Suazo a vb leggyorsabb sárga lapját kapta meg a szaúdi játékvezetőtől. A 10. percben Benaglio villogott, előbb Vidal, majd Carmona lövéseit ütötte ki.

Ezzel hosszú időre véget is ért a labdarúgásra emlékeztető játék, a pályán az atlétika és a birkózás keveréke zajlott, a csúcspontként Behrami ütött vissza Vidalnak, joggal villant a piros lap. A hátrányba kerülő Svájc bekkelőbb stílusra váltott, a hajrában még Sánchez két kísérlete izgatta fel a nézőket, de gól nem született.

Forrás: AFP

Chile 56 százalékos labdabirtoklása és a 9:3-as lövési arány nem sok jóval kecsegtetett az ellenfél számára a második 45 percet illetően.

A 48. percben Sánchez öt másodpercig a mennyben érezhette magát, ám az asszisztens jól látta, három chilei is lesen tartózkodott a lövés pillanatában, így a szaúdi játékvezető érvénytelenítette a gólt. Az 55. percben ismét Sánchez villant, az ügyetlenkedő Grichtingtől elvette a labdát, majd az ötös sarkáról, jobbról lőtt, a kivetődő Benaglio védett, Von Bergen pedig kétségbeesetten szabadított fel.

A két lehetőséget leszámítva komoly akciót nem kellett elhárítania a svájci védelemnek, a 67. percig nem kapott gólt, így az olaszok 550 perces csúcsát felülmúlta az együttes. Egészen 559 percig sikerült érintetlenül megőrizni a hálót, a rekordot a 75. percben González törte meg, a leshatárról - a lassítás alapján mondjuk ki bátran, lesről - induló Paredes egészen az alapvonalig rohant, jobbról középre ívelt, az üresen érkező González a földre fejelte a labdát, amely átpattant Lichtsteiner combján, és a lécről vágódott a kapuba (1-0).

Forrás: AFP

A 84. percben González visszaadta az álompasszt, de Paredes 14 méterről túl nagy gólt akart lőni, a Jabulaninak végül egy szurkoló örülhetett a lelátón. Öt perccel később Paredes közelebb lopakodott, megforgatta védőjét, majd nagy helyzetben a bal kapufa mellé lőtt.

Ha azt hittük, ennél nagyobb ziccer nem lesz, tévedtünk: Derdiyok az utolsó percben még egy sakk-matt helyzetet olyan gyatrán lőtt a jobb kapufa mellé 10 méterről, hogy Hitzfeld mester majdnem kitépte a kispad tartóoszlopát.

A borzalmasan gyenge mérkőzésen Chile nehezen nyert az 59 percet emberhátrányban játszó Svájc ellen, de lehetséges, két 1-0-s sikerével könnyedén továbblép a legjobb 16 közé.

Osztályozza a mérkőzést, a játékvezetőt és a játékosokat!