Kassait fényezi a svájciak volt sztárbírója

Vágólapra másolva!
A svájci Urs Meier hosszú éveken át az egyik legtöbbet foglalkoztatott bíró volt, többek között két világ- és Európa-bajnokságon és egy BL-döntőn fújta a sípot. Az egykori játékvezető - aki többezer gyalázkodó e-mailt és halálos fenyegetéseket kapott, amikor a 2004-es Eb-negyeddöntőben nem adta meg Sol Campbell gólját az angol-portugál meccsen - a világbajnokságon a ZDF német csatorna szakkommentátoraként dolgozik, és az [origo]-nak is elmondta véleményét az utóbbi napok hatalmas vihart kavart ítéleteiről.
Vágólapra másolva!

- Mit gondol a vébén látott bíráskodásról?
- Láttam pár nagyon jó teljesítményt, ugyanakkor voltak rosszul sikerült meccsek, és túl nagy a különbség a jó és a gyengébb játékvezetők között. Néha egy-egy bíró felfogása rossz irányba vitte el a meccset, például 9-10 sárgát kiosztott egy olyan meccsen, amely nem is volt durva. Szerencsére voltak olyanok is, akik a lapok kavalkádja nélkül is kézben tudták tartani a mérkőzést. Összességében eddig nem a szabálytalanságokról szól a vébé, a játékosok jó partnerek, hagyni kell őket játszani, de van néhány játékvezető, aki nem tudott felnőni a feladathoz.

- Rosetti és Larrionda hibája után mindenki a videobíró szükségességét firtatja, önnek mi a véleménye a témáról?
- Támogatom az ötletet, hogy hívjuk segítségül a technikát, ha egy chipet tennének a labdába, máris könnyebb lenne eldönteni, benn volt-e a lövés. Ezeket az új labdákat 30-35 méterről is olyan erővel lehet megrúgni, hogy a bíró és az asszisztens néha nem tud elég gyorsan reagálni, mert legtöbb esetben a partjelző ilyenkor távol van a gólvonaltól, nem tudja biztosan megítélni, hová is pattant a labda, miközben az ismétlések miatt egész világ látja, mi lett volna a helyes döntés. Éppen ezért kéne segíteni a játékvezetőknek a chipes labdával, vagy akár az Európa Ligában látott ötbírós rendszert is érdemes lenne bevezetni.

- Ha az eddig látottak alapján tippelnie kéne a döntő játékvezetőjére, kit mondana?
- Több jelölt is van, az egyik éppen a honfitársa, Kassai Viktor, aki jó barátom, hat éve együtt voltuk Kuvaitban az Öböl-kupán. Ő a világ egyik legjobb bírója mostanság, és a vébén is jó teljesítményt nyújtott, de nehéz megtippelni előre, kit választanak majd ki a döntőre. Drukkolok Viktornak, de ha a szívemre hallgatok, akkor a svájci Massimo Busaccát mondanám, szerintem ő napjaink legjobb játékvezetője, és neki is minden esélye megvan, hogy megkapja a döntőt. (Meglepetésre délután a FIFA jelezte, Busacca nem kap több feladatot a világbajnokságon - a szerk.)

- A csapatok közül mely válogatottak tetszettek a legjobban, és ki lesz a világbajnok?
- A német, argentin, brazil trió tette rám eddig a legjobb benyomást, de nagyon tetszik a spanyolok stílusa is, a Svájc elleni vereség óta nagyon meggyőző a játékuk. Nekem Brazília a favoritom, van egy olyan érzésem, hogy az eddigi öt vb-győzelem mellé Dél-Afrikában begyűjtik a hatodikat is.