Vágólapra másolva!
A dél-afrikai focivébén látott erősorrend évekig fennmaradhat a világ labdarúgásában, a torna élén végzett válogatottak kisajátíthatják maguknak a közvetlen elitet, míg a leszereplő nagycsapatok előtt komoly problémák tornyosulnak. Brazíliának teljesen új csapatot kell építenie a hazai rendezésű vb-re, az olaszok és a franciák aranygenerációjának utolsó képviselői is elbúcsúztak a válogatottól.
Vágólapra másolva!

Számos klasszissal lettünk szegényebbek a 2006-os világbajnokság óta, de hasonló változásra nem lehet számítani a 2014-es brazíliai világbajnokságig tartó ciklusban. 2006 és 2010 között teljesen átrendeződött a világ labdarúgása, ezt nem csak az mutatja jól, hogy a németországi vb első két helyezettje nyeretlenül, csoportja utolsó helyén zárta a világbajnokságot, hanem a 2006-os vb legjobb játékosainak szinte teljes felszívódása is.

A FIFA 2006-ban 23 játékosból állította össze álomcsapatát, és közülük mindössze tízen utaztak ki a dél-afrikai vb-re, de beszédesebb adat, hogy csak hárman, Philipp Lahm, Miroslav Klose és Ricardo Carvalho tudtak meghatározó szerepet játszani válogatottjukban. Fabio Cannavaro, John Terry és Gianluca Zambrotta csapatuk valamennyi meccsén pályára léptek, de játékukat számos kritika érte, míg Thierry Henry összesen 53 percet játszott, Gennaro Gattuso és Gianluigi Buffon egy félidőt, Andrea Pirlo 34 percet (igaz, utóbbi kettő sérülés miatt szerepelt keveset).

A 2010-es vb a fiatalokról szólt, komoly összefüggést lehet észrevenni az alacsony életkor és az eredményesség között. Európa két legfiatalabb válogatottja a német (a keret átlagéletkora 25 év) és a spanyol (25,9). A torna legfiatalabb csapata Ghána (24) volt, és a vb további meglepetéscsapatai is jóval fiatalabbak az átlagnál: a chilei keret átlagéletkora 25,9, a szlováké 26, az uruguayié pedig 26,1.

Még jobbak lehetnek a spanyolok

A spanyol és a német csapat ennek alapján évekig uralhatja az európai és a világfutballt. A válogatottól való visszavonulását előbb bejelentő, majd visszavonó, 32 éves Carles Puyolon és a szintén 32 éves Joan Capdevillán kívül bárki ott lehet, sőt, többen pályafutásuk csúcsán futballozhatnak a 2014-es brazíliai világbajnokságon, a két védőn kívül egyedül Xavi töltötte be a 30. életévét a spanyol keretben. A 2008-as Eb-kerethez képest nyolc helyen változott meg a keret, de a kimaradók közül csak Marcos Senna, Santi Cazorla és Daniel Güiza játszott tényleges szerepet a cím megszerzésében. A helyükre érkező Sergio Busquetsszel, Pedróval és Fernando Llorentével talán még erősebbek is lettek a spanyolok, és csak hasonló mértékű változásra lehet számítani a következő ciklusban, egyedül Xavi esetleges kiesése okozhat strukturális problémákat.

A németeknél még jobb a helyzet, a két cserekapuson kívül csak Miroslav Klose (32 éves), Arne Friedrich (31) és Cacau (29) idősebb 26 évesnél. Bár Friedrich remekül játszott ezen a vb-n, Klose pedig minden idő második legeredményesebb vébéjátékosa lett, nem lesz nehéz őket pótolni, mert a német csapat ereje a kohézióban rejlik. A fiatal játékosok kiteljesedésével, tapasztalatszerzésével önmagában is erősebb lehet a válogatott, a német utánpótláscsapatok ráadásul taroltak az elmúlt években a világversenyeken, így a német válogatott jövője tűnik a legfényesebbnek.

Forrás: AFP

Az ezüstérmes holland csapatnál sem lesznek gyökeres változások, a 35 éves Giovanni van Bronckhorst a torna után visszavonult, a 23-as keretből kora alapján pedig csak a 35 éves André Ooijer, a 33 éves Mark van Bommel, a 30 éves Joris Mathijsen játéka nem valószínűsíthető a 2014-es vb-n, azonban egyikük sem nevezhető pótolhatatlan játékosnak. A kezdőcsapat gerincét 25-26 éves játékosok alkotják (Heitinga, De Jong, Sneijder, Robben, Van Persie), a fiatalokkal kiegészülve (Affelay, Van der Viel, Elia, Babel) ütőképes csapatuk lehet a brazíliai vb-n.

Fogatlan oroszlánok

A vb első három helyezettjének jövőbeni dominanciáját sejteti az is, hogy számos riválisuk komoly átalakulás előtt áll, és ezt nem csak a csalódást keltő játékuk, hanem az elöregedett játékoskeretük is indokolja. A keretek átlagéletkorát nézve a négy legidősebb csapat között van Brazília (28,6-os átlagéletkorral), Anglia (28,4) és Olaszország is (28,2), éppen azok a csapatok, amelyek Franciaország mellett a legnagyobb csalódást keltették.

Az olasz válogatottnak a legdrámaiabb a helyzete, a keretben mindössze három olyan játékos van, aki kora alapján ott lehet a brazíliai vb-n, és korához képest megfelelő rutint szerzett a nemzetközi színtéren: Daniele De Rossi (26), Giorgio Chiellini (25) és Aberto Gilardino (27). Tíz játékos idősebb 31 évesnél, az ő játékukra szinte semmi esély nincsen a következő vb-n, és hiába van több 25-27 éves labdarúgó a keretben, alig játszottak korábban a válogatottban, az eredményekből pedig kitűnik, hogy rájuk nem lehet építeni egy ütőképes csapatot.

Marcelo Lippi érezte azt a problémát, hogy a fiatal játékosok kevés lehetőséget kapnak a válogatottban, próbált is ez ellen tenni, de a jelenlegi olasz játékosanyagból nem tudott többet kihozni. A már vb-n is látott Domencio Criscito (23), Salvatore Bocchetti (23), Leonardo Bonucci (23), Claudio Marchisio (24) és Riccardo Montolivio (25) játéktudása is elmarad az elmúlt évek olasz válogatottjainak játékosaihoz képest, a nagy tehetségnek tartott Sebastian Giovinco 23 éves kora ellenére sem stabil kezdő a Juventusban. Az olasz futball sötét jövőjét jól szemlélteti, hogy a 19 éves Mario Balotelli a legnagyobb reménysugár. Az olasz szövetség is érzi, hogy a válogatott jövője érdekében a fiataloknak több lehetőséget kell adni a Seria A-ban, de az ennek érdekében hozott, az EU-n kívüli játékosok szerződtetésének szigorításáról szóló döntését a klubok hevesen kritizálták.

Új csapatot kell építeniük a braziloknak a hazai vb-re

A brazil csapat hasonló kihívásokkal küzd, mint az olasz, bár az idő jobban szorítja őket a hazai rendezésű világbajnokság miatt. A húzóemberek közül többen is igencsak benne lesznek a korban, Maicon és Kaká 32, Luis Fabiano 33, Júlio César 34, Juan 35, Lúcio 36 éves lesz a brazíliai torna idején. Dunga következetesen nem foglalkozott a fiatalok beépítésével, elsősorban a folyamatos eredménykényszer miatt. Ramires volt a keret egyetlen 25 évesnél fiatalabb tagja, pedig az ország most is bővelkedik a tehetségekben.

Forrás: AFP

A hazai rendezésű vb sztárja lehet a Santos csatárpárosa, a 21 éves Ganso és a 18 éves Neymar, illetve a Sahtar Donyeck játékosa, a 19 éves Douglas Costa. A dél-amerikai klubok jellemzően előszeretettel játszatják a fiatalokat, több játékost azonban visszavethet, ha átigazolja egy európai sztárcsapat, mert vagy folyamatosan kölcsönadják, vagy csak nem jutnak elegendő játéklehetőséghez. Erre jó példa a 22 éves Keirrison, akit már harmadik helyre adják kölcsön azóta, hogy 2009 nyarán megvette a Barcelona. A válogatott következő szövetségi kapitányán is sok fog múlni, hogy a kezdeti gyengébb eredmények ellenére be meri-e vállalni a szisztematikus csapatépítést.

Leáldozott a Premier League sztárjainak

Steven Gerrard, John Terry, Frank Lampard, Rio Ferdinand, Ashely Cole és Jamie Carregher pályafutása alatt a Premier League a világ legjobb bajnokságává fejlődött, a hazájukban nagy tiszteletnek örvendő labdarúgók azonban semmit nem értek el a válogatottal, az elmúlt tíz évben egyszer sem jutottak be a legjobb négy közé nagy világversenyen. A felsoroltak közül alighanem nem sokan fognak kitartani a következő világbajnokságig, bár hivatalosan eddig csak Carragher (és Heskey) mondta le a válogatottbeli szereplést.

Forrás: AFP

Az angol fiatalok helyzete kezd hasonlóvá válni a az olaszokéhoz, az óriási verseny miatt egyre kevesebb kapnak lehetőséget az élvonalbeli csapatok kezdőiben, bár a legtehetségesebbek már fiatalon meghatározókká válhatnak. Az új válogatott gerincét a már eddig is a válogatottban játszó 23-25 évesek adhatják (Rooney, Glen Johnson, Lennon, Milner, Hart), kiegészülve a Premier League-ben már bizonyító fiatalokkal (Walcott, Adam Johnson, Tom Huddlestone, Agbonlahor) és a felnőtt karrierjüket épp csak elkezdő tehetségekkel (Wilshere, Delph).

Blanc gatyába rázhatja a franciákat

A vb legnagyobb csalódását okozó Franciaországnál nagyon sok fog múlni az új szövetségi kapitányon, Laurent Blanc-on. Az aranygeneráció utolsó képviselői is elbúcsúznak a válogatottól, Thierry Henry, Patrick Vieira és Nicolas Anelka hivatalosan is bejelentette válogatottbeli visszavonulását, de a 30 éves Eric Abidalnak és a szintén 30 éves Sidney Govounak is valószínűleg ez volt az utolsó vb-je. A francia játékosanyag nem annyira erős, mint az elmúlt évtizedben, a nagy tehetségnek kikiáltott Karim Benzema (22), Hatem Ben Arfa (23) és Yoann Gourcuff (23) eddig legalábbis nem váltotta még be a hozzá fűzött reményeket.

Az elmúlt években az utánpótlástornákon sem annyira sikeresek a franciák, ráadásul az észak- és fekete-afrikai országok több utánpótlás-válogatottat is elszipkáztak előlük. A negatívumok ellenére nem annyira rosszak a kilátások, mint az olaszoknál, a fiatalokat a bajnokságban és a válogatottban is jellemzően bátran szerepeltetik, és kora alapján Franck Ribéry, Patrice Evra, Gael Clichy és Bacary Sagna is ott lehet a következő vb-n. A legnagyobb kérdés, hogy Blanc képes lesz-e elmozdítani a csapatot az erkölcsi mélypontról.