Birodalmi gyűlést emlegettek Klose gólja után a ZDF-en

Vágólapra másolva!
Nem csak a válogatott magabiztos győzelme jelent beszédtémát Németországban: az állami televízió kommentátora ugyanis politikailag inkorrekt kijelentést tett.
Vágólapra másolva!

A ZDF stúdiójában Oliver Kahn volt a szakkommentátor, aki a műsorvezetővel, Katrin Müller-Hohensteinnel együtt elemezte az első félidőt. Utóbbi Miroslav Klose fejesgóljánál olyan kifejezést használt, amely a német köznyelvben elterjedt ugyan, de a nagy nyilvánosság előtt nem szokás használni.

Müller-Hohenstein azt próbálta érzékeltetni, hogy a csatár számára a gól milyen nagy megkönnyebbülést jelenthetett a korábban őt ért kritikák miatt, és az érzést "innerer Reichsparteitag"-ként aposztrofálta, ami szó szerint "belső birodalmi gyűlést" jelent.

A kifejezés a náci Németországban rendszeresen megtartott látványos gyűlésekre utal (lásd Leni Riefenstahl dokumentumfilmjeit), de a mindennapos szóhasználatban teljesen eltávolodott az eredeti jelentésétől. Ezzel együtt nem volt túl szerencsés az állami televízióban használni, a ZDF az interneten keresztül rengeteg tiltakozó levelet kapott már a második félidő alatt.

www.global-soccer.eu