Ha Anglia kikap, az asszony is számíthat a verésre

FIFA World Cup 2018 / Semi-finals / Croatia - England 2: 1. FOOTBALL FIFA Sports Sports PLAYER GB KO Round Jersey 18 Database National Team Semi-Final WM2018 Copa do Mundo Croatia RUS Croats Round of Last 4 Russia Football tournament Footballer worldcup 2
An English fan is wuetend, wĂ_tend, frustratedriert, frustrated, gefrustratedet, half figure, half figure, facial expressions, fan, fans, spectators, supporters, supporters, Croatia (CRO) - England (ENG) 2: 1, semi-finals, game 62, am 11.07.2018 in Moscow; Football World Cup 2018 in Russia from 14.06. - 15.07.2018. | Usage worldwide
Vágólapra másolva!
A labdarúgó-világbajnokságok idején sajnálatos módon érzékelhetően megnő az angol háztartásokban a családon belüli, főleg nők sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények száma. Erre kívánja felhívni a figyelmet, illetve próbál fellépni ellene egy brit szervezet, amelyik a vébé hajrájára időzítette sokkoló, de hatásos kampányát.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Központ a Családon Belüli Erőszak Ellen (National Centere for Domestic Violence, NCDV) nevű brit szervezet 2002 óta figyeli, hogy a labdarúgó-világbajnokságok idején hogy változik a családon belül elkövetett erőszakos cselekmények aránya. A számok lehangolóak, arra viszont jók, hogy senki se fordíthassa el a fejét a láttukon.

Az NCDV mérései szerint a vb-k idején, ha pályára lép Anglia, akkor 26, ha ne adj isten még ki is kap, akkor 38 százalékkal több esetet jelentenek a rendőrségnek,

illetve az ezzel foglalkozó állami vagy civil szervezeteknek. Különösen hátborzongató, hogy vereség esetén még a meccsek másnapján is tizenegy százalékos emelkedést mérnek.

Az NCDV ennek apropóján indította el kampányát "Ha Anglia kikap, akkor ő is" szlogennel, az országszerte kihelyezett köztéri plakátokon pedig egy női arc látható, vérző orral és szájjal, a sápadt arcra a vér rajzolja fel a Szent György-keresztet.

Az NCDV-hez július 1. és 10. között összesen 2619 bejelentés érkezett családon belüli erőszakról, míg a világbajnokság kezdete előtt, egy hónappal korábban kereken ötszázzal kevesebb hívást kaptak.

Ugyanakkor Mark Groves, az NCDV igazgatója igyekezett hangsúlyozni, hogy nem maga a labdarúgás az oka az erőszakos esetek növekedésének. Az okokat elsősorban a társadalomban egyre általánosabbá és elfogadottabbá váló erőszakban kell keresni, a focivébék felfokozott hangulata erre csak rátesz egy lapáttal.

A Nyugat-Yorkshire-i rendőrség is alátámasztotta, hogy nőtt a meccsnapokon rögzített erőszakos esetek száma - július 7-én, amikor Anglia bejutott az elődöntőbe 128-cal több bejelentést kaptak, mint egy évvel korábban ugyanezen a napon - de ők is hangsúlyozták, hogy a fő hibás az elfogyasztott alkohol, aminek ezúttal csak részben volt köze a focihoz, mert ezúttal a szokatlanul forró brit nyár is jelentősen fokozta az alkoholbevitelt. Ennek ellenére a rendőrség is indított egy kampányt, miszerint butaság a foci miatt elveszíteni a családot, a munkát, a szabadságot és az önbecsülésünket.

Nőjogi szervezetek is hangsúlyozzák, hogy hiba lenne magát a labdarúgást okolni az erőszakos esetek növekedése miatt - ami ráadásul Angliában sem jelent országos tendenciát, vannak olyan országrészek, ahol egyáltalán nincs több erőszakos eset a vébé idején.

– mondja Sandra Horley, a Menedék (Refuge) nőjogi szervezet igazgatója. – A nők nap mint nap szembesülnek az erőszakkal, nem csak akkor, amikor meccs van a tévében. Számos kampány hívja fel erre a figyelmet, de nem csak a focivébé idején lenne fontos, hogy foglalkozzunk a témával."

A kampány Anglia mellett Svájcban, Franciaországban, Belgiumban és Japánban is elindult, valamennyi országban az eredetihez hasonlóan jól felismerhető nemzeti színekkel.

(Címoldali képünk a szerdai Anglia–Horvátország mérkőzésen készült, és csupán illusztráció.)