A francia kapitány elfelejtette, hogy Uruguay már kapott gólt a vb-n

Horizontal
France's head coach Didier Deschamps (R) speaks with midfielder Corentin Tolisso during a training session at the Glebovets stadium in Istra, some 70 km west of Moscow, on July 1, 2018, ahead of their Russia 2018 World Cup quarter-final football match against Uruguay. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Egy nappal a Franciaország–Uruguay vb-negyeddöntő előtt Didier Deschamps francia szövetségi kapitány és Hugo Lloris tartott sajtótájékoztatót a Nyizsnyij Novgorod Stadionban. Az eseményen az Origo is jelen volt.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk jelenti Nyizsnyij Novgorodból.

„Uruguay más típusú futballt játszik, mint Argentína. Türelmesnek kell lennünk, ha meg akarjuk verni őket. Nagyon szervezett a védelmük, utoljára tavaly novemberben kaptak gólt” – mérte fel rosszul az ellenfelet Deschamps, a nyolcaddöntőben ugyanis a portugálok bevették az uruguayiak kapuját (azt megelőzően viszont tényleg novemberben kaptak gólt utoljára, az osztrákoktól felkészülési mérkőzésen). A francia kapitányt egy újságíró javította később. „Igazad van, tényleg” – nevette el magát Deschamps.

Deschamps kemény meccsre számít Forrás: AFP/Franck Fife

A két csapat eddigi teljesítménye alapján bőven benne van a meccsben a hosszabbítás, és az is, hogy csak tizenegyesekkel dől el. „Néhány játékos már gyakorolja a rúgásokat, de 120 percnyi játék után, telt ház előtt nem ugyanaz, mint edzésen. Hogy kik állnak majd oda, az a pillanatnyi állapottól függ.” Deschamps-tól megkérdezték, hogy gondolkodik-e azon, hogy a 2x15 perces hosszabbításban lecseréli Llorist. „Miért, azt hiszed, nem tud tizenegyest védeni?” – kérdezett vissza, és itt abba is maradt a történet.

A legújabb hírek szerint az uruguayiak sztárja, a portugálok ellen két gólt szerző Edinson Cavani nem léphet pályára szombaton sérülés miatt. „Én úgy készítem fel a csapatomat, hogy Cavani játszani fog. Ha mégsem? Van helyette más. Stuani például, aki 21 gólt szerzett a legutóbbi szezonban (a spanyol bajnokságban, a Girona játékosaként – a szerk.). De mindegy is, hogy Cavani ott lesz-e holnap, vagy sem. Attól még Uruguay játéka nem változik.”

A türelmes játék vezethet eredményre Forrás: AFP/Franck Fife

Deschamps a saját csapatával kapcsolatban elmondta, hogy nem változtat a stílusukon, Kylian Mbappéra pedig nem akar nyomást helyezni, de reméli, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt majd, mint az argentinok elleni nyolcaddöntőben. „Uruguay már tudja mire képes.”

Az ellenfél edzőjéről, Óscar Tabarezről elismerően beszélt: „Tizenkét éve irányítja Uruguayt, egy három és fél millió fős ország válogatottját, és nézzék, milyen eredményeket ért el. 2010-ben elődöntőt játszottak a vb-n. Csodálom és tisztelem őt azért, amit tett és tesz.”

Lloris tart az uruguayi pontrúgásoktól Forrás: AFP/Franck Fife

Lloris is a sajtó rendelkezésére állt, de ő főleg csak a panelt mondta: kemény meccs lesz, nagyon erős az ellenfél, csak magukkal foglalkoznak. Az utasítást viszont kiadta csapattársainak. Csak óvatosan! „El kell kerülnünk a könnyű szabálytalanságokat a 16-os előterében, és a szögleteket. Rögzített helyzetekből nagyon veszélyesek. Stílusos, karakteres csapat, nehezebb dolgunk lesz ellenük, mint Argentína ellen volt” – ismerte el a kapus is azt, amit Deschamps mondott.

Az Uruguay–Franciaország negyeddöntőt szombaton 16.00 órakor rendezik.