Vágólapra másolva!

Sydney terrorista célpont lehet



Louis Freeh, az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóhivatalának (FBI) vezetője szerint a 2000-es sydneyi nyári olimpia könnyen az iszlám terrorista, Oszama Bin Laden csoportjának célpontja lehet.

Louis Freeh végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpián kívül az ázsiai és csendes-óceáni térség politikai vezetőinek tanácskozása, valamint a jachtok Amerika-kupája is felkeltheti a terroristák érdeklődését. Mindkét eseményre idén, az új-zélandi Aucklandben kerül sor.

* * *

Kevan Gosper, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ausztrál tagja arra kérte Phil Colest, a 2000-es nyári olimpiát rendező Sydney szervezőbizottságának alelnökét, hogy nyilvánosan adjon választ azokra a vádakra, melyek szerint ő is korrumpálódott a 2002-es téli játékok helyszínének kijelölése során.

Gosper a The Australian című lapnak nyilatkozva meglepetését fejezte ki amiatt, hogy az ügyben vizsgálatot folytató Salt Lake City-i etikai bizottság közlése szerint Coles egyesült államokbeli utazásai mintegy 40 ezer dollárjába kerültek a város pályázati bizottságának. A jelentés szerint Coles partnerével és két közös gyermekükkel 1993 és 1995 között öt alkalommal járt az országban az amerikai vendéglátók költségén.

Colest, aki maga is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a hétvégén hallgatta meg az ügyben a NOB illetékes vizsgálóbizottsága. A hattagú testület két napon keresztül zárt ajtók mögött tanácskozott Lausanne-ban, és eközben három, vesztegetési gyanúba keveredett sportvezetőt kérdezett ki. Dick Pound elnök az ülés után nem volt hajlandó érdemben nyilatkozni, de annyit elárult, hogy a bizottság a következő napokban fogalmazza meg ajánlásait a nemzetközi szervezet március 17-18-i közgyűlése számára. Ott hoznak majd végleges döntést a 2002-es téli olimpia körüli korrupciós botrányban érintett NOB-tagok esetleges kizárásáról.

(MTI)

Ajánló: