Vágólapra másolva!
A bajnok és a kupagyőztes mérkőzésével, a Charity Shielddel (amin vasárnap a Liverpool 2-1-re legyőzte a Manchester Unitedet) megkezdődött a 2001/2002-es angol labdarúgóidény. A hangulatos és hagyományőrző felvezető után a hét végén, a Premiership 1. fordulójában már élesre fordul a dolog. A kérdés csak az: mennyire élesre? Folyatódik-e a Manchester dominanciája, a klub zsinórban negyedszer is megnyeri a bajnokságot, vagy más csapat lép a helyébe?

Verón az Ecuador elleni vb-selejtező után csatlakozik a manchesteri kerethez
Liverpool

Houllier annyiban azért nem tévedett, hogy továbbra is a Manchester áll az angol labdarúgás középpontjában. S az ő gondolatmenetét továbbfűzve azt kell mondjuk, kész szerencse, hogy a MU nem tudta megszerezni Zinedine Zidane-t és Rivaldót. Mert maga Ferguson ismerte be, őket erősen csábította az Old Traffordra, csak hát Rivaldót nem lehet elmozdítani Barcelonából, Zidane pedig spanyol felesége óhajának engedve választotta a Realt. Egyébként a MU kívánságlistáján még Thuram és Lizarazu szerepelt, de nélkülük is nagyon erős a csapat. Fergusonnak az a gondja, hogy az újaknak hogyan csináljon helyet a kezdő tizenegyben. Annyit elárult, hogy az alapcsapatban Beckham, Keane és Giggs társaságában Verón játszik majd a középpályán, Scholes pedig felfut Nistelrooy mellé a csatársorba. Ebből az is kitűnik, hogy Cole és Yorke csak a cserepadon kap helyet, persze a rengeteg mérkőzésen előbb-utóbb mindenki szóhoz jut.

A legtöbb találgatásra adó kérdés mégis az a MU háza táján, hogy ki lesz az idény végén leköszönő Ferguson utódja. Sir Alex ugyan nem hagyja ott végleg a klubot, máris további öt évre szóló szerződést kötött, ám 2002 nyarától már csak tanácsadóként és "nagykövetként" dolgozik az együttesnél. Hitelt érdemlően eddig négy embert neveztek meg, aki örökébe léphet: Fabio Capello (AS Roma), Ottmar Hitzfeld (Bayern München), David O’Leary (Leeds) és Martin O’Neill (Celtic Glasgow) - igaz, eddig az egyik jelöltről szóló értesülést sem erősítették meg. Talán ide sorolhatjuk Bryan Robsont is, aki Ferguson hívó szavára immár edzőként tért vissza egykori sikerei helyszínére.

Arsene Wengernek a bajnoki címet megcélzó szavait annyiban mindenképpen komolyan kell venni, hogy az Arsenal alaposan bevásárolt. A legnagyobb fogás alighanem a Tottenhamtól - méghozzá lejárt szerződése miatt ingyen - elcsábított válogatott védő, Sol Campbell, akire bizony nagy szükség van, mert Tony Adams és Martin Keown felett szép lassan elszálltak az évek. Ugyanez igaz David Seamanre is, Richard Wright (Ipswich, 6 millió) valószínűleg több, mint vetélytárs. Wenger a meglévő négy csatár - Henry, Wiltord, Bergkamp, Kanu - mellé a biztonság kedvéért egy ötödiket, Francis Jeffers (Everton, 8 millió) is szerződtetett. Ám ne feledjük, a kezdő tizenegyben továbbra is csak kettőnek van hely. Henrynak nincs izgulnivalója, Bergkamp, úgy tűnik, belenyugodott a helyzetbe - ugyanis olyan általánosságokat mondott, hogy nem izgul, majd eljön az ő ideje -, Kanunak viszont nincs ínyére dolog, az Inter felé kacsingat. Erősítésnek számít van Bronckhorst (Rangers, 8,5 millió) is, Inamoto Jucsini (Oszaka, 3,5 millió) viszont zsákbamacska. A legnagyobb fogás viszont kétséget kizáróan Patrick Vieira, aki nagyon elvágyódott a Highburyről, ám Wenger addig győzködte, amíg maradt.

A bajnoki címre esélyesek közül a Liverpool beérte a norvég Riisével (Monaco, 3,77 millió), s a Leeds sem változtatott számottevően a keretén, igaz, nincs is rá okuk, hiszen tavaly mindkét fiatal csapat jól megállta a helyét. Feljebb kíván kapaszkodni a Glenn Hoddle irányította Tottenham, amely ugyan elvesztette Sol Cambellt, ám megszerezte Teddy Sheringhamet (Manchester, ingyen), aki tulajdonképpen visszatér a White Hart Lane-re, Christian Ziegét (Liverpool), Gustavo Poyetet (Chelsea), az egyelőre ismeretlen Goran Bunjevcevicet (Crvena zvezda, 4 millió) és kishíján Chamotot is a Milantól. Ugyanez mondható el a tavaly viharos idényt zárt Chelsea -ről is, amely Zendennel (Barca, 8 millió), Lamparddal (West Ham, 11 millió), és Petit-vel (Barca, 7,5 millió) erősített.

Az érdekesebb átigazolások közé tartozik még Peter Schmeichel visszatérése Angliába, az Aston Villához, továbbá, hogy a Newcastle megvette a tehetséges Laurent Robert-t a PSG-től (10 millió). Ám mindez már csak a dobogót követő sorrendet befolyásolhatja, mert méretes meglepetés kell ahhoz, hogy az első három helyezett ne a Manchester, Arsenal, Liverpool, Leeds, Chelsea ötösfogatból kerüljön ki. Azaz a kérdést meg is fordíthatjuk: a sztárcsapatok közül idén melyik kettő marad le a dobogóról?

Az 1. forduló (augusztus 18.) párosítása: Charlton - Everton, Chelsea - Newcastle, Derby - Blackburn, Leeds - Southampton, Leicester - Bolton, Liverpool - West Ham, Manchester - Fulham, Middlesbrough - Arsenal, Sunderland - Ipswich, Tottenham - Aston Villa.

Verón és társai

Az egykoron módfelett belterjes angol futballpiacon manapság már hemzsegnek a méregdrága külföldi labdarúgók. Alábbi összeállításunkból kiderül, melyek voltak az idei nyár legnagyobb átigazolási szenzációi, a vételár függvényében.

Az éllovas természetesen az olasz Laziótól közel negyvenmillió dollárért a világ leggazdagabbnak tartott klubjához, a Manchester Unitedhez szerződött argentin középpályás csillag, Juan Sebastian Verón. A lista érdekessége, hogy egy 26 éves, az olasz második ligás Ternanától érkezett csatár is fel tudott kerülni rá, bizonyos Corrado "Ciccio" Grabbi személyében. Grabbi - aki a Juventusban indult, de mindössze két alkalommal tudott pályára lépni a nagycsapatban - az elmúlt szezonban 20 gólt szerzett a Ternana színeiben, azt megelőzően pedig 18-at a Ravennában. Mindez elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy Graeme Souness, az angol Premiershipbe most felkerült Blackburn Rovers menedzsere 9,8 millió dollárt fizessen érte.

Az angol játékospiac legdrágább nyári átigazolásai:

honnan

hova

millió
font

Juan Sebastian Verón

Lazio

Man. Utd.

27

Ruud van Nistelrooy

PSV Eindhoven

Man. Utd.

18

Robbie Keane

Internazionale

Leeds

12

Frank Lampard

West Ham

Chelsea

11

Francis Jeffers

Everton

Arsenal

10

Laurent Robert

Paris SG

Newcastle

10

Giovanni van Bronckhorst

Glasgow Rangers

Arsenal

8

Emanuel Petit

Barcelona

Chelsea

8

Edvin van der Saar

Juventus

Fulham

7

Corrado Grabbi

Ternana

Blackburn

7

Novák Miklós, Ch. Gáll András

Korábban az [origo]-ban: