Vágólapra másolva!

NOB-tagságra törnek a tálibok<br/>

Az Afganisztánban hatalmon lévő tálibok azt kérték a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, vizsgálja felül korábbi döntését és ismerje el az ország olimpiai bizottságát (AOB).

A jelenlegi afgán vezetők szerint a NOB végrehajtó bizottsága amerikai nyomásra hozta meg szombaton az AOB-t sújtó döntését. Az Egyesült Államok egyébként már korábban gazdasági szankciókat foganatosított a tálib rendszerrel szemben, amely többek között menedéket ad az amerikaiak által terrorizmussal vádolt Oszama bin Laden szaúdi milliárdosnak.

- A NOB-nak nagyon sok tagországa van. Arra kérjük Juan Antonio Samaranch elnök urat, ne hagyja, hogy egyetlen ország befolyása alatt szülessenek döntések - nyilatkozott Abdul Sokur Mutmaent, a tálibok sportminisztere.

A NOB úgy határozott, a továbbiakban nem ismeri el az AOB-t, ám az afgán sportolóknak lehetővé kívánja tenni, hogy a sydneyi olimpián egyéni indulóként részt vegyenek. Ezt a megoldást azonban a tálibok nem fogadják el, mivel szerintük a legfontosabb éppen az, hogy a sportolók a saját zászlajuk alatt vonulhassanak fel. A tálibok korábban úgy tervezték, hogy mintegy 15 sportolót küldenek a játékokra.

(MTI)

Ajánló:

A NOB hivatalos honlapja