Vágólapra másolva!

Megújul az amerikai ötkarikás vezérkar<br/>

Mandátumának lejártakor, 2000 végén távozik posztjáról Bill Hybl, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) elnöke. A 2002-es Salt Lake City-i téli olimpia vesztegetési botránya óta Hybl a harmadik USOC-vezető, aki bejelentette lemondását.

Az 57 éves vezető elmondta, számára egyre nagyobb teher a heti 40-60 órás önkéntes munka, amelyet az USOC-nál végez. Hybl alelnöke egy luxusszállodának Colorado Springsben, emellett más üzleti érdekeltsége is van.

Korábban John Krimsky marketingigazgató, két hónapja pedig Dick Schultz igazgató közölte távozási szándékát. Mindannyian addig maradnak posztjukon, amíg megfelelő utódot nem találnak helyettük. A 71 éves Schultz megjegyezte: a családja megölné, ha újabb ötéves ciklust vállalna, így legkésőbb a jövő év végén, a tiszújításkor távozik. Ez azt jelenti: a 2002-es téli ötkarikás játékok előtt bő egy évvel biztos, hogy új vezetése lesz az USOC-nak.

- Szeretnénk, ha zökkenőmentesen menne végbe az USOC vezetőségének megújulása. Természetesen a továbbiakban is számíthatnak ránk, mint tanácsadókra - mondta Schultz és Hybl.

Az USOC végrehajtó bizottsága a hétvégén a Colorado Springs-i központban ülésezett. A tanácskozáson természetesen szóba került a legfelsőbb vezetés cseréje is. A tisztújítás megfelelő alkalom lenne, hogy a testületet megreformálják. Tervek már vannak, többe között az elnök és az igazgató jogkörét valamelyest módosítanák.

Az ülésen eldöntötték, hogy az Egyesült Államok részéről San Antonio pályázhat a 2007-es Pánamerikai Játékok rendezési jogáért. A másik amerikai jelentkezést Raleigh és Durham városa közösen nyújtotta be, ezt szavazta le a testület.

(MTI)