Vágólapra másolva!

Csak hiányérzetük van a sikertelen expedíció miatt

"Szerintem az Everest-expedíció kapcsán vagyok itt..."
[origo]:
Klein Dávid:

[origo]: Hány évesek vagytok? (hejj)
Klein Dávid: 26 vagyok.

[origo]: Van "polgári" foglalkozásotok is? (hejj)
Klein Dávid: Most igazán nincsen, az egyesületünket vezetem, expedíciókat szervezek. Ezek folyamatos munkálatok.

[origo]: Mennyire viselt meg benneteket a másik expedícióban történt haláleset? (k2)
Klein Dávid : Először is mi egy riportertől szereztünk tudomást a balesetről - tehát kérdezte, hogy mit szólunk hozzá, mi pedig mondtuk, hogy nem is tudunk is róla - megdöbbentő volt.

[origo]: Mennyibe kerül egy ilyen túra? (k2)
Klein Dávid: A nyolcezres expedíciók ára változó, a legdrágább talán az Everest. A mi költségvetésünk nagyjából 100-130 ezer dollár volt, ez kb. egyharmada egy nyugati expedíció költségvetésének.

[origo]: És milyen volt az Everest? (braaaner)
Klein Dávid: Nagyon szép. Hatalmas. Mi a keleti falat látogattuk meg, ez a piramis alakú Everestnek a három fala közül a legritkábban látogatott oldala, itt egy tagban szakad le a háromezer méteres keleti fal.

[origo]: Hogyan lehet alkalmazkodni a Himalájához? (k2)
Klein Dávid: Először is alkalmazkodni kell a kultúrához, amin keresztülhaladunk, míg elérjük a hegy lábát (eltérő szakások, üzleti szemlélet, baktériumflóra), másodsorban alkalmazkodni kell a magassághoz, ez egy bonyolult fiziológiás folyamat, megvannak a maga szabályai...Alkalmazkodni kell a csapattársaidhoz, hiszen ha belegondolsz, se szülővel, se élettárssal, senkivel nincs szoros kapcsolatod olyan hosszú ideig, egy sátorban laktok, közösen főztök, egymás zokniját szagoljátok...

[origo]: Sikeres volt az expedíció? (eszabi)
Klein Dávid: Az expedíció nem érte el célját, tehát nem jutottunk fel a csúcsra, hiányérzetünk van, de kudarcérzetünk nincs. A magashegyi hegymászásnak része a hegy által létrehozott változó környezet.

Az expedíció nem érte el célját, de ezt nem kudarcként élik meg az expedíció tagjai
[origo]:
Klein Dávid:

[origo]: Milyen viszonyban vagytok a másik brigáddal? (k2)
Klein Dávid: Nagyon jó viszonyban vagyunk velük, Mécs Lacival együtt másztunk a hétezres sikeres Broad Peak-expedíción Pakisztánban.

[origo]: Le tudod szedni magadról a maszkot? (Pnorton)
Klein Dávid: Nem is viselek maszkot (oxigén nélkül mászunk).

[origo]: Most akkor van jeti, vagy nem van? Láttatok? (platypus)
Klein Dávid: Jetivel nem találkoztunk, a pneuft létezéséről azonban meg vagyunk győződve.

[origo]: Micsoda az a pneuft? (Guest34784)
Klein Dávid: A pneuft egy mitikus himalájai élőlény. (Mi se tudjuk, mi találtuk ki :))

[origo]: Ha jól tudom, tulajdonképpen gazdasági vállalkozásként művelitek a hegymászást. Ez igaz? (k2)
Klein Dávid: Nem.

[origo]: Ti számoltatok azzal, hogy meghalhat valaki közületek? (k2)
Klein Dávid: A hegymászás mindenképpen veszélyesebb dolog, mint a kosárlabda. Senki nem azzal a tudattal megy oda a fal tövébe, hogy esetleg meghalhatok vagy hogy nem megyek haza. Szeretnénk olyan körülményeket teremteni, ami arra esélyt ad, hogy feljussunk a csúcsra, de semmiképpen nem azon az áron, hogy túlzott kockázatot vállalunk, esetleg meghalunk. Azt azonban beismerem, hogy kerülünk és kerültem én is veszélyes helyzetekbe és, hogy ez magasabb energiaállaptú tevékenység. Több veszélyt rejt magában, mint egy "normális" életvitel.

[origo]: Egy évben hány hónapot vagytok a hegyekben? És hova szoktatok járni (a Mount Everesten kívül:-)) (Guest34784)
Klein Dávid: Az én kedvenc ázsiai terepem Pakisztán. Sok barátom van, beszélem a nyelvet, jobban otthon érzem magam, mint Tibetben vagy Nepálban. Európában a kedvencem a Mount Blanc-tömb.

[origo]: Ismerted azt az orvost, aki meghalt? Mennyire volt gyakorlott hegymászó? (braaaner)
Klein Dávid: Gárdos doki nagyon tapasztalt hegymászó volt, egyike a "régi nagy öregeknek" Ismerni csak futólag ismertem, de a csapatunkból volt, aki közelebbről is.

[origo]: Hány hegymászócsoport volt a hegyen egy időben veletek? Ilyenkor van valamilyen kapcsolatotok velük, vagy csak úgy elmentek egymás mellett? (Guest34784)
Klein Dávid: Amikor egy alaptáborban vagy a másik csapattal, akkor azzal általában szorosabb kapcsolatot tartasz fent, de mivel a mi oldalunk a keleti oldal, egy ritkán mászott nehéz fal, ezért ott senki nem volt rajtunk kívül.

[origo]: Mennék hegyet mászni. Persze tán valami kisebbfajta dombbal kezdenék, a közelben. Mit ajánlasz? (platypus)
Klein Dávid: Ajánlom, hogy először egy tapasztalt partnerrel próbáld ki a hazai sziklákat, és ha tetszik, akkor el kell menni egy alapfokú tanfolyamra.

[origo]: Hallottam, hogy filmet csináltok az expedícióból. Mikor és hol lehet látni? (Guest34784)
Klein Dávid: Az újévi koncert után az m1-en.

[origo]: Mennyire összeszokott társaság vagytok? Egyáltalán hogyan jöttetek ki az út alatt? (Guest34784)
Klein Dávid: Ez nagyon különös volt, a legnehezebb feladat egy himalájai expedícióban, egymást elviselni az út során még akkor is, ha egyébként jól kijöttök egymással. Nálunk szinte semmilyen konfliktus nem volt, nagyon jó hangulat uralkodott végig, és ez jót tett a hegymászásnak is. 1997 óta dolgozunk együtt, ami nagy szó, hogy ennyi ideig együtt tudott maradni a csapat, és továbbra is szeretnénk együtt expedíciózni.

[origo]: Ti azért másztátok meg a hegyet, mert ott van, kíváncsi lennék, mit szóltok hozzá, hogy mi épp ezért kerüljük ki! (eszabi)
Klein Dávid: Igazad van. A hegymászás öncélú és alapvetően értelmetlen tevékenység...

Senki nem azzal a tudattal meg hegyet mászni, hogy akár meg is halhat
origo]:
Klein Dávid:

[origo]: Mennyibe került a túra összesen? Ebből mennyi volt a szponzoroktól kapott pénz, mennyi a közpénz, és mennyit fedeztetek saját zsebből? (Guest16458)
Klein Dávid: A közpénzekből 25 milliónak megfelelő USA-dollár, s összesen 33 millió körül volt a teljes költségvetés. Miután profi csapatról van szó, a teljes költségvetés szponzori vagy közpénzekből állt össze. Hamarosan fent lesz a neten egy összefoglaló az expedícióról a honlapunkon.

[origo]: Szerinted, mikor érdemes elkezdeni hegyet mászni? Pontosabban hány évet kell hegyen tölteni, hogy valaki nekivágjon az Everestnek? (Guest34784)
Klein Dávid: Ahhoz, hogy valaki nekivágjon az Everestnek, rendelkeznie kell alapvető hegymászói ismeretekkel (min. 1 év), alapvető jégmászó ismeretekkel (min. 1 év), alapvető nyári magashegy-ismeretekkel (min. 1 év), és jártasnak kell lennie a Magasság Birodalmában (min. 2-3 év), fokozatosan egyre magasabb csúcsokat próbálgatni, tehát 5 év minimum, ha csak ezzel és edzéssel töltöd az időd.

[origo]: Volt-e a hegyen egyszer is, hogy valami miatt kiborultatok, és úgy gondoltátok, hogy mindennek vége, inkább feladjátok, és visszafordultok. (Guest34784)
Klein Dávid: Nem.

[origo]: Ha itthon vagytok, akkor mivel foglalkoztok? (Guest34784)
Klein Dávid: Edzéssel, expedíciószervezéssel, és az anyagainkat dolgozzuk fel (dia, film, CD stb.), írással.

[origo]: Egyszer sem éreztétek azt, hogy nagyon magányosak vagytok? Vagy hogy hiányoznak a nőnemű ismerősök:-))? (Guest34784)
Klein Dávid: Igen, éreztük a szebbik nem hiányát. Odafönt nem találkoztunk senkivel, csak egymást láttuk meg jakokat (őstulok és szarvasmarha keveréke)

[origo]: A hétköznapi életben is hegymászó kabátban, órában, bakancsban jársz? Mert sok hegymászót látni így… (braaaner)
Klein Dávid: Nem. Most éppen, mondjuk rendes gatyában és ingben ülök, de egyébként ilyen szakadt hippi jellegű jelmezem van.

[origo]: Hány éves korodban kezdtél mászni? (Guest34784)
Klein Dávid: 13.

[origo]: Hogyan jut el az ember Pakisztánba egyáltalán? Gondolom, elég sokba kerül. (Guest34784)
Klein Dávid: Először úgy mentünk Pakisztánba, hogy egy szép tátrai mászás után Mezei Laci barátommal elkezdtünk becherovkázni a zöld-tavi menedékházban s a sokadik kör után elhatároztuk, hogy megmásszuk a Tirich Mirt (7708). Kiderült, hogy Pakisztánban van, úgyhogy nekivágtunk:). Egyébként nem olyan különösebben drága, ha csak turisztikai céllal mész. A kiutazást busszal is meg lehet oldani, odakint az élet pedig kategóriákkal olcsóbb, mint Magyarországon.

[origo]: A másik csapatban voltak nők, ti elvből nem vettetek be hölgyeket, vagy nem "akadt"? (Guest34784)
Klein Dávid: A mi csapatunk viszonylag kevés fluktáción ment át, a csapat tagjai 1997 óta együtt másznak az Explorers program keretében, két meghívott hegymászónk ismeretségi alapon, referenciákkal kerültek be hozzánk.

[origo]: Igaz-e, hogy annyit buliztatok és koktéloztatok a helyi "bárokban"? (Csenge)
Klein Dávid: Való igaz: az egyik szállítmányunk elakadt Kalkuttában, és igyekeztük a várakozás heteit "csapatépítő tréningekkel" elütni. Erre a katmandui éjszaka nagyon is alkalmas.

Az Everest tövében már legfeljebb tibeti nomádoktól lehet beszerezni a közel ihatatlan raksit
[origo]:
Klein Dávid:

[origo]: És milyenek ott a bárok? És az éjszakai élet? És a lányok? (Csenge)
Klein Dávid: Egy Nepál-Tibet út főleg pároknak rendkívül izgalmas és igazságos: Nepálban meleg van, a kultúra, vallás lágy, az éghajlat meleg, ezért a lányok szépek, lágyak, szelídek, a férfiaknak azonban - én úgy gondolom - nem tesz igazán jót ez a klíma. Tibetben viszont a férfiak kemény, edzett, markáns hegyi emberek, a nők azonban bár mosolygósak, szépségük mégis inkább olyan, mint egy érett, ízletes ráncos alma - nem olyan sugárzók és lehengerlők, mint Nepálban. Így, ha párban utazol Nepálból Tibetbe, akkor Nepálban a fiúnak, Tibetben pedig a lánynak van mit néznie :)

[origo]: Nem lehet, hogy azért nem volt semmilyen konfliktus, mert nincs közöttetek lány? (braaaner)
Klein Dávid: Ehhez kéne egy ellenpróbát csinálnunk.

[origo]: Nem volt légszomjatok? Ilyenkor hogyan védekeztek? Voltatok rosszul az út során? (Guest34784)
Klein Dávid: Az oxigénhiánytól nem voltunk rosszul, viszont az ezzel összefüggő magashegyi betegséget mi is megszenvedtük, ez az akklimatizáció természetes része, émelygéssel, fejfájással jár.

[origo]: Hogyan cipeltétek fel azt a sok cuccot az Everestre? Voltak segítőitek? (Guest34784)
Klein Dávid: Miután átléptük a nepáli határt (2 teherautóval és 2 dzsippel), elautóztunk Khartáig, ami az utolsó falu Tibetben a hegy lábához vezető úton. Ott 52 jakot és a hozzájuk tartozó hajcsárokat gyűjtöttük össze, majd 6 napon keresztül szállítottuk föl az 5200 méteren fekvő alaptáborunkba a nagyjából 3,5 tonna felszerelésünket. Az alaptábor fölött föl-le mozgással szakaszosan külső segítség nélkül magunk szállítottuk felszerelésünket.

[origo]: Miket ettetek? Konzervételeket, vagy főztetek is? Gondolom, amikor hazajöttetek, ettetek valami jó hazait. (Guest34784)
Klein Dávid: Az alaptáborban főztek ránk: nepáli szakácsaink voltak, úgyhogy itt nem láttuk igazán hiányát semminek (talán csak a hazai ízeknek). Fönt a hegyen csak a legegyszerűbb ételeket lehet elkészíteni: zacskós leves, tészta összekeverve valamilyen leves porral, vagy az extrém magasságokban liofilizált (űrhajós) élelmet.

[origo]: Hallottam, hogy megpróbáljátok ismét meghódítani a hegyet. Mikorra tervezitek, milyen felállásban, és milyen útvonalon? (Guest34784)
Klein Dávid: Még nincsen hivatalos időpont, pár dolog azonban biztos: a csapat szeretne együtt maradni, szeretnénk tovább dolgozni az Everesten, és továbbra is érdekel minket a Khangsung-fal.

[origo]: Milyen időtök volt? Élveztétek-e valamikor a napsütést? Le is barnultatok netán? (Guest34784)
Klein Dávid: Ebben a magasságban a napsütés akár veszélyes is lehet, hiszen vékony a fölötte lévő légréteg, így még akkor is, amikor a levegő hideg, a nap sugarai komolyan megégethetik a bőrödet. Voltak napsütéses napjaink, sajnos az idő eléggé hektikus, rövid, jó idő periódusok váltakoztak rövid havazásos időszakokkal, ezért mindig nagy volt a lavinaveszély, rengetegszer kellett az időjárás miatt visszavonulnunk.

[origo]: A többiek miért nem tudtak eljönni, látom, hogy csak te válaszolsz. Pihennek? (Guest34784)
Klein Dávid: Nagyon elfoglaltak vagyunk még mindig, az expedíció utóéletét szervezzük.

[origo]: Szerinted a nők hátráltatnák a hegymászást? Azért ők fizikailag sokkal gyengébbek. (Guest34784)
Klein Dávid: A nők általában nem a hegyen, hanem idehaza hátráltatják a hegymászást. :)

[origo]: A magashegyi betegség tünetei hasonlítanak a búvárkodásnál a nitrogénnarkózishoz? (Guest34784)
Klein Dávid: Még sose volt nitrogénnarkózisom, de úgy képzelem, hogy igen. Nekünk viszont lejövetelkor nincsenek dekompressziós szintjeink, mivel nem sok atmoszférán belül mozgunk, csupán az 1 és a 0,3 tartományon belül.

[origo]: Általában a csapat tagjainak van feleségük, vagy tartós kapcsolatuk? (braaaner)
Klein Dávid: A hegymászókra általában nem jellemző, de köztünk 3 állandósult emberke is akadt.

[origo]: Milyen végzettséged van? (braaaner)
Klein Dávid: Gimnáziumot végeztem.

[origo]: Mennyi ideig "bírjátok" hegy nélkül? (braaaner)
Klein Dávid: Még sose próbáltam hegy nélkül egy-két hónapnál hosszabb ideig, úgyhogy nem tudom, mennyi ideig bírnám.

[origo]: Mi volt eddig a legmagasabb csúcsotok? (navyb)
Klein Dávid: A 8047 méteres Broad Peak.

[origo]: Hogyan kapcsolódsz ki? (braaaner)
Klein Dávid: Írok, partikra járok, beszélgetek...

Korábban: