Vágólapra másolva!
Miután a legjobb csere, a legjobb védő és a legértékesebb játékos díja is a Philadelphia 76ershez került, a csapat edzője, Larry Brown is hasonló elismerésben részesült: a Sixerst az elmúlt 16 évének legjobb mutatójához segítő mestert választotta a szakma legjobbjának az NBA.

Fotó: Reuters

Az MVP és tanítója, Larry Brown
Allen Iverson lett az MVPAaron McKie a legjobb hatodik ember Dikembe Mutombo pedig a legjobb védőjátékos

Brown, aki a negyedik idényét tölti Philadelphiában, a Sixerst azután vezette sorban harmadszor playoffba, hoyg előtte nyolc évig nem jutott idáig a csapat. A korábban az ABA-ben négy évet dolgozó edzőt háromszor választották ott a legjobbnak, de az NBA-ben még nem nyerte el ezt a díjat. "Megérdemli" - nyilatkozott a főcsoportdöntőbeli ellenfél Bucks edzője, George Karl. "Átváltoztatta Iversont egy nagyon stabil, csupa energia játékossá. Bárcsak az én fiam játszana ilyen kőkeményen, ahogyan ő. Továbbmegyek: ha az NBA-ben mindenki ilyen intenzitással játszana, a ligának többé nem lennének problémái."

Brown irányítása alatt a Sixers franchise-rekordot érő 10 győzelemből álló sorozattal startolt, majd szintén klubcsúcsot csinált 13 egymás utáni idegenbeli sikerrel, és így megnyerte a Kelet alapszakasz-küzdelmeit. Az edző ezredik profi győzelmét február 16-án érte el, majd ő vezethette a Kelet csapatát az All-Star mérkőzésen. "Engem nem érdekel ez a díj" - mondta meglepetésre Brown, akinek a szezon előtt komoly problémái voltak Iversonnal, aki viszont megígérte neki, hogy csapatjátékossá fog válni. Így lett, és bár a csapatot sorozatos sérülések ritkították, 56-26-os győzelmi mérleggel végeztek az alapszakaszban, beállítva Brown profi edzői csúcsát. A sydneyi olimpián az USA válogatottját is irányító mester (aki az egyetlen olyan személy a világon, aki mind játékosként, mind edzőként részt vett a nyári játékokon) 29 professzionális és főiskolai edzői szezonjából 25 során pozitív mérleget ért el, hatszor nyert divíziót és háromszor főcsoportot.

"Bármely csapat, amely olyan jól védekezik, mint az övé, bizonyságot tesz arról, hogy kivételes edző áll mögötte, mert rávenni a kosárlabdázókat arra, hogy védekezzenek nagyon komoly filozófiai és pedagógiai alapokat igényel" - dicsérte a kollégáját Karl, akinek az együttese 1-0-s hátrányban van a Sixers elleni főcsoportdöntőben.

[mécs]

Korábban:

Allen Iverson 34 pontjával a Philadelphia 76ers 93-85-re verte a Milwaukee Buckst a Keleti főcsoport döntőjének első mérkőzésén. A Sixers idén most először kezdett győzelemmel párharcot, és a következő meccs is Philadelphiában lesz.