Társoldalunk:

Négyen versengenek a MOB-főtitkárságért

2005.11.28. 14:09

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségének pénteki állásfoglalása után Császári Attila, Kamuti Jenő, Sinka László és Szabó Bence révén négyen maradtak versenyben a megüresedett főtitkári posztért. A vezető testület legutóbbi tanácskozásán arról döntött, hogy az új MOB-főtitkár társadalmi munkában végezze feladatát, amellett más hazai sportági szakszövetségben elnöki vagy főtitkári feladatot nem láthat el.

"Fenntartom a pályázatomat" - szögezte le Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, az Európai Vívószövetség alelnöke. "Az elnökség határozata előtt is úgy véltem, hogy én felelek meg a legjobban a feltételeknek, már amennyiben társadalmi munkában, de teljes munkaidőben látnám el a tisztséggel járó feladatokat. Mivel megtehetem, gyakorlatilag főfoglalkozásnak tekinteném a főtitkárságot. Sebészként januártól nyugdíjban vagyok, noha továbbra is végzek majd műtéteket, az olimpikonok e tekintetben ezután is számíthatnak rám, az időm jelentős része felszabadult."

Kamuti csütörtökön jelezte, hogy az esetleges jogi vagy etikai összeférhetetlenség elkerülése végett a Nemzetközi Fair Play Bizottság vezetését leszámítva valamennyi hazai és nemzetközi társadalmi megbízatásáról lemondana, illetve szerződéses munkaviszonyait felmondaná, az elnökségi állásfoglalás ismeretében azonban a külföldi megbízatásainak a jövőben is eleget tenne.

Császári Attila, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke ugyancsak kitart pályázati szándéka mellett, megválasztása esetén hajlandó lenne lemondani a sportágában betöltött funkciójáról. "Az elképzelésemről azonnal tájékoztattam a szövetség elnökségét, és akikkel sikerült beszélnem is, azok elfogadták és tudomásul vették a döntésemet" - mondta Császári, aki főfoglalkozására nézve az adidas Budapest Kft. marketingigazgatója.
Sinka László úgy nyilatkozott, nincs semmi oka rá, hogy visszavonja pályázatát. A Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára az MKSZ keddi elnökségi ülésén tájékoztatja a vezetőséget a kialakult helyzetről. Ugyancsak megméreti magát Szabó Bence olimpiai és világbajnok kardozó, a vívóválogatott távozó szövetségi kapitánya, aki a héten tervezi beadni pályázatát. Szabó korábban úgy nyilatkozott, hogy megvárja a MOB-elnökség állásfoglalását, de egyébként főállásban és társadalmi munkában is szívesen végezné a főtitkári teendőket.

Faragó Judit azt mondta, amennyiben a közgyűlés is egyetért az elnökség döntésével, akkor számára tárgytalanná válik a pályázat. "Továbbra is az a véleményem, hogy főállású, más sportágaktól független főtitkárra van szükség, mert ez a feladat teljes embert kíván. De magamra nézve kötelezőnek tartom az elnökség határozatát, még ha szoros is volt az eredmény" - nyilatkozott a Magyar Asztalitenisz Szövetség főtitkára.

A jelöltek között volt Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója is, aki - mint jelezte - kényszerpályára került, amikor felvetődött a két funkció összevonásának lehetősége. Mivel az elnökség pénteken a jelenlegi munkája folytatása mellett állt ki, ő már nem szerepel a jelöltek között.

Felmerült Fábián László olimpiai bajnok öttusázó neve is, aki az MTI-nek jelezte, gondolkodik azon, hogy pályázzon-e.

Az új főtitkárra azért van szükség, mert az elnökség október 21-i ülésén megvonta a bizalmat Aján Tamástól, aki november 4-én lemondott. A választásra a december 17-i közgyűlésen kerül sor.

Ugyanakkor az ügyet bonyolítja, hogy legutóbb a közgyűlés főállású főtitkárt választott. Az alapszabály szerint az elnök gyakorol munkáltatói jogkört a főtitkár felett, kérdés, hogy ez miként lehetséges abban az esetben, ha a főtitkár társadalmi munkában látja el feladatát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK