Vágólapra másolva!
Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani a külföldön futballozó fiatal magyar játékosokról, akik közül páran már a nagyválogatottba is meghívót kaptak - akár úgy is, hogy klubjukban még csak az utánpótlás-csapatot erősítik. De nem csak a Stoke Cityben vagy az FC Internazionaléban akad honfitársunk a korosztályos gárdákban, hanem a skót Hibernian FC-nél is, ahol máris ódákat zengenek a 17 éves Gróf Dávidról.

Az eidnburgh-i egyesület utánpótlás-akadémiáját irányító John Park a minap úgy nyilatkozott, hogy a magyar hálóőr rövid időn belül a nagycsapatban fog szerepelni. "Sok tehetséges ifjoncunk van, de százszázalékig biztos vagyok benne, hogy Gróf rövidesen bemutatkozik a felnőttek között. Jók a reflexei, a magas beadásoktól sem ijed meg, és még lábbal is jól bánik a labdával - túl jó ahhoz, hogy ne játsszon a Hibernianben" - mondta Park az Edinburgh Evening News című lapnak.

A 17 esztendős kapusnak volt kitől örökölnie tehetségét: édesapja ugyanis nem más, mint az a Gróf Attila, aki több élvonalbeli egyesületben is megfordult Magyarországon, védett többek között a Videotonban, az Újpestben és a Vasasban is. Élete meccsét a lila-fehérek színeiben, a KEK-ben játszotta az AC Parma ellen 1993 őszén, amikor is az idegenbeli találkozón kivédte Asprilláék szemét, még egy tizenegyest is hárított, és az oalszok így csak 1-0-ra tudtak győzni. Gróf visszavonulását követően sem szakadt el a sportágtól, kapusedzőnek állt, és jelenleg is a Vasas hálóőreit trenírozza - így a fiának is volt edzője.

Gróf Dávid ugyanis Angyalföldön kezdte pályafutását, és egészen nyárig a piros-kékeknél szerepelt - természetesen a korosztályos együttesben, és néha a tartalékcsapatban. A nyáron aztán édesapja segítségével a Hiberniannél kötött ki, ahol a jelek szerint jó benyomást keltett, és ötéves szerződést kötöttek vele. Teljesítmémyére pedig nem lehet panasz: 17 éves kora ellenére rendszeresen az U19-es csapatban véd, mégpedig kiválóan (a december 11-i, Hearts FC elleni kupagyőzelmet követően a tudósítások arról szóltak, hogy a Hibernians neki köszönhette a továbbjutást, és szuperlatívuszokkal jellemezték teljesítményét), pár napja pedig már a tartalékcsapatban is bemutatkozhatott.