Vágólapra másolva!
Elképesztő hajrával, négygólos hátrányról felállva nyert a magyar férfikézilabda-válogatott Dánia ellen a németországi világbajnokság nyitómérkőzésén, s nagy lépést tett a középdöntő felé vezető úton.

Eredmény, férfikézilabda-vb, E csoport, 1. forduló:
Magyarország - Dánia 30-29 (13-11)
Kiel, 10 200 néző
v.: Ulrich, Lemme (németek)
gól: Iváncsik G. 7/3, Császár 5, Iváncsik T. 5, Mocsai 4, Gál 4, Diaz 2, Nagy L. 2, Ilyés 1, illetve Christiansen 10/4, Knudsen 6, Leegaard 3, Lindberg 3, Boesen 3, Jörgensen 1, Stryger 1, Boldsen 1, Spellerberg 1
hetes: 5/3, illetve 4/4
kiállítás: 4, illetve 6 perc

Az 1962-ben megrendezett első mérkőzéssel együtt összesen 28 alkalommal találkozott egymással a két válogatott, 17 magyar siker és 2 döntetlen mellett 9-szer az északiak diadalmaskodtak. Utoljára sajnos éppen a tavalyi Eb csoportkörében, akkor 29-25-ös győzelemmel keserítették, s ejtették ki a Skaliczki-csapatot.

A mérkőzésre Tatai Pétert, illetve az edzésen térdsérülést szenvedett Józsa Mátét nem nevezte a szakvezetés. A magyar csapat kezdte az összecsapást, de Nagy László lövése alig ért el Hvidt kapusig. Az első gólt Diaz betörésből szerezte, ezt Leegaard bombája egyenlítette ki. Keményen kezdett mindkét csapat, szerencsére Gál, majd Ilyés révén az első beállós pozícióból, illetve átlövésből megeresztett lövés is célt ért. Császár azonban büntetőt rontott, ellenben Christiansen nem (3-5).

Védekezésben a nyitottabb, mozgékonyabb fal ellen tanácstalan volt együttesünk, az elbizonytalanadás labdavesztéseket eredményezett, 7-3-as hátrányban Skaliczki László már a 10. percben kénytelen volt kikérni idejét.

Nagy bombagóllal jött vissza az időkérésről, Puljezevic remekelt a kapuban, a nyitott védekezés azonban továbbra sem ízlett. Hiába volt labdaszerzés, a gyors indítások sem akartak összejönni, Nagy - Boldsennel a nyakában - képtelen volt felkanyarodni, nehezebben lehetett megjátszani Gált, a szélsők meg munkanélküliként árválkodtak a sarokban.

Az első valamireveló helyzetből Iváncsik Tamás betalált, 7-6-ra visszakapaszkodott az együttes. Szerencsére Puljezevic kiválóan védett, de ez sem ellensúlyozta az olykor túlságosan is elnéző német bírópáros hibáit. (Persze az is megérne egy misét, hogyan kaphatott a magyar-dán meccs német játékvezetőket, amikor ellenfelünk legtöbb játékosa a Bundesligában edződik...)

Császár időközben a második hetesét is kihagyta, nem véletlenül sopánkodott Skaliczki László a vb előtti utolsó sajtótájékoztatón, hogy nincsen biztos kezű ítéletvégrehajtója. Stryger emberhátrányban is betalált, nem sikerült az egyenlítés (8-10).

Amíg Nagy László betlizett, addig Mocsai Tamás pazar félidőt produkált, két fantasztikus átlövésgólja után lerohanásból is eredményes volt, a 27. percben 11-11-nél Ulrik Wilbek kért időt.

A hajrá utolsó három percét Iváncsik Gergő átlövésgólja (!) nyitotta (12-11), majd Puljezevic bravúrját követően Diaz harcolt ki büntetőt, azt Iváncsik Gergő értékesítette. A félidő 13-11-es magyar előnnyel zárult.

A második játékrészt Christiansen hetese vezette be, majd Boldsen egyenlített, s mivel a magyar támadásokat nem sikerült befejezni, Christiansen újabb büntetője, majd ziccere már kétgólos dán vezetést eredményezett (13-15).

Nöddesbo kiállítását Mocsai használta ki, máris érkezett vissza Hvidt kapus a dán ketrec elé. Amint stabilizálódott a védelem, Császár és Iváncsik Tamás révén lehetett kontrázni, a 39. percre ismét sikerült az egyenlítés (16-16).

Sajnos a nagy örömöt Katzirz kiállítása rontotta el, amelyet az ellenfél egy 3-0-s szériával büntetett (16-19). Az első félidőben látott mélypont ezúttal hosszabbnak tűnt, nem akadt olyan ember, aki kicsit is lelket vert volna a társakba. Puljezevic helyére visszaállt Fazekas, sajnos se az irányítók, se az átlövők nem találták formájukat.

(Megjegyzendő: miközben a válogatott a világbajnokságon küzd, addig az eseményt sérülés miatt kihagyó Pérez Carlos és Buday Dániel is pályára lépett az MKB Veszprém győri edzőmérkőzésén, s egyaránt 2-2 gólt jegyzett.)

A 47. percre Boesen találatával négyre nőtt az előny (18-22), elúszni látszott a hajó. Ezt érezhette Skaliczki mester is, aki 23-19-nél időt kért. Az 51. percre 24-22-re kapaszkodott az együttes, ugyancsak kettőre csökkent a különbség az 57. percben, amikor a harmatgyengén játszó Nagy lövése is becsorgott (26-28).

Sőt, Iváncsik Tamás újabb góljával egyre csökkent a hátrány, egy újabb támadás során bátyja, Gergő egyenlített (28-28). Az 59. percben Puljezevic ziccert fogott, Iváncsik Gergő hetest értékesített, s hogy a slusszpoén teljes legyen, a frissen honosított szegedi kapus az utolsó félpercben két dán lehetőséget is hatástalanított, Gál pedig hidegvérrel értékesített egy lehetőséget.

Döbbenetes hajrával a csapat 30-29-re nyert, s hatalmas lépést tett a középdöntőbe kerüléshez.

Skaliczki László szövetségi kapitány: "Hihetetlen tűz volt a csapatban, még ha nem is találtuk a megfelelő védekezési módot, a hajrára minden összejött. Azt hiszem, az első meccsen nehéz minősíteni a játékot, itt a szív és az akarat, a mentalitás diadalmaskodott. Büszke vagyok a fiúkra."

Az E csoport másik mérkőzésén:
Norvégia - Angola 41-13 (21-8)

További eredmények, A csoport:
Szlovénia - Grönland 35-21 (17-9)
Tunézia - Kuvait 34-23 (14-11)

B csoport:
Izland - Ausztrália 45-20 (26-9)
Franciaország - Ukrajna 32-21 (17-8)

C csoport:
Lengyelország - Argentína 29-15 (12-9)

D csoport:
Csehország -Katar 37-23 (18-11)
Spanyolország - Egyiptom 33-29 (16-16)

F csoport:
Horvátország - Marokkó 35-22 (18-11)
Oroszország - Koreai Köztársaság 32-32 (15-17)