Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legnagyobb kötöttfogású birkózó mezőnyét köszöntheti Szombathely új sportcsarnoka, az Aréna Savaria a hétvégén. A leadott nevezések alapján négy földrész 31 országából összesen 220 versenyző lép szőnyegre a birkózó Magyar Nagydíjon.

Szinte az összes birkózó "nagyhatalom" jelezte részvételi szándékát (kivétel ez alól Törökország és Irán), ami érthető, hiszen sokan a Magyar Nagydíjat tartják az áprilisi Európa-bajnokság főpróbájának. A verseny rangját és sportdiplomáciai jelentőségét emeli, hogy Magyarországra látogat Raphael Martinetti, a Nemzetközi Birkózó Szövetség elnöke.

A svájci sportdiplomata Szombathelyen folytat konzultációt a Pekingből hazatérő Hegedüs Csabával, a magyar szövetség elnökével, aki az olimpiai birkózóverseny technikai igazgatójaként készíti elő, és irányítja az ötkarikás játékok szervezését.

Essék szó az indulókról is, hiszen olyan neveket találhatunk a listán, mint az olimpiai bajnok egyiptomi Ibrahim Karam Gaber, a világbajnokok közül részt vesz a megméretésen Jimmy Samuelsson (Svédország), Marko Yli Hannuksela (Finnország), Volodimir Sackim (Ukrajna), Mohammed Abdelfatah (Egyiptom), Ara Abrahamian (Svédország), és a tavalyi év meglepetésembere, a 96 kilogrammos észt Heiki Nabi, aki alig múlt 21 éves.

A magyar birkózókról se feledkezzünk meg, hiszen idén először indul versenyen az olimpiai bajnok Majoros István és az Európa-bajnok Lőrincz Tamás. Előbbi hátfájásra panaszkodott, míg utóbbinak az egyik edzésen elrepedt a bordája, de a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően a sérülése már a múlté.

A komplett magyar válogatott indul Szombathelyen, legjobbjaink Tatán készülnek a Nagydíjra több ország nemzeti együttesével egyetemben. A hétvégén azonban már az érmekért csatáznak egymással a birkózók, és a nevezéseket elnézve nem akármilyen összecsapásoknak tapsolhat majd a sportot kedvelő publikum.

Tomka Tivadar