Vágólapra másolva!
Februárban már itt voltak Budapesten a földkerekség legjobb rövid pályás gyorskorcsolyázói, akkor a Világkupán álltak rajthoz, most pedig még rangosabb versenyre jönnek vissza: a Gyakorló Jégcsarnokban szombaton és vasárnap rendezik meg a csapat-világbajnokságot. A vb-n indul a tavalyi téli olimpia legeredményesebb férfi és női versenyzője is, a Torinóban egyaránt három aranyérmet szerzett dél-koreai An Hjun Szu és Dzsin Szun Ju.

A vb-n 11 ország 82 versenyzője vesz részt, s az évközi eredmények alapján a férfiaknál és a nőknél egyaránt nyolc csapat szerepelhet. A Koreai Köztársaság, Kanada, az Egyesült Államok, Olaszország és - a rendező jogán - Magyarország férfi és női, Ausztrália, Ukrajna és Németország csak férfi, Kína, Japán és Oroszország csak női csapattal indulhat. "Mivel csak kevés Világkupa-versenyen vettünk részt, a megszerzett pontjainkkal nem kerültünk be az első nyolcban, de bízunk benne, hogy a hét végén nem a nyolcadik helyen végzünk" - fogalmazott a vb keddi sajtótájékoztatóján Boda Csaba szakágvezető.

Sallak György, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség főtitkára emlékeztetett arra, hogy Budapest 1993-ban már rendezett csapat vb-t, s akkor a szerepünk tényleg csak a rendezésre szorítkozott, az utóbbi időben azoban versenyzőnk már a legjobbakat is megszorongatják. Emlékezetes, hogy a 2006-os téli olimpián Huszár Erika 4., Knoch Viktor 5. lett 1500 méteren.

A vb-n férfi csapatunk a Koreai Köztársasággal, az Egyesült Államokkal és Ausztráliával, a női ugyancsak Koreával és az Egyesült Államokkal, valamint Oroszországgal került egy csoportba. A koreaiak a papírforma szerint mindkét fronton legyőzhetetlenek, de a csoportból a második és a harmadik helyezett is folytathatja a vigaszágon, s innen még döntőbe is juthat. A férfiaknál az ausztrál, a nőknél az amerikai és az orosz csapat is megelőzhető a magyar szakvezetés szerint.

Korea erejét mutatja, hogy a tavalyi téli olimpia legeredményesebb férfi versenyzője - valamennyi sportágat tekintve - a Torinóban három aranyérmet és egy bronzot szerzett An Hjun Szu, a nőknél pedig az ugyancsak triplázó Dzsin Szun Ju volt, s mindketten itt lesznek Budapesten. (A februári Világkupára egyikük sem jött el.) A koreai nőknél lesz még egy torinói aranyérmes, a váltóban győztes Bjun Csun Sza, s a kanadai férfiaknál akad egy olimpiai bajnok, Francois-Louis Tremblay Salt Lake Cityben ugyancsak váltóban győzött.

A Jégcsarnokban a csapatok 500, 1000 és 3000 méteren versenyeznek, előbbi két távon egy nemzetből négyen, utóbbiban ketten indulnak, s a helyezés szerint pontokat kapnak: az első ötöt, a második hármat, a harmadik kettőt, a negyedik egyet, míg a váltóban elért helyezésért dupla pont jár. A csoportokban a végeredmény értelemszerűen a csapatok összpontszáma alapján alakul ki.

Férfi csapatunkban Knoch Viktor, Darázs Péter, Galambos Gábor, Tamus Márton és Lóth Dávid Manó, a nőiben Heidum Bernadett, Huszár Erika, Lajtos Szandra, Keszler Andrea és Novák Eliza kapott helyet. A Gyakorló Jégcsarnokban szombaton 10 órától, vasárnap 9 órától kezdődnek a versenyek.

Fábik Tibor