Vágólapra másolva!
A férfiaknál Talmácsi Gábor, a nőknél Szávay Ágnes lett az Év sportolója a Magyar Sportújságírók Szövetségének idei szavazása alapján. A szövetségi kapitányoknál Angyal Zoltán, az edzőknél Kuharszky Zoltán, a csapatoknál a férfikard-válogatott végzett az élen.

A 125 kcm-s gyorsaságimotorosok között világbajnoki címet szerző Talmácsi nagy fölénnyel végzett az élen, csaknem háromszor annyi pontot gyűjtött, mint a második, idén az Eb-n és vb-n is aranyérmes öttusázó, Horváth Viktor. A harmadik a visszavonulását követően visszatért és idén világbajnoki címet szerző párbajtőröző, Kulcsár Krisztián lett.

A díjazottak nevét a férfiak között csúcstartó Balczó András és az első férfi győztes, Polyák Imre birkózó olvasta fel. A minden idők legjobb öttusázójának tartott Balczó nyolcszor bizonyult a legjobbnak. Az eredményhirdetés előtt köszöntötték az elmúlt 49 év férfi győzteseit.

A nőknél a világranglistán 2007-ben a 185. helyről a 20-ra előrelépő Szávay első alkalommal győzött. A második helyre a kajakos Kovács Katalin "futott be", a harmadikra pedig a triatlonista, duatlonista Csomor Erika.

Az eredményhirdetés előtt köszöntötték az elmúlt 49 év női győzteseit, majd Egerszegi Krisztina olvasta fel az idei díjazottak nevét. Az ötszörös olimpiai bajnok úszó korábban hét alkalommal bizonyult a legjobbnak az MSÚSZ szavazásán, ezzel női csúcstartó.

A kapitányoknál akárcsak tavaly, idén is Angyal Zoltán végzett az élen. Angyal Zoltán irányításával a kajakosok és kenusok összesen 38 érmet nyertek idén az Európa- és a világbajnokságon. A második helyet Kemény Dénes, a férfi vízilabdázók kapitánya szerezte meg, három ponttal Nébald György, a kardozók szakvezetője előtt.

Az edzőknél Kuharszky Zoltán az ezúttal második Fábiánné Rozsnyói Katalin sikersorozatát szakította meg, a női kajakosok trénere - aki nem volt ott a díjátadáson - korábban sorozatban hatszor végzett az élen. A harmadik helyre Kulcsár Győző került.

A Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Decsi Tamás összeállítású férfikard-válogatott nagy meglepetésre nyert aranyérmet a szentpétervári vb-n, és most sem lehetett letaszítani a dobogó legfelső fokáról.

Forrás: MTI

Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron, Decsi Tamás és Lontay Balázs

A második helyen az Európa-bajnok női asztalitenisz-válogatott (Tóth Krisztina, Lovas Petra, Póta Georgina, Li Bin) végzett, a harmadikon pedig a vb-aranyérmes Kozmann György, Kolonics György kenus páros. A dobogósok sorrendjét Fábián László olimpiai bajnok öttusázó osztotta meg a jelenlévőkkel. A csapatok eddigi vetélkedésén kétszer nyert kardcsapat, a csúcstartó - 13 elsőséggel - a vízilabda-válogatott.

A díjakat a Budapest Congress and World Trade Centerben, a Sportcsillagok Gálaestjén adták át a kategóriák dobogósainak. A Magyar Sportújságírók Szövetségének tagjai november 15. és 26. között adhatták le voksaikat, majd a nőikézilabda-világbajnokság, a debreceni rövid pályás úszó Európa-bajnokság, valamint a versenytánc-világbajnokság miatt hétfőig még módosíthatták az általuk megadott sorrendet.

A szerdai ünnepségen megjelent többek között Elbert Gábor sportszakállamtitkár, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke. Ott volt az esten Liu Ven Csing, Kína budapesti nagykövetségének kulturális tanácsosa is, aki a jövő évi pekingi olimpia hivatalos, sorszámozott jelvényét nyújtotta át - elsőként - Schmitt Pálnak.

A gálaest keretében a megjelent vendégek megtekinthették az elmúlt 49 év győzteseit megörökítő MTI-fotókiállítást.

Az 50. Év sportolója szavazás eredményei:
férfiak:
1. Talmácsi Gábor (motorsport) 1446 pont
2. Horváth Viktor (öttusa) 564
3. Kulcsár Krisztián (vívás) 506
4. Vajda Attila (kenu) 418
5. Erdei Zsolt (ökölvívás) 237
6. Cseh László (úszás) 190

nők:
1. Szávay Ágnes (tenisz) 1462
2. Kovács Katalin (kajak) 1251
3. Csomor Erika (triatlon) 266
4. Mohamed Aida (vívás) 241
5. Görbicz Anita (kézilabda) 164
6. Paksy Tímea (kajak) 80

csapat:
1. férfikard-válogatott 1211
2. nőiasztalitenisz-válogatott 639
3. Kozman György, Kolonics György kenus páros 584
4. férfivízilabda-válogatott 305
5. férfipárbajtőr-csapat 219
6. Paksi, Benedek női kajak kettes 150

edzők:
1. Kuharszky Zoltán (tenisz) 794
2. Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu) 573
3. Kulcsár Győző (vívás) 525
4. Vécsi Viktor (kajak-kenu) 325
5. Komlódy Zsolt (öttusa) 304
6. Ludasi Róbert (kajak-kenu) 237

szövetségi kapitányok:
1. Angyal Zoltán (kajak-kenu) 1132
2. Kemény Dénes (férfi vízilabda) 394
3. Nébald György (vívás, kard) 391
4. Várhidi Péter (labdarúgás) 348
5. Téglás Péter (női asztalitenisz) 297
6. Kulcsár Győző (vívás, párbajtőr) 233

A Sportcsillagok Gálaestjén a Sport1 televízió Kulcsár Krisztiánt külön jutalmazta, ugyanis az övé volt az első magyar világbajnoki győzelem, melyet a csatorna közvetített. A Nemzeti Sport különdíjat adott át Talmácsi Gábornak, akit a lap olvasói az év legjobbjának választottak.