Vágólapra másolva!
Két amerikai amerikaifocistát igazolt múlt hónapban a Budapest Cowboys együttese. Utánajártunk, mit is jelent ez pontosan, ellátogattunk a tehenészek edzésére, majd megnéztük a jelenlegi legjobb magyar alakulat, a Budapest Wolves egy meccsét, s egyáltalán: bepillantást nyertünk egy hazánkban még hőskorszakát élő sportág mindennapjaiba.

Daniel Blagg és Deric "D-Rock" Demyanick egyaránt komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosok, mindketten szerepeltek a Team USA-ban és mindketten csapategységeik edzői is lesznek egyben. Daniel irányító és linebacker, D-Rock védő és támadó falember.

Csapatuk, a Budapest Cowboys jelenleg második divíziós, vezetőedzőjük, Pacuk László azzal írta be magát sporttörténelmünkbe, hogy ő szerezte az első magyar touchdownt még 1991-ben, a Budapest Sportcsarnokban. A Cowboys gyökerei tehát a sportág hazai felbukkanásának legelső évéig nyúlnak vissza, jelenleg mégis másodvonalbeliek, miután 2000-ben feloszlott a csapat és csak hat évre rá alakult meg a Cowboys Új Generációja.

Az amerikai srácokról és a kovbojok jelenéről Értékes Christos menedzserrel beszélgettünk, a csapat Népligeti tréningje alatt.

Megtermett, jókedvű srácok és furcsa sportfelszerelések lepik el csütörtök este a Fradi népligeti sporttelepének egyik műfüves pályáját. Kicsit késik a Cowboys edzése, persze ráérnek, a tréning három órás lesz. A jelenlévők szolid bemelegítésbe kezdenek, passzolgatnak, heccelődnek, Christos épp az érdemi meló kezdetére esik be, ám nyomban elragadom kötelezettségétől, s a pálya szélén beszélgetni kezdünk.

- Hol bukkantatok az amerikai játékosokra?
- Van egy internetes site, ahol az Európa iránt érdeklődő amerikai focisták vannak, ahol csapatokat, edzőket, ügynököket és mindenféle szolgáltatásokat végző cégeket mutatnak be.

- Milyen feltételek mellett jöttek Magyarországra?
- Szállást biztosítunk nekik és munkalehetőséget egy nyelviskolában, illetve van egy cég, amelyik gondoskodik róla, hogy etetni tudjuk őket.

- Úgy tudom, nem is kaphatnának fizetést, mivel ez a sport még amatőr nálunk.
- Igen, itt a játékosok fizetnek az edzéslehetőségért, hogy megmutassák nekik, mik a szabályok, mik a technikák és játsszanak, azaz részt vegyenek a bajnokságban. Támogatók segítségével próbálja megoldani például vidéki útjait a klub, de van, hogy közös befizetésre kerül sor.

- Hogyan értékeljük, hogy a srácok tagjai voltak Team USA-nak? Mit jelent ez?
- Az amerikaiaknak nincs igazi válogatottjuk, azokat a játékosokat gyűjtik ide, akik nem a két profi liga, az NFL és az NCCA valamelyikében szerepelnek. Ahhoz hasonlítanám, amikor Kanada hokiválogatottja először játszott itt és nem az NHL sztárjait hívták meg, hanem az Európában játszó legjobbjaikat.

- Egy amerikaifutball-csapat elég sok emberből áll. Mennyit lendíthet két játékos a csapaton?
- Három fő csapategységről beszélhetünk ebben a sportágban: vannak védekező játékosok, támadók és van a speciális csapat - ahol a legőrültebb emberek vannak. Körülbelül 75 főből áll a roster, Magyarországon ezt limitálja a szövetség, az első osztályban ötvenöten, a másodban hatvanan kaphatnak játéklehetőséget. A légiósok rengeteget segíthetnek! Meg tudjuk nézni, hogyan csinálják...

Átvonulunk a pálya amerikai ellenőrzés alatt tartott szegletébe, Christos csillogó szemekkel beszél D-Rockról és Danielről, közben alig győzi sorolni kiemelkedő tulajdonságaikat. "A mozgás, a sebesség, a szemlélet, a technika" - mondja. "Már az első edzésen is sokat tanultunk, bár nekem közvetlen tapasztalatom csak D-Rockról van, hiszen az ő csapategységében játszom. Alapvetően az NFL-ben is alkalmazott bemelegítési és edzési metódust adaptáltuk, ezen finomítanak most."

A Cowboyoknak komoly feljutási terveik vannak, ami felé az első lépést már megtették: megnyerték a háromcsapatos Nyugat I. csoportot. A következő feladat az első két hely valamelyikén zárni a szintén háromtagú A csoportot. Idén nem lesz kiesés a div. I-ből - bővülés van, a másodvonal két legjobbjával. A feljutás melletti cél kovbojéknál a kupagyőzelem, illetve a magyar junior bajnokság megnyerése. Ha már tervek, azt is megkérdezem Christostól, mennyire látja esélyét, hogy a sportág a profizmus felé mozduljon? "Úgy lehet ez, mint Amerikában az európai foci" - válaszolja. "Van olyan játékosanyag, amiből ki lehetne hozni, hogy öt-tíz éven belül néhányan profi európai bajnokságban szerepeljenek - ha meglennének az ehhez szükséges feltételek, illetve a pénz. Az NFL nagyon messze van, de ha egy tehetséges fiatal kikerülne Amerikába és tudna egy egyetemen játszani, akkor elindíthatna egy szép karriert. De ez nagyon nehéz, ahogy D-Rock mondta, nagyobb az esélyed megnyerni az amerikai lottót, mint bekerülnöd egy NFL-csapatba."

Beszélgetünk kicsit D-Rockkal is, még edzés közben, néhány érdeklődő csapattárs gyűrűjében. Meglátván kezemben a diktafont felkiált: "Jesus!", a többiek bemutatnak neki, mint a másodjára is elérkezett megváltót, majd miután lenyugodtak kicsit a kedélyek, felteszek neki néhány kérdést.

Milyenek az első benyomásaid Magyarországról és a csapatról?
Kellemesen érzem magam. Fogalmam se volt, mire számíthatok, mielőtt ide jöttem, aztán a csapat nagyon lelkesen fogadott. Megbeszéltük az elvárásokat és munkának láttunk.

A Cowboysnál játékosedző vagy. Tervezel-e profi edzői karriert?
Valójában nem. Korábban középiskolai csapatokat és a dán junior válogatottat edzettem, a jövőben pedig szintén középiskolában dolgoznék legszívesebben.

Milyennek találod a magyar bajnokságot?
Ahhoz hasonlítva, ahol megfordultam (a legerősebb liga, melyekben játszottam a japán és a német volt) nagyon alacsony a színvonal, lassabb a játék sebessége. De nem vagyok csalódott, a fiúk szorgosan tanulnak tőlem és ez az, amit akartam: javítani a csapat minőségén és jobb játékosokat faragni a srácokból.