Vágólapra másolva!
A 70 éves Balczó Andrást, háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok öttusázót, a Nemzet Sportolóját, valamint a magyar sport számos kiemelkedő egyéniségét köszöntötte Elbert Gábor sportszakállamtikár abból az alkalomból, hogy a hírességek a közelmúltban ünnepelték születésnapjukat.

A születésnapos sportolók közül a legnagyobb név ezúttal kétségkívül az öttusázó Balczó András volt, aki az 1960-as római és az 1968-as mexikóvárosi olimpián csapatban, az 1972-es müncheni ötkarikás játékokon pedig egyéniben nyert aranyérmet.

A minden idők legnagyobb öttusázójának tartott sportembert 1996-ban Magyar Örökség-díjjal tüntették ki, 2001-ben Puskás Ferenc mögött a XX. század második legjobb magyar férfi sportolójává választották. Az év végén megkapta a Magyar Olimpiai Bizottság Érdemérmét is, 2004-ben pedig a Nemzet Sportolójává választották.

Balczó András ritkán szokott megszólalni a nyilvánosság előtt, de most mégis megtette: "Most, hogy már betöltöttem a hetvenet, bizonytalan vagyok abban, hogy valójában Balczó vagyok, vagy valójában Bandi" - mondta a kiváló öttusázó, majd hozzátette, akármelyik is a kettő közül, ő inkább Bandi szeretne lenni.

"Úgy érzem most magam, mint a hosszútávfutó, akinek a cél előtt még van egy domb, amint át kell futnia. Ott megáll egy pillanatra, és amikor a dombtetőről visszanéz, akkor mindent tisztán lát, és értelme is van mindennek, de ha előretekint, akkor minden homályos és nem tudja, milyen közel van még a cél."

A Puskás Ferenc-stadion Iharos termében felköszöntött sportkiválóságok között Balczón kívül hárman voltak még, akik olimpiai és egyben világbajnokok is: a 75 éves Hámori Jenő kardvívó, a 60 esztendős Cservenyák Tibor vízilabdázó és az 55 éves Kocsis Ferenc birkózó.

Az ünnepeltek közül világbajnoki címmel büszkélkedhet Pajor Kornél (85) egykor világcsúcstartó gyorskorcsolyázó, Ferdinandy Géza (75) öttusázó, Szepes Attila (70) autómodellező, Maczkó Oszkár (60) repülőmodellező, Gerevich Pál (60) kardvívó, Fent Marianne (55) rádióamatőr-tájfutó, Volentér László (55) motorcsónak-versenyző. Európa-bajnoki elsőséggel rendelkezik Badari Tibor (60) ökölvívó.

Köszöntötték még Sárkány István (95) világbajnoki ötödik tornászt, Tőrös Olga (94) olimpiai bronzérmes tornászt, Feleki Gábor (80) sportvezető-újságírót, Moravetz Ferencet (70), az 1992-es barcelonai olimpián sikeresen szerepelt cselgáncsozók szövetségi kapitányát, Egri Sámuel (70) világ- és Európa-bajnoki bronzérmes kajakozót, Boros Zoltán (60) vb-harmadik tájfutót, Kű Lajos (60) és Juhász Péter (60) olimpiai ezüstérmes labdarúgókat, Schafhauser Róbert (60) vb-második kajakozót, Antalovits Ferenc (55) vb- és Eb-harmadik súlyemelőt, Fa Nándor (55) vitorlázó-hajóépítőt, Nagy József (55) Eb-második ökölvívót, Horváth Erzsébet (55) vb-ezüstérmes kajakozót, Molnár Károly (55) Eb-harmadik cselgáncsozó, Imre Mátyás (51) sportújságírót, Debre Viktor (50) vb-ezüstérmes kézilabdázó, Vámos István (50) olimpiai harmadik tornászt, Kis István (50) olimpiai harmadik helyezett vízilabdázót, Mórotz Attila (50) vb-negyedik repülőmodellezőt, Garaba Imre (50) többszörös magyar bajnok labdarúgót és Kőszegi Bernadett (50) Eb-bronzérmes röplabdázót.