Vágólapra másolva!
Erwin Koeman csütörtökön két Oroszországban játszó futballistát is meghívott magyar válogatott vb-selejtezőkre készülő keretébe, és bár természetesen nem ez az elsődleges értékmérője az európai bajnokságoknak, azt azért jól jelzi, hogy az orosz futball lassan minden szinten beszivárog a kontinens élvonalába. A hét végén rajtoló bajnokságban pedig szinte minden megtörténhet - mint azt tavaly is láthattuk.

2008-ban ugyanis hatalmas meglepetésre a Rubin Kazany végzett az élen, amely az előző évben csak tizedik lett a bajnokságban, és története során mindössze egyszer szerzett érmet az élvonalban. A Tatár Köztársaság fővárosának együttese tipikus példája a multikulturális orosz kluboknak: akad keretében ukrán, török, dél-afrikai, grúz, kolumbiai és argentin játékos is, akikhez a télen csatlakozott egy spanyol is. A Rubin eddig nem erőltette meg magát a játékospiacon, a legdrágább új igazolása a spanyol középhátvéd César Navas, akit a Racing Santandertől szerződtetett kétmillió euróért.
Pedig a csapat az ősszel biztos BL-résztvevő lesz, ám a szakértők nagy része úgy véli, hogy a kazanyiak akkor maximum csak a középmezőnyben lesznek majd a bajnokságban, és tavalyi aranyérmük is inkább a riválisok gyengélkedésének volt köszönhető (sőt, egyesek óvatosan még bundát is emlegettek).

Sokkal esélyesebbnek tartják az elsőségre a Zenit Szankt-Petyerszburgot, amely 2007-ben végzett az élen, tavaly viszont csak ötödik lett, ami egyben azt jelenti, hogy ha a klub nem nyeri meg idén is az UEFA-kupát, akkor az ősszel nem lesz ott a nemzetközi porondon. Tavaly éppen az UEFA-kupa volt az, ami miatt a bajnokság első szakaszában gyengébben szerepelt a Zenit, majd később az Andrij Arsavin körüli hercehurca sem tett jót a csapatnak. A támadó végül csak januárban hagyta el a klubot, pedig helyettesét, a portugál Dannyt már tavaly nyáron megszerezték, és az egyesület idén tovább erősített. Többek között a magyar Huszti Szabolccsal, aki a jelek szerint remekül beilleszkedett a csapatba. Ugyanakkor már most köztudott, hogy a nyáron újabb alapember távozik majd az ukrán középpályás, Anatolij Tyimoscsuk személyében, és a nagy kérdés az, hogy őt sikerül-e majd pótolni.

A másik két magyar érdekeltségű együttestől a középmezőny egyaránt remek eredmény lenne, ami még akkor is igaz, ha Gaál Miklós csapata, az Amkar Perm tavaly nagy meglepetésre negyedik lett. Ami a Vasastól Németh Norbertet megszerző Tom Tomszkot illeti, a csapat egy évvel korábban 13. lett, és most is a biztos bennmaradás a célja, és ennek érdekében két fiatal labdarúgót is kölcsönvett a Szpartak Moszkvától.

Forrás: AFP
Gaál Miklós először kapott meghívott a válogatottba

A középpontban egyébként is elsősorban a fővárosi klubok lesznek az idén, hiszen a korábbi egyeduralmat követően immár két éve nem tudott moszkvai együttes bajnokságot nyerni Oroszországban - így szerintük éppen itt az ideje, hogy ez a rossz sorozat megszakadjon. Az aranyéremre leginkább a CSZKA Moszkva esélyes, amelynél idén új korszak kezdődött: decemberben ugyanis felállt a kispadról a korábbi sikeredző, Valerij Gazzajev, aki 2002 óta egy rövid megszakítással irányította a gárdát. Utódja a brazil Zico lett, akire eddig nem lehet panasz: vezérletével a csapat kiverte az UEFA-kupából az Aston Villát, a Szuperkupa döntőjében pedig hosszabbításban legyőzte a Rubin Kazanyt.

A győztes gólt az egyik új szerzemény, a cseh csatár Tomás Necid szerezte, aki Vágner Love-val pazar csatárkettőst alkothat. Emellett visszatért a csapatba a négy éve a bajnokság legjobbjának megválasztott, de azóta egy súlyos sérülés miatt rengeteg hiányzó, tavaly pedig a Porto Alegre-i Internacionalnak kölcsönadott Daniel Carvalho is, aki a hírek szerint élete legjobb formájában van. Mellettük futballozik még az elmúlt évek legnagyobb tehetségének tartott Alan Dzagojev (övé a tízes mez), illetve a tavalyi Eb-n is megcsodált Jurij Zsirkov, valamint a kiváló képességekkel megáldott, és még mindig csak 22 esztendős kapus, Igor Akinfejev - nem csoda, hogy a CSZKA az első számú favorit.

Zicóék legnagyobb riválisa a Zenit mellett a Szpartak Moszkva lehet, ahol szintén egy egykori világklasszis ül a kispadon Michael Laudrup személyében. A Szpartak a brazil vonalat igyekezett erősíteni a télen: a Grémiótól megvett védekező középpályás, Rafael Carioca négymillió, az Internacionaltól leigazolt támadó középpályás, Alex pedig ötmillió euróba került.

www.global-soccer.eu