Vágólapra másolva!
Parádés meccsen nyert a Colts az ősi riválisa ellen, bukott a bajnok, lenullázták a Brownst, a jacksonville-i futó pedig nagy húzással nyerte meg a meccset csapatának - ezek voltak az NFL 10. játékhetének fontosabb momentumai.

Akik látták az Indianapolis-New England meccset, alighanem még most is a mérkőzés hatása alatt vannak. Iskolákban, munkahelyeken és az utcán is biztosan téma volt Bill Belichick döntése. No, de kezdjük az elején.

Az ősi rivalizálásra visszatekintő rangadón ezúttal a Colts volt az esélyesebb, de ez a meccs nagy részében nem érződött. Inkább a vendég Pats akarata érvényesült, a Colts csak zárkózni tudott, egyenlíteni nem. A meccset egyébként a jelek szerint magyar futballszurkolók is a helyszínen izgulták végig, ugyanis az első negyedben egy pirotechnikai eszköz pályára kerülése miatt állt kicsit a játék.

Égett tehát a Lucas Oil-stadion... És égett a Colts is, amelynek védelmét a Tom Brady, Randy Moss duó szokásos remeklése pörkölte meg többször is. Különösebb izgalmak nélkül jutottunk el az utolsó három percig, a Patriots előnye biztosnak látszott, de ahogy az unalomig csépelt közhely is mondja: ez az NFL, itt bármi megtörténhet.

Két és fél perccel a vége előtt Joseph Addai 4 yardos futása hat pontra csökkentette a vendégek előnyét, ekkor azonban még mindig a Patriots kezében volt a győzelem kulcsa. A Brady-csapat nem tudta az első három kísérletéből teljesíteni a 10 yardot, a Colts pedig az időkéréseknek hála megfagyasztotta az órát. Mindössze két yard hiányzott a mennyországhoz a Hazafiaknak, de a saját 28 yardosukon voltak.

Egyértelmű volt a helyzet: ha megcsinálják a 2 yardot, megnyerik a meccset, ha puntolnak, akkor körülbelül 70 yardot kellett volna megtenniük a hazaiaknak. Bill Belichick edző viszont jobban bízott a támadóiban, mint a védekező egységben, így nekimentek hát az utolsó lehetőségnek.

Több tucat ismétlés után sem lehet megállapítani, hogy megcsinálták-e ezt a 2 yardot, mindenesetre a Patriotsnak már nem volt lehetősége visszanézetni az esetet, ugyanis eltékozolta a három időkérését, raádásul feleslegesen. Támadhatott tehát a Colts, amely Peyton Manning vezetésével meg is fordította a meccset, amire már nem érkezett válasz.

És hogy jól döntött-e a legendás edző, amikor pályán hagyta Bradyéket? Nehéz, már-már lehetetlen ezt megválaszolni. Abból kiindulva, hogy a támadóegység jóval jobban játszott, mint a védők, jó döntés is lehetett akár. Viszont, ha elrúgják a labdát, akkor azt a 70-80 yardot csak nehezebb lett volna megtenni, mint így a 29-et.

Mindenki döntse el tehát saját vérmérséklete és nézete szerint, hogy jól döntött-e Belichick. Mindenesetre egy biztos: a Patriots védői aligha zárták szívükbe az eset után az edzőt. A főnök tehát kockáztatott és vesztett, de az biztos, hogy erről a döntésről és erről a meccsről még évek múlva is beszélni fogunk. A történelemkönyvekbe illő mérkőzésen 35-34-re nyert az immár kilenc győzelmet számláló Indianapolis Colts. Aki nem látta, nézze meg!

Forrás: AFP

Bill Belichick rengeteg meccset megnyert már a New Englandnek, most azonban rosszul döntött

A játéknap nyitómeccsén a Chicago Bears San Franciscóba látogatott, és a meccsen Jay Cutler, a Mackók irányítója vállalt főszerepet. Ahogy mostanság megszokhattuk, most is negatív értelemben. Ötször sikerült eladnia az irányítónak a labdát és a vendégek csak Robbie Gould rúgó révén tudtak pontot szerezni. A csalódott ex-denveri QB nem is győzött elnézést kérni a védőktől: "Remekül játszott a védelmünk, még a labdaeladások ellenére is meccsben tartottak minket" - dicsérte ezt a csapatrészt Cutler.

Harmadszor kapott ki zsinórban a Denver Broncos. Bár három negyedig a Denver állt jobban, és úgy nézett ki, hogy kilábal a hullámvölgyből, a Washington Redskins végül meg tudta fordítani a meccset. A záró játékrészben szerzett 13 washingtoni pontra nem érkezett válasz a vendégek részéről, amire némi magyarázat lehet Kyle Orton sérülése. A lábsérülést szenvedett irányítót Chris Simms váltotta fel, de bár ne tette volna.

Érvényes passzt csak elvétve adott, abból is az egyik csak a Washington elkapóinak volt jó. A másik oldalon viszont még az is csillogtatta irányítói kvalitásait, akinek nem ez a feladata. Hunter Smith punter egy trükkös játék folyamán Mike Sellers segítségével szerzett hat pontot. Idén egyébként már volt hasonló bravúrja Smithnek, akkor a Giants védelmét futotta le. A remek hajrájának köszönhetően 27-17-re nyert a Washington a Denver ellen.

Ha Titans-meccs, akkor Chris Johsnon-parádé. A szenvedő fél ezúttal a Buffalo Bills gárdája volt. A másodéves runningback 132 futott yardja mellett 12 pontot is szerzett, emellett 100 yardot tudott elkapni Vince Young passzai után. A találkozó egyébként a negyedik negyedben dőlt el, egészen addig egálra álltak a felek.

Az utolsó játékrészben szerzett 24 pontjával franchiserekordot állított be a Titans, amelynek tulajdonosa botrányos viselkedsésével hívta fel magára a figyelmet. Chris Johnson tehát továbbra is parádézik, a Tennessee pedig a gyenge idénykezdet ellenére lassan kezd felébredni, amit a 41-17-es győzelem is jelez.

A mutogatós Titans-tulaj:


Bár kiütéses győzelmet lehetett várni, a New Orleans Saints mégis megizzadt St. Louisban. A hazai Kosok csak nem akarták feladni a meccset, és esetükben a szoros vereség is bravúrnak mondható. Drew Brees ezúttal nem tudta igazán csillogtatni tudását: kétszer is eladta a labdát 2 TD-passza mellett. A hazaiaknál Marc Bulger irányító közel 300 yardja is kellett a tisztességes vereséghez.

Remek játszótársa és segítsége volt Steven Jackson futó, akinek lendületességével nem tudott mit kezdeni a Szentek védelme. Csodára ugyan nem került sor, a New Orleans mégis nagyon nehezen őrizte meg veretlenségét, idei kilencedik győzelme egy 28-23-as diadal formájában született meg.

Hatalmas téttel bíró csoportrangadót rendeztek Pittsburghben, mind a hazai Steelers, mind a vendég Cincinnati Bengals hat győzelemmel és két vereséggel rendelkezett a meccs előtt. A találkozó egyébként nem a látványos passzokról és a hosszú futásokról, hanem ahogy várni lehetett inkább a remek védekezésről, s a mezőnygólokról szólt. Mindössze egy touchdown született a meccsen, ezt Bernard Scott jegyezhette egy 96 yardos kezdőrúgás utáni visszafutásnak köszönhetően.

Ez jelentette a különbséget, mert ezen kívül mindkét rúgó négyszer talált a villák közé. Mike Tomlinnak ez volt az első veresége otthon csoportellenfél ellen. Fűtheti tehát a revans tüze a bajnokcsapatot, és könnyen lehet, hogy erre lesz is lehetősége a csapatoknak a playoffban, ezúttal viszont a vendég Bengals diadalmaskodott 18-12-re.

Egy remek döntésnek köszönhetően tudott nyerni a Jacksonville Jaguars a New York Jets vendégeként. A vége előtt pár perccel még két ponttal vezetett a hazai gárda, ám a döntő szó Josh Scobee-é, a vendégek rúgójáé volt. Mégsem őt illeti elsősorban elismerés, hanem a vendégek remek futóját, Maurice Jones-Drew-t.

Egyetlen perc volt vissza, amikor a Jets 10-esén kapta meg a labdát a runningback (ekkor 22-21 volt a Jetsnek). Simán befuthatott volna a labdával, de ő inkább letérdelt a Jets 1 yardosán, biztosítva ezzel azt, hogy nem kapja vissza a labdát a hazai csapat. A Jaguárok ezután háromszor letérdeltek, majd a vége előtt pár másodperccel Scobee berúgta a győzelmet jelentő mezőnygólt. Ezek azok a döntések, amelyek tényleg csak a legnagyobb játékosok fejében születnek meg, egy átlagos futó ebben a helyzetben befut, ünnepelteti magát és reménykedik, hogy az ellenfél nem tud válaszolni a pontokra. Minden elismerés és tisztelet megilleti tehát Jones-Drew-t, akinek hála a vendég Jax 24-22-re nyert.

Különösebb nehézség nélkül gyűjtötte be a kötelező győzelmet a Minnesota Vikings a Detroit Lions ellen. Favre remekelt, Peterson megállíthatatlan volt, a Vikings-védelem pedig betonbiztos. A vendég Oroszlánokat is egészen tűrhetően vezette irányítójuk, Matthew Stafford. Az újonc QB 51 passzából 29-szer találta meg csapattársait és a labdát sem adta el. Elsősorban tehát nem rajta múlt a Vikingek könnyed, 27-10-es győzelme. Ezzel a Minny 8 győzelmet számlál már és csak egyszer kapott ki, az Oroszlánoknál is ez a helyzet, csak a számokat kell kicserélnünk.

Jóvátette a hibáját és győztesen hagyhatta el a pályát Chad Henne, aki csapatával, a Miami Dolphinsszal nehezen tudta csak megverni a Tampa Bay Bucaneerst. Két perccel a vége előtt a rutintalan irányító eladta a labdát a saját térfelük közepén és akkor úgy tűnt, hogy ez a hibája a meccsbe kerülhet. Arról, hogy ez mégse legyen így, végül Carpenter mezőnygólja gondoskodott.

Ám az imént említett quarterbacknek is komoly szerepe volt, hogy Carpenter közelről betehesse a labdát a helyére. Odaát sincsen azért túl sok ok a panaszra, a Kalózoknál tudják, hogy ez az idény már elúszott, el kell hát kezdeni építeni a csapatot. Ennek egyelőre remek alapja Josh Freeman, aki eddig egyáltalán nem vall szégyent, azonban Freeman jó játéka is csak egy 25-23-as szoros vereségre volt elég.

Szintén fontos csoportrangadónak adott otthont Charlotte városa, ahol a Carolina Panthers fogadta az Atlanta Falconst. A gyenge szezonkezdet után kezdenek nagyon magukra találni a hazai Párducok és ennek most a Sólymok látták kárát. Ami pár hete elképzelhetetlen volt, az mostanra valósággá vált: Jake Delhomme remek játékkal rukkolt elő és szinte hibátlan teljesítményével kulcsszerep jutott neki a rangadón.

12 ponthoz és 195 yardhoz segítette elkapóit, a labdát pedig nem adta el egyszer sem. Ezzel le is szorult a dobogó legfelső fokáról, ami az eladott labdákat illeti (Jay Cutleré most a pódium legfelső foka). Kollegája már kevésbé játszott jól, kétszer is eladta a labdát és részben emiatt hagyta el vesztesen a pályát a Falcons. "Fiatal vagyok még, hosszú út áll előttem és sokat is kell még tanulnom" - ismerte el a nyilvánvalót Matt Ryan. A meccsen a kegyelemdöfést végül Jonathan Stewart futása adta meg, aki szintén 12 pontot írhatott fel magának. A futó- és passzjáték eredményes kombinációjának hála 28-19-re nyertek a Párducok.

Otthon kapott ki a Kansas City Chiefstől az Oakland Raiders. A találkozóról sok érdekeset nem lehet elmondani, talán csak JaMarcus Russell szellemi állapotát lehet erőteljesen megkérdőjelezni. A második félidőben lecserélt irányító hangot adott nemtetszésének, miután 24 passzából 9 volt sikeres és segítségével 67 yardot haladt a Raiders.

"Nem értem az edző döntését, hiszen a dolgok jó irányba haladtak" - értetlenkedett Russell. Némi igaza talán csak azért lehet, mert az őt felváltó Bruce Gradkowski még nála is "lenyűgözőbben" szerepelt: kilenc passzából öt ment társhoz, kettő az ellenfél játékosánál landolt. Gratulálunk tehát az Oakland Raiders csapatának, amely remélhetőleg a következő meccsen már sorsolás alapján dönti el, hogy melyik néző kezdhet az irányító posztján. A meccset amúgy a Kansas nyerte 16-10-re...

Forrás: AFP

Pillanatkép a Kansas-Oakland meccsről

Tovább robog a San Diego Chargers szekere. A szenvedő alany ezúttal a Philadelphia Eagles, jobban mondva Donovan McNabb volt. Hiába Don egészen elképesztő játéka és passzai, a Sasok vesztesen hagyták el San Diegót. McNabb 450 yardot passzolt és 2 touchdownt is elért, a védelem azonban nem tudott felnőni a másik csapatrészhez és képtelen volt megállítani Philip Rivers passzait, valamint LaDainian Tomlinson futásait. A San Diego győzelmével beérte a Denver Broncost, a két csapat ráadásul egymással randizik a 11. héten. De a vendég Phillynek sincs veszve semmi, a csoportjukban ugyanis bármi előfordulhat még.

Forrás: AFP

Donovan McNabb (középen) parádézott, a Sasokat mégis levadászták

Szokatlanul pontszegény meccset és kisebb meglepetést hozott a Dallas Cowboys wisconsini vendégjátéka a Green Bay Packers ellen. A vendégeknél Romo nem tudta hozni az elmúlt hetekben látott remek játékát és a futójáték sem ment zökkenőmentesen, de legalább a védelem meccsben tudta tartani a texasiakat valamennyire. A találkozót végül egy kétes labdavesztés döntötte el: a Dallas a saját vörös zónájában vesztette el a labdát, de hogy az végül visszakerült-e a vendégek játékosához, azt a szabályok szerint nem lehetett visszanézni.

Az esetet többször megnézve eléggé egyértelműnek látszik, hogy ezen szabály ezúttal a Cowboys kárára volt. Természetesen Aaron Rodgers nem foglalkozott ezzel és Spencer Havernek adott passzával eldöntötte a meccset. Tony Romo kései válasza már csak az eredmény kozmetikázására volt alkalmas, így a hazaiak meglepetésre 17-7-re verték Amerika csapatát.

Ha Kurt Warner hozza magát, nehéz elkapni ezt az Arizona Cardinalst. A 10. héten a Seattle Seahawksnak kellett megtapasztalnia, hogy milyen ha a Cards első emberének sül a keze. Warner mellett az újonc futó Chris "Beanie" Wells is 2 touchdownnak örülhetett. Az irányítónak ez volt egyébként az 51. olyan meccse, ahol legalább 300 yardot passzolt, így ebben a rangsorban már a negyedik helyen találhatja magát.

A támadójáték odaát is egészen jól szuperált, a passzokért természetesen Matt Hasselbeck, míg a futásokért Justin Forsett volt a felelős. Utóbbi játékos 123 yardjával egyéni rekordot állított fel. A Nemzeti Főcsoport Nyugati csoportjában lejátszott találkozón végül a hazai Arizona Cardinals 11 ponttal, 31-20-ra múlta felül ellenfelét.

A játékhét zárótalálkozójára Clevelandben került sor, ahol a Baltimore vizitált, és előzetesen eléggé sima meccset lehetett várni a két csapat közti klasszis különbség okán. A hazaiak irányítója ezúttal Brady Quinn volt, akin kifogott a Ravens védelme. Igaz, hogy egy csapat bölcsis kislány is kifogott volna ezen a Brownson. Az első félidő rendkívül színvonaltalanra és eseménytelenre sikerült, a virrasztók az első idei félidei 0-0-nak tapsolhattak. A második félórában legalább pontokat láttunk, de igazi küzdést itt sem. A Ravens esélyeshez méltóan hozta a meccset, a Cleveland pedig csak mutatóban volt a pályán. Sajnos ez a találkozó méltatlan volt a hétfő esti rangadó elnevezéshez.

Eredmények, 10. játékhét:
Indianapolis Colts - New England Patriots 34-35
San Francisco 49ers - Chicago Bears 10-6
Washington Redskins - Denver Broncos 27-17
Tennessee Titans - Buffalo Bills 41-17
St. Louis Rams - New Orleans Saints 23-28
Pittsburgh Steelers - Cincinnati Bengals 12-18
New York Jets - Jacksonville Jaguars 22-24
Minnesota Vikings - Detroit Lions 27-10
Miami Dolphins - Tampa Bay Bucaneers 25-23
Carolina Panthers - Atlanta Falcons 28-19
Oakland Raiders - Kansas City Chiefs 10-16
San Diego Chargers - Philadelphia Eagles 31-23
Green Bay Packers - Dallas Cowboys 17-7
Arizona Cardinals - Seattle Seahawks 31-20
Cleveland Browns - Baltimore Ravens 0-16

Ezen a héten a New York Giants és a Houston Texans pihent.

Iván András