Vágólapra másolva!
 

Dél-Afrika közigazgatási fővárosának már vannak rendezési tapasztalatai, hiszen a tavalyi Konföderációs Kupa három meccsét is itt játszották, de 1996-ban otthont adott a hazai diadallal zárult Afrikai Nemzetek Kupájának, egy évvel korábban pedig a rögbi-világbajnokságnak is. Utóbbi sportágban országos jelentőséggel bír, miután az 50 ezer férőhelyes Loftus Versfeld Stadion a Dél-Afrikában legjobb együttesnek számító Blue Bulls otthonaként szolgál.

Forrás: AFP

Pretoria természetesen a vb-n is kiemelt szerepet kap, Johannesburghoz és Bloemfonteinhez hasonlóan megkapta a hazai válogatott egyik meccsét. A dél-afrikaiak a második körben itt néznek farkasszemet Uruguay legjobbjaival. A helyszín egyszer már jelentős sikerhez segítette a hazaiakat, az egy évvel korábban első világbajnoki szereplését kiharcoló csapat 1999-ben itt tudott elsőként európai csapat ellen nyerni, a svédeket győzte le 1-0-ra.

A több mint kétmilliós város az idei vb-n négy további csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt is rendez. A Pretoriába készülődő csapatoknak (Bloemfonteinhez és Polokwanéhoz hasonlóan) számolniuk kell az 1200 méteres tengerszint fölötti magasság miatti nehezebb körülményekkel.