Vágólapra másolva!
Ők félprofik, míg a magyarok amatőrök. Ott állítólag közel egymillióan vannak, itt mintegy ezerötszázan. Nekik még az edzőjük is nő, a magyaroknak férfi jut. Bajnokok Ligája-meccset játszott az MTK nőifoci-csapata a liverpooli Evertonnal, és végül a körülmények közti hatalmas különbségek ellenére sem kellett szégyenkezni az eredmény miatt a magyaroknak. Riport a meccsről.

Nagyjából kétezer néző, Seven nation army, öt fotós, egy vuvuzela és két csapat. Bajnokok Ligája-meccset játszott az MTK nőifoci-csapata a liverpooli Evertonnal, a tét a legjobb tizenhat közé jutás volt. "Meccs végén mezcsere!" - kiabált egy öblös hang a lelátóról, de a meccs még el sem kezdődött, és később derült csak ki, mennyire nehézre sikerült az oda-visszavágós párbaj első kilencven perce.

Három kapufa öt perc alatt

Rögtön nekirontott a magyar csapatnak az Everton, hosszú percekig az MTK térfelén zajlott a játék. Aztán a magyar bajnok is kapcsolt, egyenlővé vált a küzdelem, de helyzetbe továbbra is csak az angolok tudtak kerülni.

Turtóczki Sándor, az MTK-s lányok trénere felkészítette csapatát a széleken vezetett támadásokra, résen is voltak a hátvédek, rendre jól kereszteztek. Bő fél óra után azonban jött egy ötperces rövidzárlat, három kapufát is lőtt ez alatt az ellenfél. A lelátón a végig nagy átéléssel szurkoló utánpótláscsapat rázendített a klasszikus ébresztő kórusra.

"Szerencsénk is volt, ezt látni kell. Nem vagyunk hozzászokva az ilyen típusú, ilyen hangulatú mérkőzésekhez, ebből adódóan néhány játékosunk nem merte úgy felvállalni a játékot, ahogy kellett volna. Túl gyorsan szabadultak a labdától a középpályán a lányok, ezért sok labdát eladtunk, az angolok fölénybe kerültek, de legalább a védőharmadban nagyon jól szűrték a támadásokat a játékosaink" - mondta a kritikus szakaszról a lefújás után a szakvezető.

Nem is kapták már össze magukat szünetig a lányok, viszont bekkeltek kitartóan, elöl pedig azzal az egyszerű taktikával próbálkoztak, hogy egyvalaki megiramodott a labdával, és futott, ameddig bírt. Ez azonban nem vezetett eredményre, látszott, az angolok jobbak, letámadtak, járatták a labdát, olykor a magyar tizenhatoson belül is.

A Fradi is gesztust gyakorolt

"Ők félprofik, akadémiai rendszerben készülnek, míg nálunk csak amatőrök vannak, és heti négy edzést tartunk" - világított rá egy fontos különbségre Turtóczki, aki korábban elárulta, hogy míg Angliában közel egymillió női labdarúgó van, nálunk összesen ezerötszáz.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Szőcsnek nem lehetett gólt lőni ezen az estén - kattintson a további képekért!

Szünetben mégis váratlan fordulat állt be. "Kicsit sikerült megnyugtatnom őket, alábbhagyott az idegességük, bátrabban is játszottak" - tudtuk meg később az edzőtől, mi zajlott az öltözőben. A nézők számára mindez csak később derült ki, a folytatásban még mindig az Everton akarata érvényesült, igaz, fölényük már nem volt olyan nyomasztó. Közben a Fradi és a Femina csapatára figyeltünk fel a lelátón. "Több női csapat edzője úgy döntött, nem tart edzést, helyette kijönnek megnézni a meccset. Ez nagyon szép gesztus szerintem" - árulta el az MTK-ban edződő, de az Eszékben focizó, ezen az estén pedig a kapuk mögött fotózó Sípos Hajni.

A hajrá inkább az MTK-é, gólt is lőhetett volna a csapat, de a 0-0-s végeredményre sem lehet panasz. Nincs is, a lányok elégedetten ölelkeznek össze a szurkolók tapsa közepette.

Turtóczki szépített Marley ellen

Érdekes módon az angolok edzője, Mo Marley sem csalódott az eredménnyel: "Tavaly ugyanebben a szakaszban 3-0-ra kikaptunk idegenben, úgyhogy most rendkívül elégedettek lehetünk, mert nem kaptunk gólt. Valóban sok helyzetet kidolgoztunk, kevés hiányzott, hogy betaláljunk, és úgy érzem, volt egy tiszta büntetőnk is. Csalódottak vagyunk, mert nem szereztünk gólt, de jobban örülünk annak, hogy nem is kaptunk."

28 ezres nézőcsúcs, Jakabfi-gólok a BL-címvédőnek

Az UEFA 2000 májusában határozta el, hogy indít egy európai kupasorozatot a női csapatoknak is. Végül nyolc szezonon át UEFA Női Kupa néven futott a sorozat, majd a 2009/10-es idénytől női Bajnokok Ligájára változott az elnevezés.

Az első öt idényben csak német és svéd csapatok nyertek, a skandinávok az Umea révén, amely a szakág első sztárigazolását hajtotta végre a brazil Marta megszerzésével. 2007-ben aztán az Arsenal győzött, az MTK csütörtöki ellenfelének ereje ebből is látszik: az Everton a legutóbbi idényben ugyanannyi pontot gyűjtött, mint az Arsenal, csak rosszabb lett a gólkülönbsége, így lett második az angol bajnokságban, a kupában pedig legyőzte az Ágyúsokat.

A 2008/09-es idény döntőjét a Duisburg játszotta az orosz Zvezdával. Az oda-visszavágós párbaj németországi meccsén nézőcsúcs született: 28 112-en váltottak jegyet az MSV Arenába. Bajnokok Ligája néven tavaly rendezték először a sorozatot, az 53 induló legjobbja ezúttal már egymeccses döntőben került ki. A Getafe stadionjában nem esett gól a Potsdam-Olympique Lyon ütközeten, amely így büntetőkkel dőlt el a németek javára. Idén két nappal a férfiak BL-döntője előtt, május 26-án avatnak női bajnokot, Londonban.

Egy nagy átigazolás azóta a magyarokhoz is fűződik: Jakabfi Zsanett másfél éve az MTK-tól ment ki a Wolfsburgba, ahol kiválóan megy neki a játék: a napokban a Postdamot verték 2-1-re egy bajnokin, csapata mindkét gólját a magyar lány lőtte.


A liverpooliak hosszas kupaktanácsot tartottak lefújás után a pálya közepén, ebben azonban nincs semmi rendkívüli: "Mindig ezt csináljuk: megbeszéljük a játékosokkal, mit gondolnak a teljesítményükről, friss aggyal végiggondoljuk, mit lehetett volna jobban csinálni. Otthon aztán lenyugodva újra átgondolják, min változtatnának a visszavágóra."

Marley meccselt már Turtóczkival: másfél éve az U19-es Eb-selejtezőn előbbi vezette az angol, utóbbi a magyar válogatottat, akkor Pápán 4-0-ra nyertek az angolok.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A liverpooli visszavágóra már lesz személyes tapasztalat - kattintson a további képekért!

"Nagyon jól játszott az ellenfél, a válogatotton keresztül tudtunk valamit a játékosokról, bár nagyon keveset. Ezen kívül csináltunk egy kis kutatást a csapatról: tudtuk, nagyon jól szervezettek és nagyon fiatalok. Pokolian megnehezítették a dolgunkat, erről is beszélgettünk az imént" - mondta az angol edző.

A tartalékokhoz száműzött férj

Marley korábban játszott is az Evertonban, majd edzősködni kezdett, 2002-ben pedig éppen a férjét váltotta a Ladies élén. "Én folytattam tovább az edzői tanulmányaimat, míg a férjem abbahagyta. A klub ezért úgy döntött, hogy én veszem át a csapatot, a férjem pedig a tartalékok edzője lesz, de ez semmiféle konfliktust nem okozott."

Marley a második nő Angliában, aki UEFA Pro A lincencet szerzett, ennek ellenére sosem gondolt rá, hogy férficsapatot eddzen: "Nekem a női foci a szenvedélyem, ebben nőttem fel, ezt játszottam, itt lettem edző."


A visszavágóra vonatkozó terveiről nem sokat árult el az edző, magyar kollégája viszont úgy érzi, jobban képbe került ezen a meccsen: "Most már van személyes tapasztalatunk az angolok játékáról. Valószínűleg kint egy sokkal forróbb hangulatú meccsnek nézünk elébe, ahol megpróbáljuk a rohamokat az elején átvészelni. Ott a mentális tényezőnek még nagyobb szerepe lesz, még többet kell majd a tartalékainkból mozgósítani."

Női Bajnokok Ligája, a legjobb 16 közé jutásért, első mérkőzés:
MTK - Everton (angol) 0-0
Hidegkuti-stadion, 2000 néző
MTK: Szőcs - Tóth, Vesszős (Nagy 61.), Demeter, Pinczi (Méry 46.) - Papp (Schumi M. 85.), Smuczer, Tell, Gál - Szabó, Vágó

A mérkőzés visszavágóját október 14-én tartják. Ugyanebben a körben a nőknél is erősnek számító, a tavalyi döntőt csak büntetőkkel elveszítő Olympique Lyon az Alkmaarral találkozik, a címvédő Potsdam pedig a finn Aland Uniteddel meccsel. Az MTK-Everton párbaj győztese a legjobb 16 között a Racibórz-Bröndby csata továbbjutójával találkozik majd.

A további párharcok:
Sint-Truidense (belga) - Sparta Praha (cseh) - szeptember 29-én
Legend Csernigov (ukrán) - FC Rosszijanka (orosz) 1-3
ZFK Masinac (szerb) - Arsenal LFC (angol) 1-3
CSHVSM (kazah) - 2001 Duisburg (német) 0-5
Breidablik (izlandi) - Juvisy Essonne (francia) 0-3
PAOK FC (görög) - SV Neulengbach (osztrák) 1-0
ZNK Krka (szlovén) - Linköpings FC (svéd) 0-7
Rayo Vallecano (spanyol) - Valur Reykjavik (izlandi) 3-0
Aland United (finn) - Turbine Potsdam (német, címvédő) 0-9
AZ Alkmaar (holland) - Olympique Lyon (francia) 1-2
Zorka-BDU (fehérorosz) - Röa IL (norvég) 1-2
Fortuna Hjorring (dán) - Bardolino Verona (olasz) 8-0
RTP Unia Racibórz (lengyel) - Bröndby IF (dán) 1-2
Apollon Limassol (ciprusi) - Zvezda-2005 (orosz) 1-2
Zürich Frauen (svájci) - Torres (olasz) 2-3