Vágólapra másolva!
Pillanatok alatt az észak-amerikai futballbajnokság (NFL) dédelgetett kedvencévé vált, majd amikor kiderült, hogy titokban véres kutyaviadalokat szervez, egész Amerika ellene fordult. Michael Vick másfél évre börtönbe került, és mindent elveszített, ma azonban ismét őt dicsőíti a tengerentúli média. Szabadulása után egy állatvédő szervezet a nagykövetének választotta, és szenzációs játékának köszönhetően a közönség is újra a kegyeibe fogadta.

Michael Vick az egyik legnagyobb ígéretként, és egyetemi Super Bowl-győztesként került 2001-ben az NFL-be az Atlanta Falconshoz, ő volt az első afroamerikai focista, akit a draft első kiválasztottjaként szerződtettek. Az irányító- és a futójátékot sajátos módon keverte, ezzel a szokatlan stílussal pedig hamar megszerettette magát az amerikai közönséggel, 2002-ben már be is választották a szurkolók a szokásos év végi gálameccsre, a Pro Bowlra. Egy évvel később jött az első komoly pofon, egy felkészülési meccsen eltörte a lábát, és az egész idényt ki kellett hagynia.

Vick 2004-ben visszatért és remekül játszott, az Atlanta tizenegy alapszakasz-győzelemmel bejutott a rájátszásba, és egészen a főcsoportdöntőig menetelt, ott azonban kikapott a Philadelphiától. A 2004-es és a 2005-ös szezonban szintén beszavazták a drukkerek a Pro Bowlra.

Az atlantai időkből:

Nem sokkal később, 2007 augusztusában robbant a bomba: kiderült, hogy Vick 2002-től öt éven át illegális kutyaviadalokat szervezett. A viadalokat többször Vick otthonában rendezték meg, és az ő tudomásával és engedélyével végezték ki a mérkőzésüket elveszítő állatokat. Vick először még ártatlannak vallotta magát, de egyre több bizonyíték és szemtanú került elő, így kénytelen volt beismerni bűnösségét, a jó hírére mindig kínosan ügyelő NFL pedig azonnali hatállyal felfüggesztette a versenyzői engedélyét. A szurkolók egy csapásra elengedték kedvencük kezét, sőt, az imádott bálványból közellenség lett. Miután fény derült a sporton kívüli másik életére, szinte nem volt olyan NFL-meccs, amelyen ne hirdették volna a drukkerek transzparenseken Vick bűnösségét, és követelték, hogy ítéljék el őt.

A Vicktől megmentett kutyák menhelyre kerültek:

A felháborodott szurkolók rengeteg karikatúrát és fotómontázst készítettek a sportolóról, voltak köztük egészen durvák is, amelyeken kutyák tépték szét vagy erőszakolták meg Vicket, akinek a közutálaton kívül a hatóságokkal is meg kellett küzdenie. Ezen a fronton is ő húzta a rövidebbet, 18 hónap börtönre ítélték.

Gúnyt űztek belőle:

Vick 2009-ben szabadult, bocsánatot kért a kutyaviadalok szervezéséért, a PETA állatvédő szervezet egyik nagykövete lett és különböző iskolákban tartott előadásokat. "Nem érdekelt korábban, hogy milyen kínokat élnek át a kutyák, pedig ők is érző lények" - mondta az egyik előadáson. "Megbántam minden tettemet, de a börtönbüntetésem letöltésével nem ért véget a bűnhődésem, végig fogja ez kísérni az életemet. A lányaim rendszeresen kérik tőlem, hogy vegyek nekik kutyát, de nem tehetem, mert örökre eltiltottak az állattartástól."

A PETA nagyköveteként több reklámban is szerepelt:


A börtönből szabadult Vicknek a Philadelphia nyújtott segítő kezet, és egyéves szerződést kínált neki. Érdekes, hogy éppen potenciális vetálytársa, Donovan McNabb, az Eagles akkori első számú irányítója szorgalmazta Vick leigazolását. Első philadelphiai évében nem sokat játszott, ám a szezon végén McNabb Washingtonba szerződött, a másik irányító, Kevin Kolb megsérült, így Vick kezébe került a karmesteri pálca, ő pedig élt is a lehetőséggel.

Azt mondja, harmincévesen élete legjobb formájában játszik, parádés passzaival és futásaival sorozatban nyeri meg a meccseket a Philadelphiának, amely 8-4-es mérleggel vezeti az NFC Keleti csoportját, és szinte biztos, hogy bejutott a rájátszásba. Ez a teljesítmény elég volt ahhoz, hogy Vick visszanyerje a közönség szeretetét, ezt bizonyítja, hogy az NFL honlapján zajló Pro Bowl-szavazáson toronymagasan vezet. A cikk írásakor 730 ezren szavaztak arra, hogy Vick játsszon az év végi hawaii gálán, a második helyezett közönségkedvenc Peyton Manningnek (Indianapolis) 691 ezer, Tom Bradynek (New England) pedig 623 ezer szavazata volt.

Vick Washington elleni parádéja novemberben: négy TD-passz, kettő futott TD:

Rá is férnek Vickre a sikerek, ugyanis börtönévei alatt elvesztette többmillió dolláros vagyonát, és gyakorlatilag csődbe ment. Összesen hat villája volt Virginiában, Georgiában és Floridában, mindegyiken túl kellett adnia, akárcsak tíz luxusautóján, így mindent elölről kellett kezdenie, és még most is a kölcsönöket fizeti vissza. Viszont ha továbbra is ilyen formában játszik, akkor várhatóan jövőre jóval zsírosabb szerződést kínálnak majd neki, így talán végleg kijöhet a gödörből.