Vágólapra másolva!
Mindig mosolygó, viccelődő versenyzőként emlékeznek pályatársai a vasárnapi Moto2-es futamon balesetben meghalt Tomizava Sojára. A mindössze 19 éves pilóta kétszáz kilométer/órás sebesség felett bukott az Olasz Nagydíjon.

A Moto2-es géposztály San Marinó-i Nagydíján a Tomizava Soja több mint kétszáz kilométer/órás sebességgel elcsúszott, majd az érkező Alex De Angelis és Scott Redding nem tudták kikerülni és áthajtottak rajta. A japán motorost azonnal egy közeli kórházba, Riccionébe szállították rendkívül súlyos agyi, mellkasi és más sérülésekkel, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Tomizava csapata, a Suter Racing, illetve a Honda közleményben jelezte: a tragédia mély nyomott hagyott mindenkiben.

"Soja több volt mint egy barát, olyan volt, mint egy családtag. Mindenki szerette őt" - írta a Eskil Suter, a Suter Racing vezérigazgatója. Hozzátette: sajnálják De Angelist és Reddinget is, akiket szintén mélyen megrázott a baleset.

A vasárnapi Moto2-es futamot végül megnyerő Toni Elías elmondta: "Semmi mást nem érzek, csak szomorúságot, a mai győzelmem érdektelen. Szombaton még együtt nevettünk a mobilklinikán, borzalmas, hogy már nincs közöttünk. Kitörölhetetlen nyomot hagyott az életemben."

Daniel Pedrosa, a hétvégi MotoGP-futam győztese nem érzett semmit a tragédia után: "Nincsenek szavak erre, csak ürességet érzek. Az ilyen szörnyű dolgoknak soha nem szabadna megtörténniük. Csak annyit mondhatok, hogy egy mindig életvidám, viccelődő srác volt, és egy gyors és bátor versenyző, aki nagyon hamar tiszteletet vívott ki mindenki előtt."

Forrás: AFP
Tomizava a Moto2-es kategória első futamgyőztese lett év elején Katarban

Valentino Rossi, a motorsport történetének egyik legnagyobb alakja szintén megszólalt: "Soja tehetséges pilóta, de mindenek előtt egy nagyon szerethető fickó volt. Mindig mosolygott és mindenkihez akadt egy-egy kedves szava. Nagyon fiatal volt, még fényes karrier várt rá."

"Együtt érzek a családjával és a csapatával, de azt hiszem, az egész paddockot nagyon megrázta ez a tragédia. Végeredményben mi itt mindannyian testvérek vagyunk" - mondta búcsúzóul Nicky Hayden, a premier géposztály 2006-os világbajnoka.