Vágólapra másolva!
Az európai tagországok azt szeretnék, ha nem emelkedne jövőre a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) költségvetése. A kontinens képviselői - köztük Czene Attila sportért felelős államtitkár - ezt a kérést a WADA Alapító Tanácsának vasárnapi ülésén fogalmazták meg, döntés ősszel születik majd a kérdésben.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) hétfői tájékoztatása szerint Czene - aki az Alapító Tanács tagjaként a kormányzati európai képviselőknek jutó öt helyt egyikét tölti be - javaslatot tett arra, hogy a 2013-as johannesburgi kongresszuson a kormányok a civil sport képviselőivel közös javaslatokat alakíthassanak ki.

Szintén fontos pontja volt a tanácskozásnak a versenyzők személyes adatainak védelmével kapcsolatos egyeztetés. A kontinensen egyértelműen igény van arra, hogy a szigorú európai adatvédelmi szabályokat vegyék figyelembe a sportolókról készült információk WADA-hoz továbbítása során. Ebben a kérdésben is 2013-ban születhet döntés, s 2015 januárjától léphet majd életbe a módosított szabályozás.

"Rendkívül fontosnak tartom, hogy - a hivatalosan majd 2012 elején meginduló folyamat során - az uniós és nem-uniós európai államok közötti szakmai és jogi egyeztetés időben megkezdődjön. Épp ezért a magyar elnökség vezetésével kidolgozott hároméves uniós munkatervben is kitértünk erre a feladatra" - mondta Czene Attila a szabálykönyv változtatásainak előkészületeiről.