Vágólapra másolva!
A magyar sportolókra is komoly veszélyt jelenthet az ártalmatlannak látszó muskátliolaj. A szer egyik összetevője doppingnak minősül, ám erről kevés sportoló tud - mondta az [origo]-nak Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője. A kérdéses alkotóelem, a methylhexaneamine kábítószernek minősítéséért már lobbiznak Új-Zélandon, világszerte pedig már számos élsportoló megbukott miatta.

Aromaterápiás eszköz, erős energizáló hatással - hasonlókat olvasni az interneten a muskátliolajról, melynek egyik összetevője ugyanakkor az Új-Zélandon és Ausztráliában partidrognak használt methylhexaneamine.

"A kissé bonyolult nevű szer egy stimuláns, zsírégető, fogyasztó hatással, ami felpörgeti az anyagcserét. Egyes fogyókúrás termékekbe ezt belerakják, de nem írják rá a nevét, helyette a geranaminét tüntetik fel, ami a muskátli latin neve. Erről persze azt gondolhatja a fogyasztó, hogy természetes eredetű és ártalmatlan, ám más összetételben, de ugyanaz a hatóanyag van benne" - magyarázta Tiszeker Ágnes.

Új-Zélandon jelenleg lobbiznak a methylhexaneamine kábítószernek minősítéséért. A szer miatt világszerte számos élsportoló bukott meg az elmúlt hónapokban.

"Magyarországon eddig csak egy sportolót kaptak el, de nemzetközi szinten tömegével buknak meg. Ausztráliában voltak hónapok, mikor öt-hét sportoló bukott meg, ezért a helyi hatóságok elkezdtek figyelmeztető e-maileket küldözgetni" - mesélte a MACS vezetője, megjegyezve: "Szerepel a tiltólistán, a laborok könnyedén ki tudják mutatni."

Az élsportolóknak nem könnyű mindenre figyelnie a táplálkozásával kapcsolatban: "Egy kicsit át kell tanulmányoznia mindent, de segítséget is kell kérnie, hogy milyen táplálékkiegészítőre van szüksége. Sportágtól függően szedhet szereket az állóképesség, az izomtömeg, a koncentráció javítására, sok egyéb mellett. Én abban látom a veszélyt, hogy össze-vissza lehet fogyasztani bármit, valaki hall egy új szerről, és már ki is próbálja" - fogalmaz Tiszeker. "Hozzám nyolcvan-száz e-mail érkezik naponta, amelyben segítséget kérnek sportolók, hogy mely szerekkel nincs probléma."

Ha egy sportolónak zsírégető kell, kaphat rengeteg veszélytelen zsírégetőt is, mondja az antidopping csoport vezetője, aki szerint ugyanakkor a sportolóknak sokkal fegyelmezettebbnek és tudatosabbnak kell lenniük, hogy tartsák magukat a megbeszélt szerekhez, ha pedig változtatni szeretnének, tájékozódjanak.

"Az Európai Unió területén is lehet kapni teljesen legálisan olyan táplálékkiegészítőket, melyek az amatőr sportolóknak teljesen jók, de egy élsportoló karrierjét komolyan veszélyeztetik. A hosszú távú hatását a fizikailag amúgy is túlterhelt élsportolói szervezetre nem ismerjük. Elképzelhető, hogy egészségkárosodást okoz, ha egy ilyen szervezetbe beadnak egy stimulánst - nem tudjuk, erről még nincsenek adatok" - mondta Tiszeker.

2009-ben öt jamaicai atléta bukott meg methylhexaneamine-nel. A helyi antidopping ügynökség rövid tanácskozás után az érintettek eltiltása mellett határozott.