Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) montreali ülésén úgy döntött, a "non compliant" (nem megfelelő vagy elégtelen) kategóriába sorolja a görög doppingellenes szabályozást azután, hogy a 2004-es athéni olimpiától visszalépő két futót, Kosztasz Kenteriszt és Ekaterini Tanut nemrég jogerősen felmentették. Mindez oda is vezethet, hogy a görögöket kizárják a londoni olimpiáról.

Az ügynökség rámutatott, hogy nincs megfelelően működő doppingellenes program és jogi szabályozás Görögországban.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője egy szeptemberi sajtóbeszélgetésen úgy fogalmazott, ha a WADA novemberben hivatalosan is leminősíti Görögországot, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak elvileg ki kéne zárnia az olimpiáról.

"Non compliant ország - és ezt a WADA és a NOB közötti egyezmény is megerősíti - nem indulhat az olimpiai játékokon, sportolója nem vehet részt nemzetközi versenyeken, és nem rendezhet nemzetközi eseményt. A státuszt kétévente felülvizsgálják. Sokan kérdezik, milyen következménye lesz annak, ha valaki nem felel meg? Hát ez lesz a következménye!" - mondta akkor Tiszeker.

A magyar doppingellenőrzés rendszere továbbra is megfelel a WADA előírásainak - a többi között ez derül ki abból a listából, amelyet az ügynökség a most megrendezett tanácskozása után tett közzé hivatalos honlapján.

Magyarországot egy évvel ezelőtt teljesen megfelelőnek minősítette a WADA, az idén tavasszal elfogadott doppingellenes kormányrendelet pedig követi a szervezet előírásait.

Az ügynökség továbbra is sürgeti azokat az országokat, amelyek a nem megfelelő kategóriában vannak, hogy mielőbb javítsanak programjukon.

A WADA ülésén döntöttek a költségek befagyasztásáról is. A gazdasági bizottság a büdzsé kétszázalékos emelését javasolta, ezt azonban a résztvevők a világgazdasági viszonyokra hivatkozva leszavazták, még úgy is, hogy a szakterület költségei emelkedtek az utóbbi időszakban.

John Fahey elnök szerint nem ideális a helyzet, de az általa vezetett szervezetnek is el kell fogadnia, hogy jelenleg nincs több pénz erre a célra. Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára már a múlt héten, a Magyar Antidopping Csoport kétnapos konferenciáján jelezte, hogy a magyar soros uniós elnökség szakirányú eseményein és a többi fórumon ő maga is ezt az álláspontot képviselte.