Vágólapra másolva!
A német labdarúgás a válogatott eredményei, illetve a Bundesliga megítélése alapján jobb állapotban nem is lehetne, a játékvezetői karban azonban komoly gondok vannak. Öt játékvezető szexuális zaklatással vádolta meg a bírói testület egyik vezetőjét, huszonegy bírót adócsalással gyanúsítanak, a hétvégén pedig az egyik bíró öngyilkossági kísérlete miatt maradt el egy bajnoki.

Sokkolta a német foci szereplőit, hogy szombaton Babak Rafati játékvezető öngyilkosságot kísérelt meg a szállodai szobájában, emiatt a Köln-Mainz bajnoki mérkőzést el is kellett halasztani. Az ereit felvágó, 41 éves bírót azóta már kiengedték a kórházból, de tettének indítékáról továbbra sem tudni semmit, a szobájában talált feljegyzéseket a rendőrség nem hozta nyilvánosságra. Több német újság összefüggést gyanít Rafati tette és néhány korábbi esemény között, a német játékvezetők körében ugyanis nem ez volt az első botrányos történet az utóbbi időben.

A folyamat februárban kezdődött, amikor a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) játékvezetői testületének egyik vezetőségi tagja, Manfred Amerell lemondott a posztjáról, hivatalosan egészségügyi okokra hivatkozva. Egy nappal később azonban az újságok kiderítették, hogy Amerell távozásának igazi indoka az volt, hogy öt másik bíró is szexuális zaklatással vádolta meg őt. Közülük csak egyet neveztek meg: Michael Kemptert, akit akkoriban az egyik legtehetségesebb fiatal játékvezetőnek tartottak. Kempter már 18 évesen a másodosztályban dolgozott partjelzőként, három évvel később már meccset vezetett a Bundesliga 2-ben, újabb két évvel később pedig az élvonalban. Ekkor már nemzetközi tapasztalatot is gyűjtött, volt partjelző és negyedik játékvezető is európai kupamérkőzéseken. Állítása szerint Amerell először 2008 októberében, egy Werder Bremen-Borussia Dortmund bajnoki előtt környékezte meg, ő pedig nem mert ellenkezni, mert azt hitte, ha így tesz, akkor azt a pályafutása sínyli meg. Kempter elmondta: az akkor 61 éves Amerell szájon csókolta őt, kezét pedig a nemi szervéhez húzta. A fiatal játékvezető minderről 2009 decemberében tájékoztatta a DFB játékvezetői testületének elnökét, Volker Rothot, aki viszont állítólag már öt éve tudott Amerell viselt dolgairól, de mélyen hallgatott. Nem sokkal később Roth is lemondott a posztjáról.

"Remélem, a Bayern kikap, utána koccinthatunk"

Amerell tagadta a vádakat, szerinte Kempterrel bensőséges volt ugyan a viszonya, de semmire sem kényszerítette őt, és ennek bizonyítására több sms-t és e-mailt is nyilvánosságra hozott, amelyeket a fiatal bíró küldött neki. Ezzel egyben tönkre is tette a karrierjét, az egyik e-mailben ugyanis Kempter 2007 áprilisában, az AC Milan-Bayern München BL-meccs előtt azt írta: "Remélem, a Bayern kikap, utána koccinthatunk."

Ebből az is kiderült, hogy már 2008 előtt is ismerték egymást, a német szövetség pedig nem tehetett mást, mint hogy határozatlan ideig letiltotta Kemptert.

Közben egy hosszas, jelenleg is tartó jogi procedúra is a kezdetét vette: az augsburgi ügyészség tavaly májusban végül felmentette Amerellt a szexuális zaklatás vádja alól, mire ő rögtön kártérítési eljárást indított Kempter és a DFB elnöke, Theo Zwanziger ellen is. Kemptertől 150 ezer eurót szeretett volna kapni, mivel véleménye szerint megsértették a személyiségi jogait. Ezt idén májusban a hechingeni bíróság elutasította.

Huszonegy bírót gyanúsítanak adócsalással

Amerell azonban nem állt meg ennyinél. Október végén a német adóhatóság a DFB frankfurti központjában tartott házkutatást, hogy a játékvezetőkkel kapcsolatos iratokat és aktákat megvizsgálja. Mint kiderült, nem csak a szövetségnél razziáztak, hanem 21 játékvezetőt is felkerestek, mivel azt gyanítják, hogy a bírók jelentős összeggel rövidítették meg az államot. A Spiegel információi szerint a az adóhatóságnak maga Amerell adta a tippet, mivel nála jobban csak kevesen ismerhették a bírók sötét ügyeit. A játékvezetők egy része úgy akarta kikerülni az adófizetést, hogy a külföldi barátságos mérkőzésekért a FIFA-tól kapott pénzt külföldi bankszámlákra kérték.

A nemzetközi szövetségnek teljesen mindegy, hogy hová utal, nem is foglalkozik a dologgal, és a DFB is elhárítja magáról a felelősséget. A 21 szóban forgó játékvezető nevét nem hozták nyilvánosságra, ám Kempter ügyvédje nem titkolta, hogy a védence is köztük van. A "szexbotrányt" kirobbantó, jelenleg kényszerszünetet tartó bíró ráadásul egyszer már került hasonló helyzetbe: 2009-ben 23 750 ezer euró büntetést kellett fizetnie, mert nem minden jövedelmét vallotta be az adóhatóságnak.

www.global-soccer.eu